Titulinis » Naujienos » Klubą pakeitęs M. Kaleinikovas lieka toje pačioje lygoje, bet turės didesnes galimybes kilti į aukščiausią lygį

Klubą pakeitęs M. Kaleinikovas lieka toje pačioje lygoje, bet turės didesnes galimybes kilti į aukščiausią lygį

2018-07-23
hockey.lt informacija
 Lietuvos rinktinės puolėją Marką Kaleinikovą ir kitą sezoną galėsime išvysti stipriausioje Rusijos jaunimo lygoje (MHL). Tiesa, mūsų šalies atstovas keičia klubą – po sezono Kinijos „KRS Juniors“ ekipoje, jis karjerą tęs „HK Riga“ komandoje, kuri yra dukterinė KHL lygoje žaidžiančios Rygos „Dinamo“ ekipa.
 
Pažįstama šalis ir ekipa ne vieną atvedusi į KHL lygą
 
M. Kaleinikovui žaidimas Latvijoje toli gražu nėra nauja patirtis – į šią šalį kaunietis išvyko būdamas vos 11 metų ir joje praleido beveik visą savo karjerą. Nepaisant to, jog jis pernai atstovavo Kinijos klubui, būtent Latvijoje puolėjas žaidė ir praėjusį sezoną, kadangi „KRS Junior“ komanda įsikūrė būtent šioje šalyje, tad ne Latvijoje jis praleido vos metus, kai buvo išvykęs į „Salavat Julajev“ jaunių ekipą Rusijoje.
 
Rygos jaunimo ekipos svetainėje atsiradus naujienai apie tai, jog ekipą papildė M. Kaleinikovas, šios šalies ledo ritulio gerbėjų tai nenustebino – dar pernai po naujienos apie tai, jog šis ledo ritulininkas po dviejų sėkmingų sezonų Latvijos aukščiausioje lygoje pasirašė sutartį su „KRS Juniors“ ekipa, nemažai latvių stebėjosi, kodėl šioje šalyje savo vertę jau įrodžiusiam žaidėjui nebuvo suteikta galimybė pasirodyti „HK Riga“ komandoje, kurioje rungtyniauja talentingiausias Latvijos jaunimas.
 
Po neprasto sezono MHL lygoje (23 įvarčiai, 12 rezultatyvių perdavimų – 35 taškai), latviai progos įsigyti lietuvį jau nepraleido ir jau kitą sezoną jis gins toje pačioje lygoje besivaržančios stipriausios kaimyninės šalies jaunimo ekipos garbę.
2010 metų vasarą įsikūrusi „HK Riga“ komanda jau dabar gali pasigirti išugdžiusi ne vieną Latvijos rinktinės narį, o dar didesnį pasisekimą jie turėjo augindami žaidėjus KHL pirmenybėms. Iš visų per aštuonis metus šios jaunimo komandos marškinėlius apsivilkusių žaidėjų, net 34 sulaukė galimybės sužaisti bent mačą KHL lygoje.
 
„HK Riga“ atstovų nemažai ir šiemetinėje Rygos „Dinamo“ ekipoje – aštuoni žaidėjai su šia komanda turi sutartis bei ruošiasi naujam sezonui, o dar vienas į ekipą bando patekti atlikdamas peržiūrą. Šiai skaičiai galėtų būti ir didesni, bet po nesėkmingo praėjusio sezono KHL dugne likusi komanda atsisveikino su daugybe savo akademijos auklėtinių.
 
Pasisekimo „HK Riga“ auklėtiniai turėjo ir už Atlanto – Kristeris Gudlevskis sužaidė tris mačus NHL lygoje bei daugiau nei 150 kartų gynė vartus antroje pagal stiprumą Amerikos – AHL lygoje, o šios pakopos stiprumą išbandė ir dar trys šios ekipos auklėtiniai.
 
Naujoje ekipoje – daugiau galimybių ir šansų kilti aukštyn
 
Praėjusį sezoną M. Kaleinikovas praleido Kinijos „KRS Junior“ ekipoje. Tai yra prieš praėjusį sezoną įkurta žemiausia KHL lygoje rungtyniaujančios „Kunlun Red Star“ komandos piramidės dalis. Be ekipos MHL lygoje, jie taip pat įkūrė ir antroje pagal stiprumą Rusijos lygoje (VHL) rungtyniaujančią ekipą.
 
