Titulinis » Naujienos » 23 įdomūs faktai ir statistiniai skaičiai apie Lietuvos rinktinės 23-tuką

23 įdomūs faktai ir statistiniai skaičiai apie Lietuvos rinktinės 23-tuką

2019-04-27
hockey.lt informacija
Lietuvos ledo ritulio rinktinei artėjant prie starto pasaulio ledo ritulio čempionato IA divizione, mūsų rinktinės gretose vis dar yra 23 ledo ritulininkai pretenduojantys ginti šalies garbę laukiančiose penkiose rungtynėse. Nenumaldomai artėjant pirmajai akistatai, siūlome pasižvalgyti ir susipažinti su 23 įdomiais faktais apie mūsų rinktinės narius.
 
 
Mantas Armalis per savo karjerą jau spėjo sužaisti keturiose iš penkių stipriausių pasaulio ledo ritulio lygų. Jei Švedijos lygoje ir Čempionų lygoje, kuriose jis žaidė ir šį sezoną, jis turi keletą sezonų patirties, tai Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL) ir antroje pagal pajėgumą JAV lygoje – AHL, mūsų šalies vartininkas turi vieno sezono patirtį. Iki pilno komplekto 26-erių metų ledo ritulininkui trūksta tik pasirodymo NHL lygoje, kurioje jis yra ant ledo žengęs tik ikisezoninėse rungtynėse sužaidęs pusantro kėlinio rungtynėse su „Canucks“.
 
18-metis Laurynas Lubys šioje karjeros fazėje nė kiek neatsilieka nuo jo kolegos vartuose M. Armalio pasiekimais. Jau sugebėjęs pagerinti geriausio šalies vartininko rezultatus U-18 ir U-20 lygmenyje, Suomijoje rungtyniaujantis ledo ritulininkas stengiasi neatsilikti nuo kolegos ir žaidimu rinktinėje – į pirmą čempionatą jis išvyksta to paties amžiaus, kaip ir M. Armalis tai darė 2011 metais.
 
Vienintelis Lietuvos rinktinės atstovas šiuo metu rungtyniaujantis KHL – Nerijus Ališauskas, šioje lygoje artėja prie istorinės atžymos. Per pirmuosius du sezonus gynėjas jau spėjo sužaisti 99 susitikimus, tad kitą kartą žengęs ant ledo šiose pirmenybėse jis prisijungtų prie šios lygos 100-kininkų sąrašo ir užfiksuotų dar vieną istorinį pasiekimą šalies ledo ritulio istorijoje, tapdamas pirmuoju lietuviu pasiekusiu šią žymą.
 
Arvidas Domeika šį sezoną žaisdamas klube buvo baudos minučių „karalius“ iš visų rinktinės narių. Į rinktinę šiemet neatvykus iki tol šią poziciją tvirtai užsiėmusiam Pijui Rulevičiui, šimtą baudos balų WSHL lygoje susirinkęs 18-metis pagal šį rodiklį šio sezono metu tarp savo komandos draugų rinktinėje buvo nepralenkiamas.
 
Pirmą kartą į pasaulio čempionatą išvykęs gynėjas Kostas Gusevas rinktinės stovyklose naujoku tikrai nesijautė. Pirmą kartą galimybę pasitreniruoti su pajėgiausiais šalies ledo ritulininkais gavęs dar 2017 metais, pernai jis jau kovėsi dėl vietos rinktinėje iki pat stovyklos pabaigos – gynėjas buvo paskutinis rinktinės stovyklą palikęs ledo ritulininkas.
 
Į savo aštuonioliktą čempionatą išvykęs Artūras Katulis šiemet bus vienintelis Lietuvos rinktinės žaidėjas, galintis pasigirti dviženkliu pasaulio čempionatų skaičiumi savo patirties bagaže. Jei gynėjas pasirodys visuose rinktinės mačuose jis per žingsnį priartės prie Mindaugo Kiero pernai užfiksuoto pasiekimo – 100-to oficialių rungtynių ginant nacionalinės ekipos garbę, o šiuo metu jis jau gali pasigirti 94 rinktinėje sužaistais susitikimais.
 
