Titulinis » Naujienos » Ledo ritulininkų laukia kova su grėsminga Didžiąja Britanija (D.Pliskausko komentaras)

Ledo ritulininkų laukia kova su grėsminga Didžiąja Britanija (D.Pliskausko komentaras)

2017-04-26
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 Po poilsio dienos, trečiadienį Lietuvos ledo ritulio rinktinė pratęs savo pasirodymą pasaulio ledo ritulio čempionato IB divizione. 21:30 val. Lietuvos laiku mūsų šalies rinktinei teks iki šiol didžiausias šių pirmenybių iššūkis – vieni iš favoritų, šeimininkai, Didžiosios Britanijos ledo ritulininkai. Praleisti šios dvikovos nevertėtų niekam, o prieš prasidedant šiai akistatai, kurią tiesiogiai galėsite stebėti tv6 kanalu ir tv3.lt portale, siūlome iš arčiau susipažinti su pergalingai šiame turnyre žygiuojančia Didžiosios Britanijos rinktine.
 
Didžiosios Britanijos pasiekimai pasaulio čempionatuose:
 
Pirmą kartą pasaulio čempionate britai dalyvavo dar 1929 metais, kai vos po vieno pralaimėjimo jiems teko tenkintis dešimtąją vieta planetos pirmenybėse. Vėliau iki 1962 metų jie sudalyvavo dar devyniuose svarbiausio rango ledo ritulio čempionatuose. 1935 metais britai pasipuošė bronzos, o 1937 ir 1938 į priekį praleidę tik kanadiečius jie pasaulyje liko antri.
 
Vėliau britų ledo ritulyje buvo ryškus nuosmukis, o 1990 metais dar ketvirtąjame pagal pajėgumą divizione žaidę britai pradėjo savo atgimimą. Per keturis sezonus jie sugebėjo pakilti iki elitinio diviziono, kuriame, tiesa, jie išbuvo vos vienerius metus – 1994 metų pirmenybėse jie liko be taškų ir privalėjo leistis laipteliu žemyn.
 
Pasibaigus 1994 metų čempionatui Didžiosios Britanijos rinktinė net 19 metų žaisdama antrąjame pagal pajėgumą pasaulio divizione puoselėjo viltis sugrįžti tarp elitinių pasaulio ekipų, o tris kartus (1999, 2001 ir 2011 metais) jiems iki šio tikslo pritrūko vos vieno žingsnio – į priekį praleidę vos vieną rinktinę jie buvo priversti tenkintis sidabro medaliais. Galiausiai 2013 metais britų rinktinę sukrėtė didžiulis smūgis – pralaimėjusi visus penkis čempionato mačus ji iškrito į IB divizioną.
 
Nors tikslų sugrįžti į IA divizioną Didžiosios Britanijos rinktinė turėjo prieš kiekvieną čempionatą, pirmi trys bandymai pasiekti šį rezultatą baigėsi nesėkmingai. Šiemet britai viliasi, jog su namų sienų pagalba jiems pagaliau pavyks įvykdyti šį tikslą.
 
Paskutinių 3 pirmenybių rezultatai:
2014 metai: 9 taškai – 4 vieta IB divizione;
2015 metai: 11 taškų – 2 vieta IB divizione;
2016 metai: 11 taškų – 2 vieta IB divizione.
 
Ką sako tarpusavio dvikovų istorija?
 
Pirmą kartą šios rinktinės savo jėgas išsiaiškino prieš lygiai 10 metų – 2007 metais. Pirmojoje šių rinktinių akistatoje pranašesni buvo lietuviai, kurie džiaugėsi pergale 3:2. Po keturių metų šioms rinktinėms dar kartą susitikus pasaulio čempionato I diviziono turnyre, britams pavyko atsitiesti ir pasiekti pergalę 5:2.
 
Pastaruosius tris pasaulio čempionatus abiems šioms ekipoms kovojant IB divizione, šių rinktinių akistatos buvo neišvengiamos. 2014 metais Arnoldo Boso ir Dainiaus Zubraus tamdemas (abu pelnė po įvartį ir atliko po rezultatyvų perdavimą vienas kito tiksliam smūgiui) Lietuvoje vykusiose pirmenybėse padėjo džiaugtis pergale 2:1.
 