Atsižvelgus į šiuos faktorius, galima manyti, jog tai yra puiki vieta jauniesiems žaidėjams, kur jiems būtų suteikta galimybė tobulėti bei žingsnis po žingsnio žengti link žaidimo KHL lygoje. Visgi, bent jau pirmaisiais metais, realybė toli gražu neprilygo tam potencialui, kurį žadėjo sukurtas piramidės modelis.
 
Nors nuo pirmų dienų buvo neslepiama, jog svarbiausia yra vietinių Kinijos žaidėjų tobulėjimas bei sudaryti kaip įmanoma geresnes sąlygas jiems pasiekti kuo aukštesnį lygį, į ekipą atvykstantiems jauniems ledo ritulininkams taip pat buvo žadamos perspektyvos ir galimybės išsikovoti vietą KHL lygoje. Deja, tačiau pirmaisiais metais nieko panašaus pamatyti nebuvo galima: tiek ir ekipos sudėtyje, tiek ir visoje klubo struktūroje pamiršti neretai būdavo ir patys talentingiausi „KRS Junior“ klubo užsieniečiai.
 
Nepaisant to, jog praėjusiame sezone ne vienas šios ekipos žaidėjas MHL lygoje demonstravo puikią statistiką, jiems galimybių beveik nebuvo suteikta net ir VHL lygoje. Per visą praėjusį sezoną į „KRS Heilongjiang“ klubą buvo pakviesti vos du žaidėjai – rusai Pavelas Kruty ir Vladimiras Zababurinas, o ir jie į šią ekipą atvyko tik tada, kai „KRS Juniors“ turėjo dviejų savaičių pertrauką MHL lygoje. Abu žaidėjai sužaidė po keturis mačus, o pasibaigus pertraukai jie buvo išsiųsti atgal į jaunimo lygą nepaisant to, jog P. Kruty net ir pelnė įvartį, o pati „KRS Heilongjiang“ jau seniai nebekovojo dėl vietų atkrintamosiose VHL varžybose. Vos 58 taškus surinkusioje ir 24 vietoje iš 27 ekipų likusioje komandoje per visą likusį sezono laiką šansų nebuvo suteikta nei šiems, daugiau nei po tašką per mačą MHL lygoje rinkusiems žaidėjams, nei kitiems „KRS Junior“ atstovams. Nenuostabu, jog po tokio sezono ekipą jau paliko keturi iš šešių rezultatyviausių žaidėjų.
 
Šie minėti rusai galėtų tik graužtis nagus, kad jie neatstovavo „HK Riga“ ekipai – šis klubas ne tik nuolatos suteikia galimybių savo žaidėjams kilti į KHL lygą, tačiau ir į aukščiausią lygį paleidžia kur kas prastesnę statistiką demonstruojančius žaidėjus. Iš viso per aštuonis metus 27 MHL lygoje rungtyniavę žaidėjai dar to paties sezono metu sulaukdavo savo šanso pasirodyti KHL lygoje, o 18 iš jų buvo puolėjai.
 
Nors daugiausiai galimybių iš „HK Riga“ į KHL pakilti buvo suteikiama 2013-2016 metais, kai per tris sezonus į „Dinamo“ debiutui buvo pakviesta net 15 žaidėjų (vidutiniškai po 5 per sezoną), savo jaunimo stipriausia Latvijos komanda neužmiršta ir pastaraisiais metais: pernai iš šio klubo į KHL debiutui buvo pakviesti keturi žaidėjai, iš kurių du buvo puolėjai.
 
Veikiausiai „Dinamo“ į KHL būtų pakvietusi ir daugiau žaidėjų iš jaunimo ekipos, tačiau to jiems neleidžia padaryti talento trūkumas. Pastaruosius du sezonus „HK Riga“ buvo MHL lygos dugne, o individualiai išsiskiriančių žaidėjų jie taip pat neturėjo daug. Nepaisant to, šios ekipos žaidėjai puikiai žino, kad juos atidžiai stebi „Dinamo“ atstovai, o kartais į stipriausią Europos lygą jiems duris komanda gali praverti net ir žaidžiant nerezultatyvų sezoną: pernai Danielis Berzinšas sužaidė 7 mačus KHL lygoje, nepaisant to, jog jis per visą sezoną MHL lygoje surinko vos 14 taškų (8 įvarčiai, 6 rezultatyvūs perdavimai per 50 mačų).
 
Kokios M. Kaleinikovo perspektyvos?
 
