Titulinis » Naujienos » Ketvirtojo turo apžvalga: britai nepadoriai triuškino Nyderlandus (2 VIDEO)

Ketvirtojo turo apžvalga: britai nepadoriai triuškino Nyderlandus (2 VIDEO)

2017-04-28
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 Pasaulio ledo ritulio IB divizono kovos Belfaste pasiekė finalinę stadiją. Pasibaigus ketvirtąjam turui, paaiškėjo, jog paskutinę čempionato dieną įvyks trys intriguojančios ir į svarbiausius klausimus atsakysiančios dvikovos. Po keturių turų nė viena rinktinė vis dar nežino, kurią vietą ji užims, o siekiant galutinio rezultato joms nereiks dairytis į kitus mačus – viskas pačių komandų rankose. Apie tai kas įvyko ketvirtąjame ture ir visas penktojo turo intrigas – šioje pasaulio čempionato apžvalgoje.
 
IV turo rezultatai:
Lietuva – Japonija 2:6;
Kroatija – Estija 3:4;
Didžioji Britanija – Nyderlandai 14:0.
 
Pirmojoje penktadienio akistatoje Lietuvos rinktinė metė iki šiol rimčiausią iššūkį taškų dar nepraradusiems japonams. Nors galutinė Japonijos rinktinės persvara buvo įtikinama, tačiau skirtingai nuo iki tol vykusių susitikimų, ją susikrauti Azijos atstovams pavyko tik paskutiniame rungtynių kėlinyje. Per pirmuosius du kėlinius vyko lygi kova, o po 40 žaidimo minučių lietuviai atsilikinėjo vos vieno įvarčio santykiu. Visgi, trečiąjame kėlinyje varžovai pelnė tris įvarčius be atsako ir pratęsė savo pergalių seriją.
 
Antrąjame dienos mače susitikimo labiausiai šiame turnyre save ir savo gerbėjus nuvilianti Kroatijos rinktinė ir savo žaidimą vis gerinantys estai. Būtent estai pirmieji pelnė įvartį, o antrojo kėlinio viduryje viduryje pirmavo jau 3:1. Nors Kroatijos rinktinei prieš trečiąjį kėlinį buvo pavykę išlyginti rezultatą, patyrusio Andrejaus Makrovo tikslus smūgis trečiojo kėlinio pradžioje buvo paskutinis, o daugiau jėgų atidavę ir labiau pergalės norėję estai džiaugėsi pirmaisiais šio čempionato taškais. Jau trečiąją nesėkmę patyrę kroatai vis dar gali pasipuošti šių pirmenybių bronzos medaliais, tačiau lygiai taip pat jie gali likti penkti, o viskas priklausys tik nuo pačių Kroatijos rinktinės žaidėjų pasirodymo.
 
Paskutinėse dienos rungtynėse apie tai, jog susitikime nebus jokios intrigos galėjome įsitikinti nuo pat pirmųjų akistatos sekundžių. Visiškai dominavę britai vieną po kito siuntė įvarčius į varžovų vartus, o sustoti ši ekipa nesiruošė net ir tada, kai rezultatas jau tapo nepadoriu. Galutinis rezultatas išties įspūdingas – 14:0, o po šios akistatos rinktinės į paskutinį turą keliauja visiškai skirtingų nuotaikų.
 
 
Balandžio 29 diena: V turas
14:30 Lietuva – Kroatija (tiesiogiai per tv6 ir tv3.lt);
18:00 Estija – Nyderlandai;
21:30 Japonija – Didžioji Britanija .
 
Pirmoje paskutinio turo akistatoje kartosis praėjusių metų paskutinio turo scenarijus – Lietuvos ir Kroatijos rinktinės kovos dėl čempionato bronzos medalių. Tiesa, pernai lietuviai prieš paskutinį mačą pretendavo ir į pirmenybių auksą, o šiemet jiems pakilti aukščiau trečiosios pozicijos jau tikrai nebepavyks. Mūsų šalies atstovams šiame mače užtenka iškovoti bent tašką, kai tuo tarpu kroatams norint būti garantuotiems dėl bronzos, reikia laimėti bent dviejų įvarčių skirtumu. Prieš pirmenybes apie aukščiausius apdovanojimus kalbėję kroatai tikrai nenorės likti penkti, tad galima net neabejoti, jog lietuviams iškovoti bronzą tikrai nebus lengva.
 