Dar maloniau mūsų šalies atstovams susiklostė po metų įvykusi dvikova su šiais varžovais. Britams bent taškas paskutinėse pirmenybių rungtynėse su Lietuva būtų garantavęs aukso medalius, tačiau lietuviai taip taip turėjo dėl ko kautis – laimėję jie būtų pasidabinę bronzos medaliais. Prieš šias rungtynes Korėjos rinktinė nuogąstavo, kad šios rinktinės gali pasiekti rezultatą kuris tenkintų abi rinktines – lietuvių pergalę po pratęsimo, taip suteikiant mūsų šalies atstovams bronzą, o iš Korėjos atimant aukso medalius, kurie keliautų britams. Visus šiuos pasvarstymus pašalino nuostabus mūsų rinktinės žaidimas, neleidžiant Didžiosios Britanijos rinktinei papildyti savo taškų kraičio, taip po finalinio švilpuko (iškovota pergalė rezultatu 3:2) atnešant džiaugsmą ne tik mūsiškiams, tačiau ir neramiai rungtynes stebėjusiems Azijos atstovams.
 
Tokio lietuvių pasiekimo britai tikrai neužmiršo, o tai įrodė praėjusių metų dvikova. Su papildomu nusiteikimu į rungtynes atvykę Didžiosios Britanijos žaidėjai sustoti nesiruošė net ir tada, kai jų pergalė jau nebekėlė abejonių. Iš viso aštuonis įvarčius be atsako pelnę britai iškovojo didžiausią pergalę tarpusavio akistatų istorijoje.
 
Iki trečiadienio dvikovos Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinktinės tarpusavyje kovojo penkis kartus. Tris kartus po rungtynių šypsojosi lietuviai, o du kartus pergale džiaugėsi britai. Visgi, bendras įvarčių santykis (10:18) yra palankesnis Didžiosios Britanijos rinktinei.
 
Paskutinių 3 dvikovų rezultatai:
2014 metai: Lietuva – Didžioji Britanija 2:1 (Pasaulio čempionato IB divizionas);
2015 metai: Lietuva – Didžioji Britanija 3:2 (Pasaulio čempionato IB divizionas);
2016 metai: Lietuva – Didžioji Britanija 0:8 (Pasaulio čempionato IB divizionas).
 
Varžovų sudėties analizė:
 
Vidutinis varžovų amžius: 29,59 metai (Lietuvos rinktinės – 24,23 metai);
Vidutinis varžovų ūgis: 182,77 cm (Lietuvos rinktinės – 185,5 cm);
Vidutinis varžovų svoris: 85,5 kg (Lietuvos rinktinės – 83,5 kg),
 
20 iš 22 Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjų rungtyniauja gimtinėje. Vienas ledo ritulininkas savo laimę bando JAV, o dar vienas yra išvykęs rungtyniauti į Švediją.
 
Rinktinėje yra trys į pirmą pasaulio čempionatą atvykę žaidėjai. Net devyniems britams iki šiol teko sudalyvauti dešimtyje ar daugiau planetos pirmenybių.
 
Samuelis Dugganas yra vienintelis Didžiosios Britanijos žaidėjas, dar neatšventęs savo 20-ojo gimtadienio. Tuo tarpu devyni šios rinktinės atstovai jau perkopė 30 metų ribą.
 
Dvi Didžiosios Britanijos aukščiausios lygos ekipos – „Nottingham Panthers“ ir „Sheffield Steelers“ savo gretose turi po keturis rinktinės žaidėjus. Tiek daug savo atstovų šioje rinktinėje neturi nė viena kita ekipa.
 
Iš viso iki pirmenybių starto, visi Didžiosios Britanijos žaidėjai kartu buvo nuvykę į 165 pasaulio čempionatus bei juose sužaidę 778 mačus, per kuriuos pasižymėjo 151 įvarčiais, 210 rezultatyvių perdavimų ir 367 taškais.
 
Stipriosios ir silpnosios varžovų pusės:
 
Britai turi daugybę ledo ritulininkų galinčių labai galingai mesti iš toli, o pavojingus momentus prie varžovų vartų pozicinėse atakose ši ekipa dažniausiai kuria pasinaudodama greitais perdavimai, kuriuos dažniausiai atlieka itin aktyvūs gynėjai. Dėl šios priežasties nenuostabu, kad Didžiosios Britanijos rinktinėje atliekama daug tolimų metimų bei itin pavojingų stiprių perdavimų iš kraštų į aikštės vidurį, kur vienu lietimu ritulį į vartus tykosi nukreipti šios rinktinės puolėjai.
 
