Titulinis » Naujienos » Ketvirtasis varžovas - Lenkija (visos rungtynės GYVAI)

Ketvirtasis varžovas - Lenkija (visos rungtynės GYVAI)

2017-12-13
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija, Sara Ros nuotr.
 Po skaudaus pralaimėjimo prieš Italiją, Lietuvos jaunimo rinktinė neturi kur trauktis ir per likusius du mačus turės iškovoti bent du taškus. Tai nebus lengvas uždavinys, o jau šiandien 14:00 val. laukia mūšis su vienais iš grupės lyderių – lenkais.
 
Lenkijos jaunimo pasiekimai U-20 turnyruose
 
Šiame lygmenyje lenkai ne kartą varžėsi ir elitiniame divizione, tiesa, paskutinį kartą jame jie kovojo jau prieš dvidešimt metų. Iš viso aukščiausiame divizione pasaulio jaunimo čempionatuose jie kovojo šešis kartus, iš kurių vos sykį jiems pavyko išlikti stipriausioje grupėje ir kitiems metams.
 
Pastaraisiais metais lenkai didžiąją laiko dalį leidžia būtent IB divizione, o vienintelį kartą aukščiau jie buvo pakilę 2013 metais, tačiau jau po metų ir vėl grįžo atgal į šį divizioną. Du metus iš eilės ši rinktinė IB divizione liko per žingsnį nuo sugrįžimo aukščiau, kai užėmė antrąją poziciją bei laimėjo sidabro medalius.
 
Tarpusavio dvikovų istorija
 
Nors kituose rinktinių lygmenyse šios rinktinės kovėsi ne kartą, U-20 čempionatuose iki šiol joms teko varžytis vienintelį kartą. 2007 metais abi rinktinės varžėsi I divizione, kuriame abi kovojo dėl išlikimo.
 
Tarpusavio mačą 3:1 laimėjo lenkai, o galiausiai pasibaigus turnyrą paaiškėjo, kad būtent šis susitikimas lėmė, kad Lenkijos rinktinė išliko čempionate, o lietuviams teko nusileisti laipteliu žemiau.
 
Varžovų stipriosios savybės ir lyderiai
 
Lenkijos rinktinė šiose pirmenybėse gali pasigirti didžiausia čempionato žvaigžde ir pajėgiausiu pirmojo puolimo trejetu. Dėl to nieko nestebina, jog tris pagrindinius komandos puolėjus ant ledo stengiamasi mesti kaip įmanoma dažniau, o jų produktyvumas šiose pirmenybėse tiesiog stulbinantis.
 
Kaip ir buvo laukiama Alanas Lyszczarczykas (11 numeris), kaip ir prieš tai buvusiuose jaunimo turnyruose, tapo pagrindiniu lenkų ginklu puolime. Amerikoje gimęs puolėjas rungtyniauja vienoje iš stipriausių Kanados jaunimo lygų OHL, o dar visai neseniai jam buvo prognozuojamas persikėlimas į NHL. Visgi, pastaraisiais metais jo produktyvumas šioje jaunimo lygoje krito ir žaidėjui priartėti prie svajonės žaisti stipriausioje pasaulio lygoje vis dar nepavyko.
Nepaisant kiek kritusio produktyvumo klube, Lenkijos jaunimo rinktinėje jis spindi visomis gražiausiomis spalvomis. Greitas, techniškas, puikiai žaidimą skaitantis ir individualiai itin stiprus ledo ritulininkas iš kitų žaidėjų aikštėje išsiskyrė per visus tris pirmuosius lenkų mačus. Beveik visos pavojingiausios Lenkijos rinktinės atakos yra vystomos būtent tada, kai su rituliu būna šis puolėjas, o priešnuodžių sustabdyti šį žaidėją iki šiol neatrado nė viena šio diviziono rinktinė. Po trijų mačų A. Lyszczarczykas savo kraityje jau turi net 11 taškų (5 įvarčiai ir 6 rezultatyvūs perdavimai).
 
