Titulinis » Naujienos » Antrasis varžovas - Nyderlandai (TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA)

Antrasis varžovas - Nyderlandai (TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA)

2017-04-24
Tautvydas Sakalauskas
 
 
 
 
 Po pirmosios pergalės 3:0 prieš Estijos rinktinę, Lietuvos rinktinei sustoti negalima – jau šiandien 18:00 val. Lietuvos laiku laukia akistata prieš Nyderlandų rinktinę. Po pirmojo turo pakiliai nusiteikę lietuviai sieks pratęsti pergalių seriją prieš varžovus, su kuriais jums dabar ir siūlome susipažinti.
 
Nyderlandų pasiekimai pasaulio čempionatuose:
 
Nors Nyderlandų rinktinė niekada nebuvo tarp rimtų pretendentų į aukščiausios prabos medalius ir tik keturis kartus džiaugėsi bronza šio rango turnyruose (2004-2005 ir 2012-2013 metais), tačiau jiems iki 2015 metų visada pavykdavo išvengti iškritimo žemyn. Iki minėto čempionato jie 10 kartų liko ketvirtoje arba penktoje vietoje, tačiau galiausiai, kai pirmenybės vyko jų tvirtovėje, išlikti IB divizione jiems nebepavyko.
Prieš du metus Nyderlanduose vykusiose pirmenybėse šeimininkų rinktinei pirmi keturi turai nieko blogo nežadėjo. Namuose rimčiau pakovoti jiems nepavyko tik su auksą iškovojusia Korėjos rinktine, kuriai pralaimėta rezultatu 1:7. Tuo tarpu kitoms medalius iškovojusioms Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinktinėms buvo nusileista tik vieno įvarčio persvara, o jų pergalė prieš Kroatiją tiesiogiai padėjo ir lietuviams, leisdama aplenkti varžovus ir iškovoti bronzą. Visgi, viską sugadino prastas paskutinis turas – nesėkmingiausią pirmenybių mačą su taškų iki tol neiškovojusia Estija sužaidusi Nyderlandų rinktinė patyrė nesėkmę ir užleido varžovams penktąją vietą, patys iškrisdami į IIA divizioną, iš kurio jau po metų tiesiausiu keliu sugrįžo atgal į aukštesnio rango turnyrą.
 
Paskutinių 3 pirmenybių rezultatai:
2014 metai: 3 taškai – 5 vieta IB divizione;
2015 metai: 3 taškai – 6 vieta IB divizione;
2016 metai: 14 taškų – 1 vieta IIA divizione.
 
Ką sako tarpusavio dvikovų istorija?
 
1999 metais startavusi Lietuvos ir Nyderlandų tarpusavio dvikovų istorija mūsų šalies atstovams prasidėjo nesėkmingai. Pirmąjame mače varžovai įtikinamai įveikė lietuvius (6:1), o po dviejų metų mūsų šalies atstovai nors ir priešinosi atkakliau, tačiau vis tiek laimėti nepajėgė (rungtynes 3:2 laimėjo Nyderlandai).
 
2003-2007 metų laikotarpyje šios rinktinės tris kartus susitiko pasaulio čempionato I divizione ir visus tris kartus nugalėtojas nepaaiškėjo – užfiksuotos lygiosios (2003 metais 2:2, o 2005 ir 2006 metais 3:3). Tarp dvikovų pasaulio čempionatuose (2004 metais) įvyko ir šių rinktinių akistata Olimpinių žaidėjų atrankoje, kur pergalės lietuviams ir vėl nepavyko pasiekti – nusileista rezultatu 1:3.
 
Išlipti iš nesėkmių liūno su šiais varžovais lietuviams nepavyko ir dar kartą susitikus pasaulio čempionate 2010 metais. Tąkart Nyderlandų rinktinė džiaugėsi pergale 4:1. Tuo tarpu 2012 metų lietuviai prisiminti nenorėtų: mūsų šalies rinktinė buvo sutriuškinta tiek pasaulio čempionato akistatoje (1:7), tiek Olimpinių žaidynių atrankoje (2:9). Dar po metų Nyderlandai pratęsė nepralaimėtų rungtynių su lietuviais seriją iki dešimties, kai laimėjo pasaulio čempionato IB diviziono dvikovą rezultatu 5:3.
 
Tam, kad pavyktų nutraukti Nyderlandų dominavimą tarpusavio dvikovose lietuviams prireikė namų sienų ir Dainiaus Zubraus pagalbos. 2014 metų pasaulio čempionate „Siemens“ arenoje Lietuvos rinktinė pagaliau įveikė ir šiuos varžovus – pasiekdami skambią pergalę 4:0. Sėkmingai prieš varžovus sužaista ir po metų, jau varžovų tvirtovėje. Tąkart gynybinėje dvikovoje pergalę 1:0 lietuviams dovanojo vienintelis Arnoldo Boso įvartis, į varžovų vartus kritęs dar vienuoliktą susitikimo sekundę.
 