„HK Riga“ ekipa pasižymi tuo, jog į savo gretas legionierių beveik nesikviečia, o ilgus metus šioje šalyje praleidusį M. Kaleinikovą pavadinti legionieriumi būtų sunku. Atmetus sezoną, kai komandoje sezono pradžioje buvo trys lietuviai – Domantas Čypas, Danielius Bogdziulis ir Paulius Gintautas, komandoje per likusius 8 sezonus buvo vos du legionieriai. Vienas iš jų sužaidė vos mačą, o kitas į ekipą atvyko jau debiutavęs KHL lygoje atstovaudamas kitai ekipai ir didžiąją sezono dalį praleido „Dinamo“ klube.
 
Visa tai leidžia manyti, jog M. Kaleinikovą klubas vertins lygiai taip pat, kaip ir vietinius žaidėjus, o tokiu atveju galima pasižvalgyti, kokių rezultatų „HK Riga“ žaidėjams užtekdavo, kad jiems būtų suteikta galimybė „Dinamo“ klube.
 
18 „HK Riga“ buvusių puolėjų, kurie pradėję sezoną MHL lygoje vėliau jo metu bent vienam mačui būdavo pakviesti į KHL lygą, vidutiniškai to sezono metu per vieną mačą rinkdavo po 0,73 taško (0,33 įvarčio ir 0,4 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą). Palyginimui, savo pirmajame sezone MHL lygoje, M. Kaleinikovas per mačą rinkdavo po 0,56 rezultatyvumo taško (0,37 įvarčio ir 0,19 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą).
 
Per visą šios jaunimo ekipos istoriją, vos penki žaidėjai demonstravo geresnę statistiką už M. Kaleinikovą, bet taip ir nesulaukė galimybių KHL lygoje. Tiesa, dviem iš jų koją pakišo planai išvykti į Kanadą, tačiau tai jiems nesutrukdė sėkmingai tęsti karjerų už Atlanto – Martinas Dzierkalas buvo pakviestas NHL naujokų biržoje, o pernai debiutavo AHL lygoje, o toje lygoje šansų taip pat sulaukęs Rihardas Budardsas pernai buvo sugrįžęs į Latviją ir pagaliau debiutavo „Dinamo“ ekipoje KHL pirmenybėse.
 
Nors taškai, be abejo, nėra vienintelis rodiklis, pagal kurį žaidėjams suteikiamos galimybės KHL lygoje, galima pamatyti, kodėl „HK Riga“ į savo gretas kvietėsi M. Kaleinikovą – pastaraisiais metais talentingų ir įvarčius mušti galinčių žaidėjų Latvijos sostinės ekipoje ne tiek jau ir daug, o ledo ritulininkui įrodžius, kad jis tobulėja, rygiečiai jau yra ne kartą parodę, jog neturi nieko prieš jiems suteikti ir galimybę KHL lygoje.
 
Papildomą stimulą puolėjui turėtų pridėti ir puikiai pažįstamas treneris – „HK Riga“ vairas šiemet patikėtas Lietuvoje gerai žinomam strategui Aigarui Ciprussui. Ne vienerius metus Lietuvos jaunimo rinktines treniravęs latvis 2015 metais dirbo ir su M. Kaleinikovu, o jis tuomet Elektrėnuose per penkerius mačus varžovų vartininką nuginklavo keturis kartus. Ne kartą prieš puolėją jam teko varžytis ir treniruojant „Zemgale“ klubą, tad Lietuvos rinktinės nario galimybės jam puikiai žinomos.
 
Jau prieš sezoną M. Kaleinikovui buvo parodytas pasitikėjimas ir iš „Dinamo“ vadovybės – jis kartu su dar šešiais kontraktus su jaunimo ekipa turinčiais žaidėjais buvo pakviestas treniruotis su pagrindine Rygos ekipa. Nors kol kas neaišku, ar jam rugpjūčio pradžioje bus suteikta galimybė pasirodyti „Dinamo“ ekipoje draugiškame turnyre Žemutiniame Naugarde, ar jam teks su jaunimo ekipa vykti į turnyrą Sankt Peterburge, toks pasitikėjimas dar net neprasidėjus sezonui ne tik suteikia papildomo stimulo, tačiau ir leidžia tikėti, jog lietuvį komanda mato kaip vieną iš pretendentų jau sezono metu praverti duris į KHL lygą.
 
Nors žaidžiant MHL lygoje KHL vis dar gali atrodyti kaip labai tolima svajonė, prie rezultatyvaus žaidimo viename trejete su Dainiumi Zubrumi ir aukso gimtajame mieste atstovaujant rinktinei pridėjus tapimą ketvirtuoju lietuviu pasirodžiusiu KHL lygoje – gautume metus, kurių M. Kaleinikovui galėtų pavydėti bene kiekvienas jo bendraamžis.