Tomašas Krukovskis tapo pirmuoju visą sezoną vien tik „Geležinio Vilko“ komandoje rungtyniavusiu ledo ritulininku, išvykstančiu į pasaulio čempionatą. Nors šioje ekipoje nuolatos rungtyniauja daugybė jaunių ir jaunimo rinktinės narių, iki šiol pasaulio suaugusių čempionatuose „vilkai“ galėdavo pasigirti tik epizodiškai jų gretose sezono metu rungtyniavusiais ledo ritulininkais.
 
Skaičiuojant pasirodymus nuo 2000-ųjų metų, Edgaras Protčenko yra rezultatyviausiai rinktinės istorijoje pasaulio čempionate debiutavęs gynėjas. 2017 metais iki šiol vieninteliame savo pasaulio čempionate gynėjas surinko 5 rezultatyvumo balus – pelnė įvartį ir atliko keturis rezultatyvius perdavimus.
 
18-metis Paulius Rumševičius šioje rinktinėje yra jauniausias aikštės žaidėjas ir vienas iš trijų rinktinės narių, kurie U-20 rinktinėje galės žaisti ir kitais metais. Nors šių metų sausį vykusiose šios amžiaus grupės pirmenybėse gynėjas nebuvo rezultatyvus, skaičiuojant „plius-minus“ rodiklį jis dalijosi pirmąją poziciją tarp visų rinktinės narių, o visame čempionate nusileido tik Didžiosios Britanijos žvaigždei Liamui Kirkui.
 
Po trijų metų pertraukos į rinktinę sugrįžęs Mauras Baltrukonis per savo du iki šiol sužaistus čempionatus užfiksavo nedažnai matomą pasiekimą: kai puolėjas būdavo ant ledo žaidant lygiomis sudėtimis, nė viename mače varžovai per tą laiką nėra pelnę daugiau įvarčių, nei Lietuvos rinktinė.
 
Sezono eigoje į „Sharks Mechelen“ komandą žaidžiančią jungtinėje Belgijos ir Olandijos lygoje („BeNeLiga“) persikėlęs Aivaras Bendžius tapo tikru šios komandos lyderiu, aplink kurį sukdavosi visas komandos puolimas. Nuo debiuto šiame klube šio sezono metu puolėjas tiesiogiai įvarčiais ar rezultatyviais perdavimais prisidėjo prie lygiai pusės savo komandos įvarčių (18 iš 36).
 
Ketvirtoje Vokietijos lygoje rungtyniavusiam Danieliui Bogdziuliui šiemet priklauso rezultatyviausio sezono vienų rungtynių pasirodymo titulas. Rungtynėse su „Adendorfer“ puolėjas pelnė keturis įvarčius ir atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų, o toks pasirodymas jam garantavo rezultatyviausio lygos žaidėjo titulą.
 
Pastaruosius keturis sezonus JAV jaunimo lygose rungtyniaujantis Dominykas Bogdziulis šioje šalyje gali pasigirti turėjęs ne vieną itin rezultatyvų sezoną. 2016-2017 metų sezone jis sugebėjo perkopti ir šimto rezultatyvumo balų ribą, NA3HL lygoje pelnydamas 46 įvarčius ir atlikdamas net 89 rezultatyvius perdavimus.
 
Arnoldas Bosas pastaraisiais metais savo rezultatais įrodinėja, kad jis yra pavojingiausias Lietuvos rinktinės puolėjas. Tris metus iš eilės jis pasaulio čempionatuose rinktinėje pagal rezultatyvumo balų skaičių būdavo arba pirmas, arba šią poziciją dalindavosi su komandos draugais.
 
Ilja Četvertakas šį sezoną spėjo pažaisti trijų skirtingų šalių lygose. Pradėjęs metus Kanados jaunimo lygoje (GMHL), vėliau jis sužaidęs vieną susitikimą Lietuvos aukščiausioje lygoje persikėlė į Norvegiją, kur užbaigė sezoną antroje šios šalies lygoje. Rezultatyvų sezoną sužaidęs puolėjas savo gebėjimą mušti įvarčius pademonstravo visų šių lygų gerbėjams, pasižymėjęs visose trijose pirmenybėse.
 
