Titulinis » Naujienos » Britams pralaimėję lietuviai dar neatsisveikino su galimybėmis iškovoti auksą (įvarčių VIDEO, H.Marcinkevičiaus, E.Steponavičiaus ir J.Fedorovičiaus komentarai)

Britams pralaimėję lietuviai dar neatsisveikino su galimybėmis iškovoti auksą (įvarčių VIDEO, H.Marcinkevičiaus, E.Steponavičiaus ir J.Fedorovičiaus komentarai)

2018-04-06
hockey.lt inf.
Penktadienį Taline (Estija) vykstančiame pasaulio iki aštuoniolikos metų (U-18) ledo ritulio čempionate Lietuvos rinktinė 2:3 (0:1, 2:2, 0:0) nusileido Didžiosios Birtanijos ledo ritulininkams ir nors patyrė pirmą pralaimėjimą čempionate, tačiau dar neatsisveikino su galimybėmis iškovoti aukso medalius.
 
Visgi dabar Lietuvos rinktinės likimas jau ne tik jų pačių rankose. Tam, kad lietuviai iškovotų auksą reikia ne tik šeštadienį įveikti australus, bet ir tikėtis, kad Korėjos ekipa atims bent tašką iš Didžiosios Britanijos ledo ritulininkų. Jeigu Didžiosios Britanijos ledo ritulininkai per pagrindinį rungtynių laiką įveiks korėjiečius, tuomet mums reikėtų įveikti australus ir tikėtis Lenkijos taškų praradimo rungtynėse su Estija arba Australija, o tokiu atveju užimtume antrą vietą. Kitais visais variantais - lietuviai trečius metus iš eilės tenkinsis bronzos medaliais.
 
Rungtynėse netrūko susistumdymų, kieto žaidimo, o tiek darbo vartininkas Laurynas Lubys šiame čempionate dar neturėjo. Puikų atlaikymų procentą šiame čempionate turintis L.Lubys atrėmė 39 iš 42 varžovų smūgių, tuo tarpu britų vartininkas Williamas Kerlinas sulaukė 22 metimų, iš kurių atrėmė 20.
 
Geriausiu žaidėju Lietuvos rinktinės gretose buvo pripažintas Timonas Mažulis.
 
Rungtynių pradžioje abi komandos gerai žaidė gynyboje ir pavojingų progų nesusikūrė. Kėliniui įpusėjus ant nubaustųjų žaidėjų suolelio sėdo britas Callumas Burnettas, tačiau Lietuvos rinktinei sunkiai sekėsi įsitvirtinti varžovų zonoje ir įvarčio pasiekti nepavyko.
 
Antroje kėlinio pusėje iniciatyva priklausė britams, o 15-ą susitikimo minutę Benas Solderis (14:09, rez. perd. Edwardas Bradley) tolimu smūgiu nuo mėlynos linijos įmušė įvartį ir pirmą kartą šiame čempionate lietuviai atsidūrė besivejančių vaidmenyje.
 
Antrame kėlinyje vis labiau kilo įtampa, o komandos neišvengė baudos minučių, kurios du kartus pasibaigė įvarčiais.
 
Šeštą kėlinio minutę Lukas Washco pabėgo į greitą ataką, tačiau nuginkluoti varžovo vartininko nepavyko. Visgi kovingumas davė vaisių ir netrukus tas pats L.Washco (25:26, rez. perd. Timonas Mažulis) smūgiu iš arti įmušė pirmą lietuvių įvartį bei išlygino rezultatą - 1:1.
 
Po mažiau nei minutės Paulius Macijauskas sėdo ant nubaustųjų žaidėjų suolelio, o kiekybinę persvarą išnaudojo vienas britų lyderių Masonas Aldersonas (27:37, rez. perd. Josephas Hazeldine'as ir B.Solderis). Negana to, nepraėjus nei minutei po praleisto įvarčio lietuviai klydo keisdamiesi ir vėl žaidė mažumoje.
 
Sėkmingai apsigynę jau Lietuvos ledo ritulininkai įgavo kiekybinę persvarą, o ją išnaudojo T.Mažulis (33:46, rez. perd. Arvidas Domeika) bei antrą kartą atstatė lygybę - 2:2.
 
Ir antrą kartą lietuviams nepavyko perimti iniciatyvos. Likus žaisti tris minutes iki kėlinio pabaigos britus į priekį išvedė komandos kapitonas Liamas Kirkas (36:56).
 
Trečiame kėlinyje ir toliau įtampa augo, o ant nubaustųjų žaidėjų suolelio dar iki trečiojo kėlinio vidurio apsilankė po du komandų žaidėjus.
 
Nors lietuviai spaudė varžovus ir rengė atakas, tačiau likus žaisti 2 min. 19 sek. pražangą gynyboje užsidirbo A.Domeika ir lietuviai lemiamas susitikimo minutes žaidė mažumoje. Nors apsiginti ir pavyko, tačiau apie progų kūrimą teko pamiršti, o tai lėmė Didžiosios Britanijos rinktinės pergalę.
 
Abi komandos užsidirbo po 12 baudos minučių.
 
 
 
 
 
Šiuo metu tiek lietuviai, tiek britai turi po 9 taškus, tačiau dėl šiandienos pergalės Didžiosios Britanijos ekipa žengia pirmoje vietoje. Abi komandas taškais gali pasivyti lenkai, kurie šiandien žais su Estijos ekipa.
 
Lietuvos rinktinėje jau žaidė dvi rungtynes dėl sveikatos problemų praleidęs gynėjas Herkus Marcinkevičius. 
 
Šiais metais britus į priekį veda 17-asis numeris M.Aldersonas, kuris per trejas rungtynes buvo įmušęs 5 įvarčius ir atlikęs 3 rezultatyvius perdavimus. Būtent jis buvo vienas iš britų lyderių rungtynėse su Lenkijos rinktine, pelnęs 2 įvarčius ir atlikęs rezultatyvų perdavimą.
 
Kita Didžiosios Britanijos žvaigždė ir komandos kapitonas L.Kirkas per trejas rungtynes įmušė 2 įvarčius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus, tačiau beveik viską jis pasiekė rungtynėse su autsaidere Australija.
 
Didžiosios Britanijos rinktinėje kol kas gana neužtikrintai rungtyniauja vartininkai. Pirmame susitikime su estais britų vartus gynė Lewisas Daviesas, atrėmęs 91,30 proc. varžovų smūgių. Tačiau po to susitikimo jo per rungtynes daugiau neišvydome, o mačuose su australais ir lenkais vartus saugojo W.Kerlinas, atrėmęs viso labo vos 86,44 proc. smūgių ir pagal šį rodiklį čempionate lenkiantis tik abu estų vartininkus.
 
Tuo tarpu Lietuvos rinktinėje būtent vartininkas ir yra vienas iš svarbiausių ingredientų pergalių recepte. 17-metis L.Lubys per trejas rungtynes yra atrėmęs 95,60 proc. smūgių (87 iš 91) ir gerokai lenkia visus savo varžovus.
 
Žvelgiant į įvarčių ir rezultatyvių perdavimų statistiką, Lietuvos rinktinėje nepralenkiami per trejas rungtynes buvo 16-mečiai Martynas Grinius (4 įvarčiai, 3 rez. perd.) bei Lukas Washco (3 įvarčiai, 4 rez. perd.).
 
Lietuviai daugelyje komandinės statistikos kategorijose lenkė britus. Lietuvos ledo ritulininkai nuostabiai žaidžia mažumoje (praleistas 1 įvartis, 88,89%) ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik jau įveiktai Korėjai, tuo tarpu britai per trejas rungtynes mažumoje praleido tris įvarčius (66,67%).
 
Visgi didžiausia lietuvių problema iki šių rungtynių buvo daugumos realizacija. Lietuviai tik kartą rungtynėse su Lenkija sugebėjo įmušti įvartį daugumoje, tuo tarpu vėliau vykusiuose susitikimuose, net ir žaidžiant penkiese prieš tris, įvarčių pasiekti nepavyko.
 
Lietuvos ir Didžiosios Britanijos jaunių rinktinių susitikimų istorija yra gana didelė. Tai buvo jau dešimtosios tarpusavio rungtynės, kuriose septynias pergales iškovoję yra britai.
 
Paskutinį kartą su britais varžėmės dar praėjusiais metais, kai iki tol be pralaimėjimų taip pat žengę lietuviai trečiose čempionato rungtynėse varžovams nusileido rezultatu 1:3. Tą susitikimą puikiai prisimena 14 šių metų Lietuvos rinktinės ledo ritulininkų bei 7 Didžiosios Britanijos komandos nariai. Prieš metus daugiausiai problemų lietuviams pridarė Calumo Robertsono (2 įvarčiai) ir Harry Gulliverio (2 rez. perd.) duetas, o kartą pasižymėjo Tyleris Cooperis. Visgi iš šios trijulės šiais metais žais tik C.Robertsonas. Lietuvos rinktinėje tada pasižymėjo vienintelis Egidijus Binkulis, kuris šiame čempionate kol kas neatidarė savo įvarčių sąskaitos.
 
Žvelgiant į senesnius tarpusavio susitikimus, tai pirmasis jų įvyko 2001-ais metais Elektrėnuose vykusiame čempionate, kai varžovams buvo pralaimėta rezultatu 3:8. Vėliau vėl Elektrėnuose 2004-ais metais britai triumfavo tik minimaliu skirtumu 2:1, tuo tarpu 2006-ais metais iškovojo pergalę rezultatu 3:1.
 
Pirmą kartą britus pavyko įveikti tik 2012-ais metais, kai mūsų šalies rinktinė iškovojo pergalę rezultatu 7:3, o nuo tada tapome gana dažni konkurentai. Po metų jau britai pasiekė revanšą, kai mūsiškius įveikė rezultatu 3:2, 2014-ais pergalę 5:4 šventė lietuviai, o 2016-ais mūsiškiai laimėjo rezultatu 5:2.
 
Likęs tvarkaraštis:
 
Balandžio 6:
 
16:30: Australija - Lenkija
 
20:00: Korėja - Estija
 
Balandžio 7:
 
13:00: Lietuva - Australija
 
16:30: Korėja - Didžioji Britanija
 
20:00: Lenkija - Estija
 
Pasaulio jaunių ledo ritulio čempionato IIA diviziono lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po baudinių serijos, pralaimėjimai po baudinių serijos, pralaimėjimai, įvarčių skirtumas, įvarčiai, taškai):
 
1. Didžioji Britanija         4 3 0 0 1 +10 22:12 9
2. Lietuva                    4 3 0 0 0 +8   15:7 9
3. Lenkija                    3 2 0 0 1 +4   12:8 6
4. Korėja                     3 1 0 0 2 -2    5:7 3
5. Estija                     3 1 0 0 2 -2  11:13 3
6. Australija                 3 0 0 0 3 -18  3:21 0