Titulinis » Naujienos » „Energijos-Geležinio vilko“ vartus gins solidžius rezultatus pasaulio čempionatuose ir olimpinėje atrankoje demonstravęs vartininkas iš Ukrainos

„Energijos-Geležinio vilko“ vartus gins solidžius rezultatus pasaulio čempionatuose ir olimpinėje atrankoje demonstravęs vartininkas iš Ukrainos

2020-12-04
hockey.lt informacija
 Lietuvos ledo ritulio čempionate šiuo metu pirmaujanti „Energija-Geležinis vilkas" pasipildė buvusiu Ukrainos nacionalinės rinktinės vartininku 25-erių metų Eduardu Zakharčenko.

E.Zakharčenko Ukrainos rinktinės garbę 2014/15 m. gynė pasaulio čempionato IA divizione ir per penkerias rungtynes jis atrėmė 87,2 proc. smūgių., 2015/16 m. olimpinėse atrankoje per tris rungtynes prieš Rumuniją, Kroatiją ir Japoniją atrėmė 97,6 smūgių (praleido vos 2 įvarčius), o tais pačiais metais pasaulio IB divizione – 95,4 proc. smūgių. 2016/17 m. per ketverias pasaulio IA diviziono rungtynes E.Zakharčenko atrėmė 94,3 proc. smūgių.

E.Zakharčenko 2016 m. čempionate gynė Ukrainos vartus ir prieš Lietuvos rinktinę, o tada jį nuginklavo Ugnius Čižas ir dabartinis komandos draugas Donatas Kumeliauskas ir ukrainiečiai patyrė pralaimėjimą 1:2. Visgi tai buvo vienintelis Ukrainos rinktinės pralaimėjimas tame čempionate ir užėmę pirmą vietą jie pakilo į IA divizioną.

„Prisimenu tas rungtynes su Lietuva ir tą čempionatą. Lietuviai prieš mus žaidė netikėtai gerai, mes pralaimėjome, todėl buvome priklausomi nuo paskutinių Lietuvos ir Kroatijos rungtynių. Kadangi Kroatija laimėjo, mes užėmėme pirmą vietą", – prisiminė E.Zakharčenko.

E.Zakharčenko Lietuvoje – ne naujokas. Kaip atskleidė ukrainietis, jo žmona lietuvė, atstovaujanti Lietuvos moterų rinktinei, todėl čia jie laiką leisdavo ne sezono metu ir vasaromis.

Šiame sezone vartininkas turėjo ne vieną pasiūlymą užsienyje, taip pat jų netrūko ir Lietuvoje, tačiau „Energijos-Geležinio vilko" komandą jis įvertino kaip tinkamiausią pasirinkimą.

„Šie metai tikrai yra sunkūs ledo rituliui ir visam sportui, ypatingai žaidėjams, kurie neturi Europos sąjungos paso. Nors turėjau galimybių žaisti užsienyje, tačiau to negalėjau padaryti, nes tos lygos tiesiog nepradėjo savo sezonų, o žaidėjai vis dar nerungtyniauja. Nusprendžiau prisijungti prie „Energijos-Geležinio vilko" komandos, nes manau, kad dabar tai yra teisingiausias pasirinkimas", – kalbėjo E.Zakharčenko. „Dabar nesu geriausios sportinės formos, nes po vasaros turėjau mažai praktikos ant ledo, tačiau darysiu viską, kad kuo greičiau sugrįžčiau į geriausią sportinę formą ir parodyčiau geriausią rezultatą".

„Labai džiaugiuosi, kad į vartininko poziciją pavyko pasikviesti E.Zakharčenko. Kai tik pradėjau dirbti ledo ritulyje ir kai savo pirmame pasaulio čempionate Kroatijoje buvau techninis darbuotojas, prisimenu, kad jau tada atidžiai žiūrėjome į šį vartininką. Esame labai patenkinti, kad toks solidus vartų sargas papildė mūsų gretas", – sakė „Energija-Geležinis vilkas" direktorius Vidmantas Mickevičius.

2017/18 m. E.Zakharčenko praleido nerungtyniaudamas, o 2018/19 m. papildė Kazachstano ekipą „HC Astana", kurioje per 17 rungtynių fiksavo 86,3 proc. atremtų smūgių rodiklį. Tą patį sezoną jis žaidė Vengrijos ir Rumunijos „Erste" lygoje , kurioje per 19 rungtynių atrėmė 90,9 proc. smūgių.

Praėjusį sezoną E.Zakharčenko praleido „Alpių ledo ritulio lygoje" (AlpsHL), kurioje rungtyniauja komandos iš Austrijos, Italijos ir Slovėnijos. Italijos klube žaidęs vartininkas per 44 rungtynes atrėmė 91,6 proc. smūgių.