Iki šiol savo progų realizacija ir mušamais įvarčiais garsėjęs Ugnius Čižas šį sezoną įrodinėja, jog sugeba ne ką prasčiau ir asistuoti savo komandos draugams. Daugiau nei po vieną rezultatyvų perdavimą per rungtynes jis rinko tiek „Comet“ klube, tiek ir Lietuvos rinktinėje kontrolinių mačų metu.
 
Kitas „Comet“ lietuvis Paulius Gintautas šį sezoną sužaidė savo rezultatyviausią sezoną Norvegijoje. Penktus metus antroje šalies lygoje rungtyniaujantis 23-ejų metų ledo ritulininkas savo iki šiol pelnytų įvarčių šioje šalyje rekordą pagerino beveik dvigubai (31 šiemet, 16 – 2015-2016 metų sezone) ir užtikrintai tapo daugiausiai kartų pasižymėjusiu „1. Divisjon“ žaidėju.
 
Vytautas Jagelavičius yra vienintelis šioje rinktinėje pasaulio čempionatuose jau žaidęs ledo ritulininkas, kuris oficialiose rungtynėse vis dar nėra įsirašęs savo pavardės į rungtynių protokolą prie įvarčių ar rezultatyvių perdavimų grafos. Visgi, 21 „sausą“ mačą iš eilės užfiksavęs puolėjas kontrolinių rungtynių metu priminė, kad ši serija gali baigtis labai greitai ir į Lenkijos rinktinės vartus pasiuntė įvartį bei žinutę, kad rezultatyvios atakos iš jo galime tikėtis ir pasaulio čempionato metu.
 
2016 metais įspūdingą pasirodymą pasaulio jaunimo čempionato IIA divizione užfiksavęs Emilijus Krakauskas gali pasigirti dviem šio lygmens turnyro rezultatyvumo rekordais. 11 įvarčių yra pasiekimas, prie kurio niekas nėra net priartėjęs, o 15 rezultatyvumo balų yra rodiklis, kurį šiame divizione yra pademonstravęs tik jo komandos draugas rinktinėje Danielius Bogdziulis.
 
Tadas Kumeliauskas buvo stabiliausias ir rezultatyviausias (7 įvarčiai ir 4 rezultatyvūs perdavimai) Lietuvos rinktinės žaidėjas kontrolinių rungtynių cikle. Tris pirmuosius mačus po du įvarčius pelnęs puolėjas galbūt šį pasiekimą būtų pakartojęs ir paskutinėse rungtynėse, jei ne varžovo smūgis alkūne eliminavęs lietuvį iš paskutinio mačo rungtynėms dar net neįpusėjus ir palikęs jį su vienu tiksliu smūgiu.
 
Šiemet rinktinėje debiutuosiantis Patrikas Misiukas šį sausį sužaidė paskutinį savo mačą už Lietuvos rinktinę jaunimo lygmenyje. Tiek šiose pirmenybėse, tiek ir prieš du metus įvykusiame U-18 čempionate, jam buvo patikėtos kapitono pareigos, o su savo amžiaus grupe jis atitinkamai į viršų kėlė sidabrinius ir bronzinius apdovanojimus.
 
Nors 28-ąjį gimtadienį jau atšventęs Povilas Verenis seniai „išaugo“ jaunių ir jaunimo rinktinių marškinėlius, jo pasiekti rezultatai iki šiol neišstumiami iš Lietuvos ledo ritulio istorijos viršūnių. 23 įvarčiai U-18 čempionatuose ir 29 tikslūs metimai U-20 pirmenybėse yra geriausi rodikliai tarp visų žaidėjų mūsų šalies istorijoje.
 
Dainius Zubrus taps pirmuoju aktyviu šalies federacijos prezidentu, kuris atstovaus savo rinktinei tokio lygio ledo ritulio čempionate. Nors rinktinei jos kapitonas atstovaus jau ketvirtą kartą, šiemet jis į pirmenybes išvyksta su nauju titulu šalies ledo ritulio pasaulyje – 40-metis rudenį buvo išrinktas asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentu.