Titulinis » Naujienos » Daugkartinė Lietuvos čempionė „Energija“ iš pusiau profesionalaus klubo tampa mėgėjų ekipa

Daugkartinė Lietuvos čempionė „Energija“ iš pusiau profesionalaus klubo tampa mėgėjų ekipa

2018-11-30
Elektrėnų „Energijos“ informacija
Daugybę metų Lietuvos ledo ritulio centru buvę Elektrėnai užleidžia turėtas pozicijas ir po to, kai Elektrėnų savivaldybės parama Elektrėnų „Energijos“ komandai sumažėjo 2,5 karto, taip pat neteko „Lietuvos Energijos“ paramos, siekiančios 20 tūkst. eurų per metus, daugkartiniai Lietuvos čempionai iš pusiau profesionalios ekipos virsta mėgėjų komanda.
 
Ilgus metus vieninteliu pusiau profesionaliu Lietuvos ledo ritulio klubu buvusi bei įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinėms ne vieną žaidėją paruošusi „Energija“ nuo šių metų gruodžio mėnesio jungiasi su ledo ritulio entuziastų įkurta „Energija-2“ ekipa.
 
Vis dar yra sprendžiamas legionierių Dmitrijaus Beliakovo, Pavelo Fominycho, Konstantino Isajevo ir Maksimo Ponomarenko paslaugų klausimas, tačiau Elektrėnų ekipa dar artimiausiu metu spręs, ar tęsti pasirodymą Lietuvos čempionate, o jeigu visgi bus nuspręsta ir toliau jame dalyvauti, „Energijos“ aprangą vilkės tik entuziazmo, meilės ledo rituliui ir šiam klubui vedami žaidėjai.
 
Šią savaitę oficialiai prie „Energijos“ steigėjų Rolando Aliukonio, Karolio Kubiliaus ir Elektrėnų miesto savivaldybės taip pat prisijungė ir vietiniame Elektrėnų mėgėjų čempionate rungtyniavusios „Energijos-2“ komandos vadovas Povilas Jarmala, kuris nuo šiol rūpinsis „Energijos“ ledo ritulio mėgėjų klubu.
 
Kaip teigė Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius V.Pruskas, miesto biudžete tiesiog nebeliko papildomų lėšų klubo poreikiams tenkinti.
 
„Energija“ išnaudojo visas lėšas, kurios buvo numatytos mūsų biudžete, o šiais metais mes jau nebeturime papildomų pinigų. Dabar atsirado poreikis papildomoms lėšoms, o jų tiesiog nėra. Mes to nebuvome susiplanavę, todėl jų skirti negalime“, - sakė V.Pruskas. „Kitiems metams bus naujas biudžetas, bus teikiamos paraiškos ir galėsime važiuoti tolyn, nes šių ir kitų metų finansavimas yra visiškai nesusiję dalykai“.
 
Kaip įprasta sporto klubams, „Energija“ gyveno nuo sezono iki sezono, todėl praėjusių metų pabaigoje gautą papildomą finansavimą iš savivaldybės panaudojo užbaigti iki šių metų balandžio mėnesio trukusį 2017-2018 metų ledo ritulio sezoną.
 
„Energija“ dar šių metų pavasarį teikė paraišką dėl didesnio finansavimo ateinančiam sezonui, tačiau Elektrėnų savivaldybė galėjo skirti tik maždaug penkis kartus mažesnę sumą. Buvo tikimąsi, kad, kaip įprastai, artėjant metų pabaigai, atsiras papildomų laisvų lėšų savivaldybės biudžete, kurios bus skiriamos „Energijos“ ekipai. Deja, tačiau šį kartą papildomų lėšų savivaldybės biudžete neatsirado.
 
Šiuo metu dėl nuostatų nesilaikymo dviem savaitėms sustabdytame Lietuvos ledo ritulio čempionate „Energija“ yra iškovojusi 8 pergales iš 9 galimų ir su 24 taškais yra vienvaldė lygos lyderė. Visgi įvykusi nemaloni situacija Vilniuje, kuomet pro pirštus buvo pažiūrėta į žaidėjų saugumą ir vienas iš ledo ritulininkų patyrė sunkią peties traumą, o arenoje nebuvo užtikrinta reikiama ir pagal nuostatus reikalaujama greitoji pagalba, taip pat išryškino dar didesnes Lietuvos ledo ritulio problemas, kurios prisideda ir prie smunkančio komandų lygio.
 
„Labai gaila, kad vyksta chaosas ir pačiame Lietuvos čempionate, o tai taip pat prisidėjo prie to, kad mums, kaip komandos vadovams, nebėra postūmio bei entuziazmo išlaikyti komandą. Matant stipriai suprastėjusį čempionato lygį, kai liko vos keturios komandos, kurios visos yra mėgėjų lygio ir vos vienas kitas žaidėjas gauna algą, nematome poreikio turėti bent jau pusiau profesionalią komandą“, - kalbėjo vienas iš „Energijos“ vadovų R.Aliukonis.
 
Iš susidariusios situacijos sekusios pasekmės gerokai įtakos ir visą Elektrėnuose veikusią ledo ritulio piramidę. Geriausi Dariaus Kasparaičio ledo ritulio mokyklos auklėtiniai visada turėjo galimybę prisijungti prie vyrų komandos, išmėginti savo jėgas stipriausiame šalies čempionate bei įgauti neįkainojamos patirties būdami dar gana jauno amžiaus.
 
Dar praėjusiame sezone net dešimt jaunųjų ledo ritulininkų - Eimantas Steponavičius, Laisvydas Kudrevičius, Vainius Jankauskas, Paulius Rumševičius, Karolis Krasilnikovas, Karolis Šumskas, Titas Milašius, Rokas Arbačiauskas, Mantas Stepanavičius, Martynas Miliūnas - rungtyniavo ne tik Dariaus Kasparaičio ledo ritulio mokykloje, tačiau su „Energija“ tapo ir Lietuvos čempionais, o įgauta patirtis vyrų klube daugeliui leido praverti duris į užsienio klubus.
 
„Energijai“ tapus mėgėjų komanda, aukščiausia piramidės pakopa nebebus tokia aukšta, o Elektrėnų vaikams, norintiems siekti karjeros ledo ritulyje, teks kur kas anksčiau dairytis į kitus miestus, klubus bei šalis.
 
„Energija“ nuo 2003 iki 2012 metų rungtyniavo Latvijos čempionate, o nuo tada persikėlė į Baltarusijos aukščiausiąją lygą, kurioje žaidė iki pat praėjusio sezono. 2015-2016 metais Elektrėnų ekipa tame Baltarusijos čempionate užėmė trečią vietą ir tai yra aukščiausias pasiekimas Lietuvos ledo ritulio istorijoje. Lietuvos čempionate „Energija“ triumfavo 24 kartus, o tokiais pasiekimais negali didžiuotis nei viena kita ledo ritulio komanda.