Titulinis » Naujienos » Antrasis varžovas - Slovėnija (visos rungtynės GYVAI)

Antrasis varžovas - Slovėnija (visos rungtynės GYVAI)

2017-12-10
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 Po vakar patirtos nesėkmės prieš Norvegiją, Lietuvos rinktinė jau šiandien žais dar vienas pasaulio jaunimo čempionato IB diviziono rungtynes. 17:30 val. mūsų šalies atstovai susitiks su šeimininkais slovėnais.
 
Slovėnijos jaunimo pasiekimai U-20 turnyruose
 
Aukščiausias slovėnų pasiekimas pasaulio jaunimo čempionatuose – I diviziono sidabras, kurį jie iškovojo tris kartus (2002, 2004 ir 2010 metais). 2011 metais pasikeitus divizionų skirstymo tvarkai, iš pradžių Slovėnijos dvidešimtmečiai keturis metus kovojo IA divizione, tačiau po to buvo patyrę nuosmukį – iškritę iš IA diviziono, po metų jie liko paskutiniai ir IB divizione, tačiau juos išgelbėjo turnyre nepasirodę japonai, kuriems už tai teko atsisveikinti su šiuo divizionu.
 
Pernai slovėnai pasirodė kur kas sėkmingiau ir iškovojo šio diviziono bronzos medalius.
 
Tarpusavio dvikovų istorija
 
Pirmą kartą šioje amžiaus grupėje šių šalių ekipos susikovė dar 1995 metais. Tuo metu pasaulio čempionato C2 grupės mače antrą vietą grupėje užėmusi Slovėnija 9:3 įveikė ketvirtoje pozicijoje likusią Lietuvos ekipą.
 
Antrosios akistatos šioje amžiaus grupėje teko laukti penkis metus. Tuo metu slovėnai ir vėl buvo stipresni laimėdami tiek mačą su Lietuva 5:1, tiek iškovodami grupėje pirmąją vietą. Beje, šiose rungtynėse mūsų šalies garbę gynė dabartinis ekipos vyriausiasis treneris Mindaugas Kieras.
 
Po metų šios rinktinės susitiko dar kartą, tačiau ir vėl laimėjo slovėnai – šį kartą jie iškovojo pergalę 8:3.
 
Paskutinė šių rinktinių akistata įvyko 2011 metais, tame pačiame mieste, kaip ir šiandienos rungtynės. Tą kartą Bledo ledo rūmuose susirinkę žiūrovai išvydo šeimininkų pergalę 10:3.
 
Iš viso per keturias tarpusavio akistatas mūsų šalies jaunimo rinktinės patyrė keturias skaudžias nesėkmes. Bendras įmuštų/praleistų įvarčių skirtumas 10:32, Slovėnijos rinktinės naudai.
 
Varžovų stipriosios savybės ir lyderiai
 
Kaip ir vakar dienos varžovai norvegai, slovėnai į šį turnyrą taip pat atsivežė NHL naujokų biržoje jau pakviestą žaidėją – Janą Drozgą (21 numeris). Šią vasarą jį 152 šaukimu pakvietė Pitsburgo „Penguins“ ekipa, tad nenuostabu, kad būtent jis yra šios rinktinės lyderis. Savo pajėgumą jis įrodė ir pirmose rungtynėse su Ukraina, kai pelnė du pirmuosius savo rinktinės įvarčius bei padėjo savo šalies rinktinei iškovoti pergalę.
 
Šis ledo ritulininkas rungtyniauja vienoje iš trijų stipriausių Kanados jaunimo ledo ritulio lygų, o praėjusiais metais būtent jis buvo rezultatyviausias atitinkamo diviziono žaidėjas U-18 pirmenybėse. J. Drozgas gali sėkmingai atakuoti tiek iš tolimesnių, tiek iš artimesnių distancijų, tačiau didžiausias jo privalumas jaunimo lygmenyje – fantastiškai gera kova dėl ritulio išmetimų. Per pastaruosius du U-18 čempionatus jis buvo geriausias šioje statistinėje kategorijoje, o pernai laimėjo net 83,33% ritulio išmetimų, taip suteikdamas savo komandai daugybę progų pradėti atakas.
 
Šiose pirmenybėse Slovėnijos rinktinė pasirinko neįprastą taktiką jaunimo čempionatams, kviesdami ledo ritulininkus į rinktinę. Trys šios šalies žaidėjai prie rinktinės prisijungė jau šeštadienį, pirmąją rungtynių dieną, o dar dviejų žaidėjų yra laukiama prisijungiant dar vėliau ir vis dar neaišku, ar mače su lietuviais ši rinktinė turės pilną savo sudėtį.
 
Slovėnijos rinktinė stengiasi žaisti pozicinį žaidimą, kuriame galima pamatyti daug kombinacijų bei ritulio perdavimų. Pirmose rungtynėse ukrainiečiai su tokiu varžovų žaidimu rungtynių pradžioje sėkmingai grūmėsi panaudodami fizinę jėgą, tačiau vėliau slovėnai netruko prisitaikyti ir tai išnaudojo provokuodami varžovų pražangas.
 
Varžovai žaidžia disciplinuotai ir dažniausiai renkasi saugų sprendimą, nenorėdami bereikalingai rizikuoti ir taip sukelti pavojų prie savo vartų. Tokia taktika leido jiems sugniuždyti pirmosios dienos varžovų puolimą – vienintelį savo mačo įvartį ukrainiečiai pelnė turėdami kiekybinę persvarą.
 
Įdomūs faktai
 
Ką reiškia žaisti prieš slovėnus šiame jaunimo divizione Lietuvos rinktinėje žino vienas žmogus: vyriausiasis treneris Mindaugas Kieras, kuris su šios šalies bendraamžiais ant ledo kovėsi 2000 metais;
 
Slovėnijos rinktinė buvo vienintelė, kuri penktadienį registruodama žaidėjus į savo paraišką įtraukė vos 17 žaidėjų. Trys ledo ritulininkai prie rinktinės prisijungė šeštadienį, o dviejų vis dar buvo laukiama prisijungiant prie rinktinės stovyklos;
 
Slovėnijos rinktinėje yra vos keturi legionieriai. Du iš jų rungtyniauja Vokietijos jaunimo lygoje (DNL), o po vieną rinktinės narį atvyko iš Kanados bei Švedijos;
 
Didžioji dalis slovėnų rungtyniauja gimtinėje, atstovaudami savo šalies klubams Alpių ledo ritulio lygoje, arba EBYSL jaunimo lygoje;
 
Praėjusį sezoną į savo šalies U-20 rinktinę pateko vos trys šiemet rinktinėje esantys žaidėjai: gynėjas Jakobas Jugovičius bei puolėjai Matevžas Banas ir Janas Drozgas;
 
Tuo tarpu šiemet rinktinėje slovėnai turi vos keturis 1998 metais gimusius žaidėjus. Beje, lygiai tiek pat tokio amžiaus žaidėjų savo rinktinėje turi ir lietuviai.
 
 
 
 
Pasaulio jaunimo ledo ritulio čempionato IB diviziono lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po baudinių serijos, pralaimėjimai po baudinių serijos, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):
 
1. Lenkija                1   1   0   0    0    9:4    3
2. Norvegija              1   1   0   0    0    4:1    3
3. Slovėnija              1   1   0   0    0    3:1    3
4. Ukraina                1   0   0   0    1    1:3    0
5. Lietuva                1   0   0   0    1    1:4    0
6. Italija                1   0   0   0    1    4:9    0