Iš visos šios rinktinės sužaidė 12 oficialių susitikimų. Septynis kartus laimėjo Nyderlandų rinktinė, trys mačai baigėsi lygiosiomis, o dvi pergales iškovojo mūsų šalies atstovai. Bendras tarpusavio įvarčių santykis: 24:45 varžovų naudai.
 
Paskutinių 3 dvikovų rezultatai:
2013 metai: Lietuva – Nyderlandai 3:5 (Pasaulio čempionato IB divizionas);
2014 metai: Lietuva – Nyderlandai 4:0 (Pasaulio čempionato IB divizionas);
2015 metai: Lietuva – Nyderlandai 1:0 (Pasaulio čempionato IB divizionas).
 
Varžovų sudėties analizė:
 
Vidutinis varžovų amžius: 25,42 metai (Lietuvos rinktinės – 24,23 metai);
Vidutinis varžovų ūgis: 183,21 cm (Lietuvos rinktinės – 185,5 cm);
Vidutinis varžovų svoris: 82,16 kg (Lietuvos rinktinės – 83,5 kg).
 
Keturiolika iš šių metu devyniolikos registruotų Nyderlandų rinktinės narių rungtyniauja gimtinėje. Po vieną rinktinės narį turi Šveicarijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Vokietijos ir JAV klubai.
 
Rinktinėje yra aštuoni debiutantai. Į dešimtą čempionatą atvykęs Kevinas Bruijstenas yra daugiausiai patirties pasaulio pirmenybėse sukaupęs Nyderlandų žaidėjas.
 
Trys Nyderlandų žaidėjai yra 20 metų amžiaus arba jaunesni. Taip pat trys šios rinktinės žaidėjai jau atšventė savo 30-ąjį gimtadienį.
 
Daugiausiai atstovų į savo šalies rinktinę delegavo „Hijs Hokij Den Haag“ ekipa – iš šio klubo į pirmenybes atvyko šeši žaidėjai.
 
Iš viso 19 Nyderlandų rinktinės sudėtyje esančių žaidėjų iki šių pirmenybių starto dalyvavo 31 čempionate, sužaidė 149 rungtynes, pelnė 31 įvartį, atliko 37 rezultatyvius perdavimus bei surinko 68 taškus.
 
Stipriosios ir silpnosios varžovų pusės:
 
Nyderlandų rinktinė į šį mačą keliaus neturėdama ką prarasti ir tai gali tapti vienu iš didžiausių jų ginklu. Visgi, daug naujokų turinti rinktinė neturėtų būti pernelyg nuvertinta – net ir netekusi daugybės žaidėjų ir atsivežusi tikrai ne galingiausią sudėtį, Nyderlandų rinktinė tikrai nėra pasiruošusi pasiduoti ir kovos iš visų jėgų.
 
Prieš varžovus mūsų šalies rinktinė turėtų bandyti pasinaudoti didesne rotacija ir didesnio aukštesnio lygio žaidėjų pasirinkimu. Nyderlandų rinktinė apskritai tegali surinkti tris penketus, o meistriškumo skirtumas tarp pirmos ir trečios grandies žaidėjų buvo jaučiamas ir pirmojoje akistatoje su japonais. Atsižvelgus į tai, jog tai bus jau antrosios rungtynės per dvi dienas, pagrindiniams Nyderlandų žaidėjams rungtynių pabaigoje gali pradėti trūkti jėgų ir tai bus dar viena papildoma problema lietuvių varžovams. Apie tai dar prieš čempionatą kalbėjo ir jų rinktinės treneris Chrisas Eimersas, pabrėžęs, jog dauguma jo žaidėjų yra nepratę rungtyniauti dvi dienas iš eilės.
 
Mūsų rinktinės žaidėjai varžovus pranoksta ir patirtimi bei turi daugiau žaidybinės praktikos šio sezono metu. Vos keturi Nyderlandų žaidėjai per sezoną sužaidė bent 30 mačų, o tai taip pat gali atsiliepti varžovų žaidimui. Niekas tikrai nenustebtų, jei nuo pat pirmų minučių pamatytume intensyvų žaidimo tempą diktuojančius lietuvius, kurie taip siektų ne tik provokuoti varžovų klaidas, tačiau ir varginti mažesnę rotaciją naudojančios Nyderlandų rinktinės narius.
 
Priešininkų žaidėjai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį:
 
Vienas iš svarbiausių šios rinktinės narių – gynėjo ir puolėjo pozicijose galintis rungtyniauti Steve`as Masonas (žaisiantis 13 numeriu pažymėtais marškinėliais). Dėl žaidėjų trūkumo gynyboje būtent jam teko atsakomybė užimti svarbiausio gynėjo rolę ir bandyti padėti savo rinktinei tiek ginantis, tiek puolant varžovų vartus. Šveicarijos antroje lygoje (NLB) sėkmingai rungtyniaujantis žaidėjas pirmąjame mače buvo vienintelis, kuriam pavyko nuginkluoti Japonijos rinktinės vartininką ir pelnyti garbės įvartį nesėkmingai pasibaigusiame mače.
 
