Titulinis » Naujienos » A. Bosas duris į aukštesnį lygį pravėrė po palankiai susiklosčiusių aplinkybių

A. Bosas duris į aukštesnį lygį pravėrė po palankiai susiklosčiusių aplinkybių

2018-07-02
hockey.lt informacija
Geriausias Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusio pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono puolėjas Arnoldas Bosas kitą sezoną pasitiks aukštesniame lygyje – dar gegužės pabaigoje su „Bayreuth Tigers“ kontraktą pasirašęs 27-erių metų lietuvis kitąmet varžysis antroje Vokietijos lygoje.
 
Kontraktas, suteikęs galimybę kilti į viršų
 
Po praėjusio sezono, kurio metu A. Bosas žibėjo trečioje Vokietijos lygoje (49 įvarčiai, 34 rezultatyvūs perdavimai – 83 taškai), ledo ritulininkas neslėpė, kad norėtų kilti laipteliu aukščiau ir išbandyti save antroje Vokietijos lygoje. Pasirašęs kontraktą su „Bayreuth Tigers“ jis kalbėjo, jog tai darė tikėdamasis gauti galimybę „DEL2“ lygoje, tačiau pasirašęs sutartį jis dėl žaidimo aukštesniame lygyje garantuotas nebuvo – vis dar vyravo galimybė kitus metus praleisti ir toje pačioje trečioje Vokietijos lygoje.
 
„Bayreuth Tigers“ praėjusį sezoną liko paskutinėje „DEL2“ lygos vietoje, kurią užėmusi komanda turi palikti antrąją lygą ir leistis laipteliu žemiau. Visgi, viena iš stipriausių šios lygos komandų – „SC Riessersee“ susidūrė su finansinėmis problemomis ir dėl jų dalyvavimo šioje lygoje pakibo klaustukas. Kontraktą su nauja ekipa pasirašęs A. Bosas vylėsi, jog kalbos, kad „DEL2“ lygos finale suklupusi komanda nesugebės gauti licencijos žaisti šiame lygyje virs realybe, o „Bayreuth Tigers“ taip atsivers galimybė išlikti lygoje.
 
Galiausiai birželio 29 dieną buvo patvirtinta, jog „SC Riessersee“ nepavyko išspręsti finansinių problemų, o jų vieta pirmenybėse atiteko „Bayreuth Tigers“, kuri kartu su A. Bosu kitą sezoną kovos antroje Vokietijos lygoje.
 
„DEL2“ subtilybės bei tradicinis legionierių pasirinkimas
 
Tai, kad nepaisant puikaus praėjusio sezono žemesnėje lygoje, A. Bosui į aukštesnę lygą teko keliauti tik laukiant palankaus licencijavimo komiteto sprendimo, pastudijavus šią lygą – tikrai nestebina. Šios šalies žemesnėse lygose yra itin aktualus legionierių limitas, o solidžias algas galintys pasiūlyti Vokietijos klubai į keturias legionieriams skirtas pozicijas „DEL2“ lygoje beveik visada kviečiasi aukšto lygio patirties turinčius ledo ritulininkus.
 
Vokietijos antros lygos klubai dažniausiai žvalgosi į Kanados bei JAV žaidėjų rinką, pirmiausia bandydami laisvas pozicijas užkamšyti būtent šių šalių žaidėjais. Labai dažnai į „DEL2“ pasuka „AHL“ (antra pajėgiausia Šiaurės Amerikos lyga) patirties turintys, tačiau šioje lygoje įsitvirtinti nesugebėję žaidėjai. Vokietijos komandos gali pasiūlyti didesnius atlyginimus nei trečia pagal pajėgumą šio kontinento lyga – „ECHL“, o kanadiečiai vokiečius gundo ir dėl jų perspektyvų po poros metų priimti šios šalies pasą ir nebūti laikomais legionieriais – 25 iš 59 šioje lygoje praėjusį sezoną žaidusių Kanados piliečių savo kišenėje turėjo ir vokišką pasą bei nesiskaičiavo į legionierių limitą.
 