Puikiai komandos lyderiui talkina ir gimtinėje rezultatyviai rungtyniaujantis Bartlomiejus Jeziorskis (19 numeris). 17 taškų aukščiausioje Lenkijos lygoje jau surinkęs puolėjas ir šiose pirmenybėse įrodinėja tai, dėl ko jau praėjusiais metais jis buvo pakviestas atstovauti ir savo šalies nacionalinei komandai pasaulio čempionato kovose. Aukštas 190 cm ūgio puolėjas šiose pirmenybėse jau surinko 9 taškus (5 įvarčiai ir 4 rezultatyvūs perdavimai).
 
Paskutinis smogiamojo lenkų trejeto narys - Dominikas Pasas (14 numeris). Nors jis šiame puolimo trejete yra mažiausiai pastebimas iš trijų ekipos lyderių, jo gebėjimus įrodo jau 20 šį sezoną Lenkijos aukščiausioje lygoje surinktų taškų. Prieš porą metų U-18 pirmenybėse pelnęs net 10 įvarčių, šiemet jis U-20 čempionate jau turi 6 taškus (2 įvarčiai ir 4 rezultatyvūs perdavimai).
 
Lyginant šiuos tris žaidėjus su likusiais rinktinės nariais jaučiasi didelis meistriškumo skirtumas. Jei puolimo grandyje tai kompensuoja fantastiškas minėtų žaidėjų pasirodymas, tai gynyboje meistriškumo trūkumas jau šiame čempionate lenkams ne kartą kainavo įvarčius. Tiek gynybos linijoje, tiek vartininkų pozicijoje lenkams trūksta lyderių, o būtent tai lėmė, kad per tris mačus jie praleido jau dešimt įvarčių.
 
Įdomūs faktai
 
Alanas Lyszczarczykas iki šiol nė vieno jaunių ar jaunimo čempionato nepaliko nepelnęs bent 10 taškų. Tam, kad pasiektų šią atžymą šiemet jam prireikė rekordiškai mažo laiko – dešimtąjį tašką į savo sąskaitą jis įsirašė jau trečiame turnyro mače;
 
11 taškų surinkęs A. Lyszczarczykas taip pat yra ir vienvaldis rezultatyviausias turnyro žaidėjas;
 
Bartlomiejus Jeziorskis praėjusį sezoną atstovavo Lenkijos vyrui rinktinei pasaulio IA diviziono kovose, tačiau ten jam ne tik nepavyko surinkti nė vieno taško, tačiau ir pirmenybes teko baigti su -5 rodikliu plius/minus kategorijoje;
 
Net 14 šios Lenkijos jaunimo rinktinės žaidėjų šį sezoną buvo apsivilkę „SMS I Katowice“ klubo aprangą. Ši ekipa dalyvavo Lenkijos aukščiausioje lygoje, savo gretose turėdama tik jaunesnius nei 20 metų žaidėjus;
 
Lenkijos jaunimo rinktinėje yra vos keturi legionieriai ir 18 vietiniame čempionate žaidžiančių ledo ritulininkų;
 
Lenkijos rinktinės gynėjas Tomaszas Skokanas varžosi JAV USPHL Premier lygoje, kurioje šį sezoną žaidžia ir keturi Lietuvos jaunimo rinktinės nariai: Elvinas Karla, Dominykas Motiejūnas, Denisas Kuzminovas ir Ignotas Ragas;
 
Tame pačiame lygmenyje varžosi ir dar du aikštėje susigrumsiantys žaidėjai: lenkas Pawelas Oblonskis ir lietuvis Lukas Žukauskas kovoja tame pačiame Švedijos jaunimo divizione;
 
Lygiai pusė šios Lenkijos rinktinės praėjusį sezoną jau dalyvavo pasaulio jaunimo čempionate ir laimėjo IB diviziono sidabrą.