Puolime pavojingas ir individualiai stiprus puolėjas Kevinas Bruijstenas (žaisiantis 9 numeriu pažymėtais marškinėliais). Stipriausioje Didžiosios Britanijos lygoje (EIHL) rungtyniaujantis 30-metis savo arsenale turi ir reikalingos patirties, ir reikiamų gebėjimų, tad jo priežiūrai turėtų būti skirtas padidintas dėmesys. Po gero sezono klube, Nyderlandų kapitonui turėtų netrūkti pasitikėjimo savimi, o jis yra vienas iš tų, kuriems teks didžiausia atsakomybė bandant padėti savo rinktinei išlikti pasaulio ledo ritulio čempionato IB divizione.
 
Dar vienas žaidėjas, kuris gali pridaryti nemažai nemalonumų mūsų rinktinės gynybai – Guusas van Nesas. JAV rungtyniaujantis 20-metis labai gerai atrodė draugiškuose mačuose su Japonijos rinktine, kur pelnė du įvarčius ir buvo vienas iš pastebimiausių žaidėjų savo ekipoje. Šio čempionato pirmąjame mače, būtent jis dažniausiai iš savo rinktinės žaidėjų metė į vartus, penkis kartus bandydamas nuginkluoti japonų vartininką. Nors pasižymėti jam pirmąjame ture nepavyko, ambicijų pataisyti šį rezultatą dvikovoje su Lietuvos rinktine jam tikrai netrūks.
 
Ką lems ši akistata:
 
Po pirmosios pergalės prieš Estiją, lietuviams dvikova prieš Nyderlandus bus lygiai taip pat svarbi, kaip ir pirmoji čempionato akistata. Laimėjus Lietuvos rinktinė būti rami dėl savo vietos šiame divizione, o per likusius tris mačus turėtų tris bandymus iškovoti vieną iš trijų šio čempionato apdovanojimų. Tuo tarpu pralaimėjus pergalė prieš estus nueitų perniek. Tokiu atveju situacija taptų labai komplikuota, o per likusius tris turus norint ne tik iškovoti medalius, bet ir būti ramiems dėl vietos IB divizione, tektų dar papildyti savo taškų kraitį.
 
Tuo tarpu Nyderlandų rinktinė į šią dvikovą žiūri kaip į papildomas rungtynes, kuriose galima pabandyti iškovoti taškų, tuo pačiu per daug nenusiminant jei to pasiekti nepavyktų. Jei estams nepavyks nustebinti šio čempionato favoritų, net ir pralaimėjus pirmas keturias dvikovas, Nyderlandų rinktinei norint išlikti šiame divizione paskutiniame mače su estais užtektų iškovoti pergalę.
 
Įdomiausi faktai ir pastebėjimai prieš būsimą dvikovą:
 
Apie Lietuvos ir Nyderlandų rinktinių tarpusavio istoriją pasaulio čempionatuose geriausiai galėtų papasakoti Mindaugas Kieras. Lietuvos rinktinės gynėjas žaidė visose dešimtyje iki tol įvykusių pasaulio čempionatų mačų tarp šių ekipų;
 
Lietuvos rinktinės puolėjas Edgaras Rybakovas pirmą pasaulio čempionato mačą sužaidė būtent su Nyderlandų rinktine ir jau savo debiuto rungtynėse sugebėjo prisidėti prie vieno iš lietuvių įvarčių, atlikdamas rezultatyvų perdavimą;
 
Danielius Bogdziulis prieš Nyderlandų rinktinę gali pasigirti itin stabiliu žaidimu. Per visus keturis sužaistus mačus jis susitikimą pabaigdavo savo sąskaitoje turėdamas vieną tašką;
 
Jei Lietuvos rinktinėje yra 14 žaidėjų, kuriems teko bent kartą rungtyniauti su Nyderlandų rinktine, tai varžovų gretose prieš lietuvius yra kovoję tik penki ledo ritulininkai;
 
Keturiolika savo šalies vietinėse pirmenybėse rungtyniaujančių Nyderlandų rinktinės žaidėjų negali pasigirti per sezoną sužaidę daug rungtynių. BeNeLiga pirmenybėse reguliaraus sezono metu sužaidžiama vos po 19 mačų, o prie to pridėjus ir mačus atkrintamosiose varžybose, maksimaliai šios lygos žaidėjai sužaidė 28 susitikimus;
 
Paskutines dvi šių rinktinių tarpusavio rungtynes, mūsų vartai išliko „sausi“. Tiesa, abu šiuos kartus rinktinės vartus aklinai uždaręs Mantas Armalis šiemet negalėjo atvykti į pasaulio čempionatą;
 
Po pirmojo čempionato turo Artūras Pavliukovas yra vienintelis žaidęs ir įvarčio į savo vartus dar nepraleidęs vartininkas;
 
Pirmąjame ture abejų rinktinių gynybos linijos sužaidė visiškai skirtingai: Nyderlandų rinktinė leido varžovams atlikti daugiausiai smūgių ir praleido daugiausiai įvarčių, kai tuo tarpu lietuviai įvarčių nepraleido ir varžovams suteikė mažiausiai progų atakuoti į jų vartus.