Kitoje dienos akistatoje įvyks mačas, kuris lems tai, kuriai rinktinei teks atsisveikinti su IB divizionu. Kiek parankesnėje situacijoje yra estai, kuriems užtenka bent taško, o dar labiau palengvinti jų užduotis gali lietuviai. Jei lietuviai per pagrindinį laiką nugalėtų Kroatijos rinktinę, estams nebaisus būtų ir pralaimėjimas dviejų įvarčių santykiu. Žaidėjų pastiprinimo taip ir nesulaukusiai Nyderlandų rinktinei tikrai nebus lengva, o būtent jie ir yra pagrindiniai kandidatai sugrįžti į IIA divizioną.
 
Paskutinėse čempionato rungtynėse spręsis tai, kuri rinktinė taps pasaulio ledo ritulio IB diviziono nugalėtojais, o kuriai teks nuryti karčią piliulę ir planus sugrįžti į IA divizioną atidėti dar metams. Japonijos ir Didžiosios Britanijos rinktinės po keturių turų  surinko maksimalų taškų skaičių, tad į šią dvikovą rinktinės keliauja lygiomis sąlygomis. Diviziono nugalėtojais taps tie, kurie laimės paskutinį čempionato mačą, o dėl aukšto lygio ledo ritulio ir atkaklios kovos galima net neabejoti.
 
 
Įdomūs pastebėjimai po ketvirtojo čempionato turo:
 
Pasivijo. Rungtynėse su japonais Lietuvos rinktinės veteranas Mindaugas Kieras jau 88 kartą pasaulio čempionatuose į aikštę žengė vilkėdamas mūsų šalies ledo ritulio rinktinės marškinėlius. Pagal šį rodiklį jis susilygino su iki tol pirmavusiu Egidijumi Bauba, o susitikime su kroatais gynėjas galės pagerinti šį rezultatą ir tapti vienvaldžiu šios kategorijos lyderiu. Šio pasiekimo nepamiršti jam turėtų padėti ir po rungtynių gautas geriausio mačo žaidėjo apdovanojimas.
 
Sustabdyti. Pirmus tris turus labai produktyviai žaidęs pirmasis Lietuvos rinktinės penketas, mače su japonais buvo sustabdytas. Nepaisant to, jog jie turėjo savų galimybių pasižymėti, o kartą po Arnoldo Boso smūgio ritulys pataikė į virpstą, po mačo pirmoji Lietuvos rinktinės grandis pirmą kartą buvo priversta mačą pabaigti taip ir nepelniusi nė vieno įvarčio.
 
Tradicijos. Jei Daisuke Obara rungtynių metu pavyksta pelnyti pirmąjį tašką, jis mačo nepabaigia nesurinkęs bent trijų taškų. Prieš Nyderlandų ir Estijos rinktines pradėtą tradiciją, Japonijos rinktinės puolėjas pratęsė ir mače su lietuviais, vėl savo sąskaitoje turėjęs tris rezultatyvumo taškus.
 
Ištirpusi persvara. Rungtynėse su lietuviais Japonijos rinktinei pirmą kartą teko pajusti, ką reiškia netekti savo susikrautos persvaros. Iki tol po pirmojo įvarčio niekam priartėti neleidę japonai, mače su lietuviais du kartus buvo priversti traukti ritulį iš vartų, kai Lietuvos rinktinė išlygindavo mačo rezultatą.
 
Estai mače su kroatais persvarą išbarstė du kartus, o varžovai rezultatą išlygino net ir po to, kai jau atsiliko dviems įvarčiais. Nepaisant to, persverti rezultato Estijos rinktinė priešininkams neleido ir džiaugėsi pirmąja pergale šiame čempionate.
 
Pirmas įvartis – pergalingas. Per visas dvyliką iki šiol žaistų rungtynių, pergales iškovojo tos rinktinės, kurios pasižymėdavo pirmosios. Negana to, atsiliekančioms rinktinėms dar nė kartą nepavyko net ir persverti rungtynių rezultato.
 
Nedrausmingiausi. Estijos rinktinė šiose pirmenybėse ne tik gauna daugiausiai baudos minučių ir suteikia varžovams daugiausiai galimybių žaisti daugumoje, tačiau ir pasižymėjo tuo, kad jų žaidėjai daugiausiai kartų buvo išvaryti iš rungtynių. Trečiąjame ture už muštynes buvo išvytas Jegoras Petrovas, o ketvirtąjame ture prie jo prisijungė Vadimas Vasjonkinas, kuris tokios nuobaudos susilaukė už tai, kad itin pavojingai nustūmė savo varžovą į bortą.
 
