Titulinis » Naujienos » D.Zubrus: „Aš buvau, esu ir būsiu lietuvis, todėl visada norėjau žaisti už Lietuvą“

D.Zubrus: „Aš buvau, esu ir būsiu lietuvis, todėl visada norėjau žaisti už Lietuvą“

2014-04-18
Sportas.lt informacija
 Lietuvos ledo ritulio rinktinė sulaukė didžiausio, kuris tik buvo įmanomas, pastiprinimo. Ketvirtadienį į Lietuvą sugrįžo Naujojo Džersio „Devils“ ekipos žaidėjas Dainius Zubrus, kuris padės Lietuvos nacionalinei rinktinei kovoti pasaulio čempionato I diviziono B grupėje balandžio 20-26 dienomis Vilniuje.
 
D.Zubrui atstovauti Lietuvą atsirado galimybė po to, kuomet paaiškėjo, kad „Devils“ nepateks į NHL atkrintamąsias varžybas. Pats D.Zubrus sakė, kad jo tikslas yra iškovoti Stenlio taurę, todėl yra labai skaudu kiekvienais metais nusivilti, tačiau dabar visas savo jėgas jis atiduos Lietuvos rinktinei.
 
„Aš visada svajoju laimėti Stenlio taurę, todėl nepapuolus į atkrintamąsias varžybas užplūsta toks jausmas, kad praradai dar vienus metus ir neišnaudojai progos ją iškovoti. Tas jausmas nusibosta, nes dar nei karto nesu laimėjęs tos taurės. Istorija rodo, kad reikia tik į atkrintamąsias papult ir tada kiekviena komanda gali įveikti bet ką“, - sakė D.Zubrus
 
Nors D.Zubrus labai jaunas išvyko iš Lietuvos, tačiau jis tikino, kad visada norėjo atstovauti Lietuvos rinktinę, tačiau dažniausiai tam nebūdavo tinkamų aplinkybių.
 
„Aš buvau, esu ir būsiu lietuvis. Kur bežaisčiau, žmonės aplink mane, mano draugai, vaikai žino, kad esu lietuvis. Aš visada norėjau žaisti už Lietuvą, tačiau nebuvo tam galimybių - tai NHL atkrintamosiose žaisdavau ar traumuotas būdavau. Šiais metais taip išėjo, kad aplinkybės susiklostė tinkamos, žinoma, buvo nemalonu nepatekti į atkrintamąsias, tačiau dabar visas savo jėgas atiduosiu šiam čempionatui ir komandai“, - sakė D.Zubrus
 
Žaidėjas tikino, kad šį kartą, lyginant su 2005 metais, bus gerokai daugiau jėgų ir sveikatos žaisti už rinktinę.
 
„Po septyniolikos metų NHL sveikam visiškai neįmanoma būti, tačiau apie tas smulkias traumas tikrai negalvoju, jos man tikrai nemaišys tinkamai žaisti ir atiduoti visas jėgas. Taip pat turime daktarus, specialistus, kurie reikalui esant padės, tačiau šiai dienai esu pasiruošęs žaisti pilna jėga.
 
Kai atstovavau rinktinei 2005 metais, atsimenu, kad kelionė autobusu buvo labai sunki, buvau tikrai pavargęs, taip pat buvau šiek tiek apsirgęs. Tą sezoną buvo NHL lokautas, todėl žaidžiau Rusijoje, o mano komanda prasibrovė iki pat finalo, kurį pralaimėjome. Tiesa, iš pačios komandos prisiminimai labai malonūs, vyrai žaidė kaip galėjo, aš manau, kad galėjome nugalėti ir estus ir olandus, nes žaidėme tikrai apylygiai.
 
D.Zubrus tikino, kad jį komandos vadovai žaisti už rinktinę išleido noriai, tačiau sužinoję apie jo norą žaisti tokiame lygyje neslėpė šypsenos.
 
„Menedžeris buvo šiek tiek nustebęs, kai paprašiau leidimo žaisti šiame čempionate. Žmonės ofise taip pat žiūrėjo šiek tiek su šypsena, tačiau visi žinojo, kad jeigu aš paprašiau, vadinasi man reikia ten būti ir aš noriu žaisti tame čempionate. Niekas neprieštaravo prieš šį mano norą, kaip tik klausinėjo kuo gali padėti. Gana greitai sutvarkė draudimus, išsiuntėjo laiškus reikiamiems žmonėms. Pas mane santykiai su komanda labai geri, todėl tokiais klausimais mes lengvai susišnekame.
 
Lietuvis pripažino, kad taupyti jėgų tikrai neketina, nes šiame sezone jam liko sužaisti vos penkerias rungtynes: „Į kiekvienas varžybas eini lyg į karą, su dideliu noru nugalėti, visi nori įmušti įvarčius, tačiau ledo ritulys toks sportas, kad komandai galima padėti visokiose situacijose, nebūtina pelnyti įvarčių. Mano sezone liko penkios varžybos, todėl taupyti jėgų kažkam tikrai nėra prasmės. Mano užduotis visas savo jėgas palikti Lietuvoje ant ledo ir paskui jau atostogauti.
 
D.Zubrus mano, kad jam prireiks šiek tiek laiko įsilieti į komandą, tačiau po kelionės iš JAV jaučiasi gerai, todėl tai neužtruks ilgai.
 
„Manau gal man labiau reikės prisitaikyti prie komandos, įsilieti į ją, dėl to reikės pašnekėti su treneriu. Aš šio lygio nelabai žinau, komandiniame sporte yra niuansų, kuriems reikia pasiruošti. Manau, kad treneriai sėkmingai padės man įsilieti į šią komandą.
 
Paskutinį kartą čiuožiau NHL varžybose sekmadienį, vėliau treniravausi sporto salėje. Tokios ilgos kelionės niekada nebūna lengvos, tačiau buvo svarbu išeiti bent trumpam ant ledo, suprakaituoti, apšilti“.
 
D.Zubrus „Devils“ gretose rungtyniauja ten, kur tuo metu yra reikalingas. Jis gali sužaisti ir centro ir kairiame bei dešiniame kraštuose, o dėl tokio universalumo sulaukia trenerių pasitikėjimo.
 
„Mūsų komandoje aš per vienas varžybas galiu sužaisti trijose pozicijose - centre, kairiam ar dešiniam krašte. Aš vienas iš tų žaidėjų, kuriuos stato visose pozicijose. Jeigu traumą gavo, kuris žaidėjas, mane stato vietoje jo, priklausomai nuo aplinkybių. Mane dažnai stato žaisti, kuomet mes būname mažumoje. Šiais metais mūsų žaidimas mažumoje buvo geriausias visoje lygoje, todėl galima tuo pasididžiuoti. Ledo ritulys toks sportas, kuriame komandai galima padėti daugeliu būdų.
 
Konferencijos pabaigoje D.Zubrus prasitarė, kad turės dar savaitę laiko po čempionato, kurį skirs aprodyti Lietuvą savo šeimai - vaikus supažindinti su prosenele, parodyti Trakus ir kitas gražias Lietuvos vietas.