Titulinis » Naujienos » Jaunių ledo ritulio rinktinės „anabazis“ Korėjoje: nuotykiai ir įdomybės

Jaunių ledo ritulio rinktinės „anabazis“ Korėjoje: nuotykiai ir įdomybės

2017-04-11
hockey.lt informacija
 Pasaulio jaunių ledo ritulio čempionato II diviziono A grupės kovos savaitgalį baigėsi Korėjoje, kur kartu su dar penkiomis rinktinėmis kovėsi ir Lietuvos jauniai.
 
Rinktinės rezultatai plačiai nušviesti šalies spaudoje, tačiau daug įdomybių liko už kadro.
 
Hockey.lt portalas tradiciškai pasibaigus čempionatui pateikia keletą faktų iš varžybų užkulisių, kurie nebuvo matomi.
 
Aklimatizacija. Lietuviai į tolimąją Korėją atvyko dvi su puse paros prieš pirmąsias rungtynes. Šalis skiria 6 valandų skirtumas į priekį, tad atsigulti laiku nėra paprasta, jei tavo šalyje tuo metu keturios valandos dienos. Lietuvos jauniai su aklimatizacija per tas papildomas dienas susitvarkė puikiai ir jau pirmajame mače įveikė favoritus šeimininkus. Kitoms komandoms startas buvo kur kas sunkesnis ir taškų prarasta nemažai.
 
Malda. Rinktinėje debiutavęs JAV ir Lietuvos pasus turintis, Vilniuje ledo ritulio pagrindų mokytis pradėjęs Lukas Vashco prieš kiekvienas rungtynes priklaupdavo prie savo spintelės rūbinėje ir ilgokai melsdavosi. Maldos jaunuoliui padėjo. Rinktinės debiutantas 15-metis čempionate pelnė 2 įvarčius.
 
 
 
Aplink pasaulį. Rinktinės gynėjas, vienas labiausiai patyrusių šioje rinktinėje Tomašas Krukovskis apkeliavo aplink pasaulį. Į rinktinės stovyklą atskridęs rytų kryptimi iš Pitsburgo į Vilnių, vėliau per Stambulą į Seulą, iškart po čempionato anksčiau nei komanda iš Seulo rytų kryptimi pakilo skrydžiui į Pitsburgą. Tai – pirmoji jaunuolio kelionė aplink pasaulį. Tokiu kelione galėjo pasigirti iš kitas Šiaurės Amerikoje žaidžiantis gynėjas Paulius Macijauskas, bet jis į Seulą ir iš jo skrido tiesiai iš JAV.
 
Ralis. Po turnyro Kangnunge komanda važiavo skrydžiui į Seulą iš rytinės Korėjos pakrantės į vakarinę. Autobusas buvo įprastas, kuriuo lietuviai naudojosi viso čempionato metu. Keitėsi tik vairuotojai. Paskutinę dieną Korėjoje lipant į autobusą pasitiko kaip įprasta naujas vairuotojas. Su baltomis pirštinėmis. Pirmą kartą teko išgirsti iš pradžių mandagų, vėliau įsakmų reikalavimą prisegti diržus. Nenoriai įvykdę šį prašymą, lietuviai tik po to suprato kodėl to reikėjo. Vairuotojas buvo tikras lenktyninkas. Keturių eismo juostų kelyje priekyje esant kliūčiai ketvirtoje juostoje, šaudavo į pirmą, aplenkdavo kliūtis kitose juostose ir vėl grįždavo į ketvirtą. Begalę kartų kirtęs ant stabdžių, trimitavęs garsiniu signalu vairuotojas delegacijai autobuse snūstelti taip ir neleido. Vienas iš trenerių vardan saugumo dalį kelionės kojomis buvo įsispyręs į priekyje esančias sėdynes.
 
Įstatymai. Nesmagi istorija atsitiko vienos iš čempionato komandos žaidėjui. Laisvą dieną žaidėjai išsinuomavo dviračius ir dviračių taku važiavo į miesto centrą. Vienas jaunuolių sugalvojo kepštelėti šalia ėjusioms korėjietėms ranka per sėdynę. Grįžusių į viešbutį žaidėjų jau laukė 10 policijos ekipažų su švyturėliais – seksualinis priekabiavimas Korėjoje baudžiamas itin griežtai. Žaidėjui norėta uždrausti išvykti iš šalies 10 parų, bet tokiu atveju ledo ritulininkas būtų likęs vienas Korėjoje. Komandos vadovams pavyko įrodyti, kad žaidėjas galėtų išvykti iš šalies su komanda. Prasižengėliui buvo skirta vieno milijono vonų (apie 800 eurų) bauda, kuri buvo nedelsiant sumokėta.
 
„Bomžpaketai“. Abiejose arenose buvo sportininkų maitinimo patalpos, kuriose po varžybų ar prieš jas atletai galėjo pasistiprinti kava, vaisiais, įvairiais gėrimais. Taip pat šioje valgykloje nuolat būdavo sausų makaronų pakelių, kurie užpilti karštu vandeniu virsta sriuba. Lietuvoje tokie indeliai su makaronais vadinami „bomžpaketais“ ir juos skanauja retas. Korėjoje jie buvo tvirta valiuta, ypač jei vakare norėdavosi valgyti. Labiau vertinami buvo aštraus skonio makaronai.
Jie pravertė ir Seule paskutinę dieną, o vienas delegacijos narių įsigudrino karšto vandens gauti pasaulinio garso kavos tinkle „Starbucks“. Koks buvo korėjiečio komandos palydovo veidas, kai jis pamatė iš „Starbucks“ kavinės išeinantį lietuvį su makaronų sriubos indeliu. Mūsiškis korėjiečiui dar pridūmė miglos į akis, kad šiuos makaronus kavinės tinkle dalija kas dešimtam laimingam klientui.
 
Darbštuoliai. Didžioji dalis rinktinės žaidėjų grįžo į namus, klubus ar mokyklas. Vartininkas Elvinas Karla ir gynėjas Kostas Gusevas tik parvykę į Lietuvą, liko Elektrėnuose, kur jau gera savaitė vyksta vyrų rinktinės pasirengimo pasaulio čempionatui stovykla.  Abu žaidėjai nė dienos neskyrė poilsiui ir po varginančių skrydžių iškart prisijungė prie vyrų, taip simboliškai perduodami estafetę vyrų komandai.