„Sausi“ vartai. Prie du pirmus turus įvarčių nepraleidusios Lietuvos rinktinės ketvirtąjame ture prisijungė ir britai. Įvarčių šeimininkai neleido pelnyti Nyderlandų ekipai, kuriai to paties padaryti neleido ir lietuviai.
 
Įtikinama persvara. Rungtynėse tarp Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų rinktinių įtikinamą persvarą galėjome išvysti ne tik švieslentėje, tačiau ir visais kitais žaidimo komponentais. Varžovams progų britai beveik nesuteikė net ir tada, kai žaisdavo mažumoje, o nepaisant to, jog pirmąjame kėlinyje net 6 minutes žaidė turėdami vienu žaidėju mažiau, pagal metimus jie šiame kėlinyje pirmavo net 21:1.
 
Didžiausia turnyro pergalė. Antrąjame ture 8:0 laimėjusi Lietuvos rinktinė didžiausia turnyro pergale džiaugėsi tik du turus. Prieš tą pačią lietuvių nuskriaustą Nyderlandų rinktinę šeimininkai surengė tikrą varžovų vartininko sušaudymą ir iš viso į varžovų vartus siuntė net keturioliką įvarčių, į savuosius nepraleisdami nė vieno.
 
Paskutinio turo įdomybės. Prieš paskutinį turą dėl savo galutinės pozicijos dar nėra garantuota nė viena rinktinė. Britai ir japonai išsidalins 1-2 pozicijas, lietuviai ir kroatai vis dar gali užimti 3-5 vietas, estai realiai pretenduoja į 4-6 vietas, o Nyderlandų rinktinė vis dar gali pakilti iš čempionato dugno ir likti penkta. Tiesa, teoriškai olandai dar galėtų užimti ir ketvirtą poziciją, tačiau tokio scenarijaus jie tikrai nesulauks: tam jiems reikėtų lietuvių pergalės per pagrindinį laiką prieš Kroatiją bei nugalėti estus net aštuonių įvarčių skirtumu.
 
Pasismagino. Net Šešiolika didžiosios britanijos rinktinės žaidėjų per rungtynes su Nyderlandų ekipa surinko bent vieną tašką. Savąjį šansą gavo ir jauniausias rinktinės žaidėjas 18-metis Samuelis Dugganas, kuriam pavyko varžovus nubausti dviem įvarčiais ir vienu rezultatyviu perdavimu.
 
„Hat-trickas“. Ketvirtąjame ture išvydome ir pirmąjį šio čempionato „hat-tricką“. Jo autorius 37-erių metų Didžiosios Britanijos rinktinės puolėjas Colinas Shieldsas, kuris tokį pasiekimą užfiksavo mače su Nyderlandais.
 
Rezultatyviausi. Rezultatyviausių žaidėjų rikiuotės viršuje savo poziciją dar labiau įtvirtino japonas Daisuke Obara. Trimis taškais mače su Liietuvos rinktine pasižymėjęs puolėjas, jų po keturių turų jau turi 10 (5 įvarčiai ir 5 rezultatyvūs perdavimai). Arčiausiai jo kroatas Borna Renduličius, kuris turi 8, o britas Evanas Mosey ir dar vienas japonas Yushiroh Hirano savo sąskaitoje turi po 7 taškus.
 
Geriausi vartininkai. Geriausių vartininkų statistinėje rikiuotėje – naujas lyderis. Visa tai, dėl britų sprendimo į aikštę leisti atsarginį vartininką Stepheną Murphy, kuris sužaidęs mačą su Nyderlandų rinktine perkopė reikalingą 40% buvimo aikštėje laiką, o nepraleidęs įvarčio dar labiau pasigerino savo statistiką ir dabar su 96,97% atremtų metimų, užtikrintai pirmauja šioje kategorijoje. Arčiausiai jo kolega rinktinėje Benas Bownsas, kuris atrėmė 93,55% varžovų smūgių. Trečią vietą užima japonas Yutaka Fukufuji, kuris atrėmė 93,14% metimų. Lietuvis Artūras Pavliukovas, su 90% atremtų metimų nukrito į penktąją poziciją.