Nepavykus įsigyti kanadiečių ar amerikiečių, Vokietijos antros lygos klubai dairosi į patyrusius žaidėjus, kurie per savo karjerą yra išbandę jėgas stipriausiose Europos lygose, o tarp tokių ledo ritulininkų praėjusį sezoną buvo ir šioje lygoje metus praleidęs lietuvis Tadas Kumeliauskas. Visgi, net ir neradus norimos pozicijos žaidėjo turinčio patirties Suomijos, Švedijos, Čekijos ar Slovakijos aukščiausiose lygose, „DEL2“ klubai vis tiek neatsigręžia į žemesnio diviziono ekipas, o kai kurios žemesnio kalibro lygos komandos legionierių pastaraisiais metais ieško kiek žemesnio lygio Europos lygose, įsikūrusiose šios šalies kaimynystėje – „EBEL“ pirmenybėse (atvirasis Austrijos čempionatas) ar Danijos čempionate.
 
Atsižvelgus į pastarųjų metų tendencijas, vienintelę galimybę iš trečios lygos keltis į antrąją legionieriai šioje šalyje gaudavo tik tuomet, jei su savo komanda laimėdavo žemesnės lygos pirmenybes ir jų klubai į trečios lygos auksą atvedusius žaidėjus pasilikdavo komandose ir kitais metais.
 
Šios tendencijos vargu ar būtų leidusios A. Bosui praverti aukštesnės lygos vartus, jei ne „Bayreuth Tigers“ komandos šią vasarą priimta politika. Ši nusprendė, jog surinks beveik visą sudėtį dar iki galutinio sprendimo, palikdama vietos tik dviem žaidėjams, kurie atsižvelgus į lygą bus legionieriai „DEL2“ pirmenybėms, o jei komandai būtų tekę žaisti žemesniame lygyje, į ekipą būtų pakviesti vietiniai žaidėjai.
 
Artėjantis sezonas
 
Naujiesiems iššūkiams lietuvis individualiai ruoštis pradėjo tik pasirašęs sutartį, o prie klubo jis turėtų prisijungti rugpjūčio viduryje. Panašiu metu (rugpjūčio 17 dieną) yra suplanuotos ir pirmosios kontrolinės „Bayreuth Tigers“ rungtynės, o nuo pat pirmos dvikovos mūsų šalies atstovas galės pajusti „DEL2“ lygio skonį – klubas suplanavo penkis kontrolinius mačus su šios lygos ekipomis.
 
Po kiek daugiau nei mėnesį truksiančio pasiruošimo sezonui rugsėjo viduryje „Bayreuth Tigers“ stos į kovą jau ir oficialiuose mačuose, tačiau vis dar nėra sudarytas lygos tvarkaraštis, tad pirmųjų oficialių varžovų naujame klube šios komandos naujokui dar teks palaukti.
 
Sprendimas likti Vokietijoje suteikia A. Bosui puikias galimybes įrodyti, jog jis gali sėkmingai žaisti ir aukštesniame lygyje. Klubas Lietuvos rinktinės puolėją į savo ekipą kvietė puikiai žinodamas jo galimybes ir jam suteiks galimybę daryti tai, ką jis pastaraisiais metais puikiai demonstravo žemesnio rango turnyruose bei atstovaudamas Lietuvos rinktinei – būti vienu iš puolimo lyderių ir savo įvarčiais vesti komandą į pergales.
 
Gavus visas galimybes parodyti save, A. Bosui beliks patvirtinti tai, apie ką Lietuvos rinktinės gerbėjai kalbėjo jau ne vienerius metus – jis jau išaugo žemesnių lygų marškinėlius ir įvarčius štampuoti gali ir ten, kur žaidimo lygis yra kur kas aukštesnis.