Varžovų atakose labai didelis dėmesys skiriamas varžovų vartininko darbo apsunkinimui. Prie vartininko visada aktyviai darbuojasi vienas, o kartais net ir du puolėjai, kurie ne tik apsunkina priešininkų vartų sargo matomumą, tačiau ir dažnai savo prisilietimu pakeičia ritulio skriejimo kryptį, taip dar labiau komplikuodami varžovų vartininko darbą.
Negana to, britai taip pat gali pasigirti labai užtikrintu žaidimu gynyboje, rungtyniaujant formatu penki prieš penkis. Aikštėje esant pilnoms sudėtims, britai ne tik nepraleido nė vieno įvarčio, tačiau ir beveik nesuteikė galimybių varžovams nuginkluoti jų vartininko. Situacija pasikeičia, kai Didžiosios Britanijos rinktinei tenka gintis varžovams turint daugumą. Tada galimybių pasižymėti turėjo ir jomis pasinaudojo tiek kroatai (du įvarčiai daugumoje prieš britus), tiek estai (vienas įvartis daugumoje prieš britus). Iki šiol įvarčių išnaudojant kiekybines persvaras nepelnę lietuviai šiame mače tikėdamiesi teigiamo rezultato vargu ar galės sau leisti sužaisti dar vieną mačą be įvarčių žaidžiant daugumoje.
 
Šiose rungtynėse daug darbo gynyboje teks visiems Lietuvos rinktinės žaidėjams, o labai svarbų vaidmenį turės atlikti Lietuvos rinktinės gynėjai, kuriems teks daug fizinės kovos prieš netoli vartų besisukančius varžovų puolėjus. Labai svarbu bus kaip įmanoma sumažinti varžovų galimybes prie vartų pakeisti ritulio skriejimo kryptį ir taip suteikti kaip įmanoma daugiau laiko Artūrui Pavliukovui sureaguoti į varžovų metimus. Galima net neabejoti, jog du mačus įvarčio nepraleidusiam vartininkui šis susitikimas bus gerokai sunkesnis, nei pirmosios dvi akistatos su Estijos ir Nyderlandų rinktine.
 
Priešininkų žaidėjai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį:
 
Prieš šias pirmenybes britų lyderiu buvo vadinamas Evanas Mosey (žaidžiantis 26 numeriu pažymėtais marškinėliais), o jis savo žaidimu pirmose dvejose rungtynėse savo rinktinės tikrai nenuvylė. Amerikos ledo ritulio lygoje (AHL) rungtyniaujantis puolėjas ne tik pelnė du įvarčius, tačiau ir nuolatos grasino varžovų gynybai savo aktyviu žaidimu puolant bei iš viso atliko jau 11 smūgių. Labai greitas ir puikiai žaidimą skaitantis E. Mosey pavojų gali sukelti tiek savo individualiais reidais, tiek laiku atsidurdamas pavojingose zonose, iš kurių galima vienu prisilietimu nukreipti jo ieškantį aštrų perdavimą į varžovų vartus.
 
Stabiliai šios rinktinės vartus jau keletą metų gina Benas Bownsas (žaidžiantis 30 numeriu pažymėtais marškinėliais). Puikiai sudėtas ir greita reakcija pasižymintis žaidėjas pastaraisiais metais tapo tvirtu šios rinktinės vartininku, o klaidų iš jo varžovams tikėtis neverta. Tiesa, rungtynėse su estais britai šansą suteikė ir antrąjam rinktinės vartininkui Stephenui Murphy, kuris taip pat neklydo ir įrodė, kad gali lygiai taip pat sėkmingai vadovauti savo rinktinės žaidimui gynyboje.
 
Gynybos linija Didžiosios Britanijos gretose yra patyrusi ir išties stipri, tačiau ir joje galima išskirti du žaidėjus. Markas Richardsonas (žaidžiantis 17 numeriu pažymėtais marškinėliais) yra puikiai savo darbą stabdydamas varžovų atakas atliekantis žaidėjas. Nors puolime jis retai imasi aštresnių veiksmų, tačiau įveikti jo gynybą tikrai nelengva, o tuo jau pirmose čempionato rungtynėse galėjo įsitikinti Kroatijos rinktinės žvaigždynas.
 
Kito išskyrimo verto gynėjo Lietuvos rinktinės ir trenerių štabo nariai tikrai nepamiršo. Itin stiprų metimą iš toli turintis Benas O`Connoras (žaidžiantis 28 numeriu pažymėtais marškinėliais) savo šūviais patikrina kiekvienos priešininkų rinktinės vartininką. Nors šiame čempionate šis gynėjas vis dar be taškų, bet jo palikti be priežiūros savo aikštės pusėje tikrai negalima. Dar pernai jis su 8 taškais (1 įvartis ir 7 rezultatyvūs perdavimai) buvo rezultatyviausias Didžiosios Britanijos žaidėjas, o savo klasę jis įrodė ir per keturis susitikimus su Lietuvos rinktine, per kuriuos jis vidutiniškai rinko po tašką (1 įvartis ir 3 rezultatyvūs perdavimai).
 
Šiame čempionate per pirmus du turus blizgėjo Robertas Dowdas (žaidžiantis 12 numeriu pažymėtais marškinėliais) . Keturis taškus (1 įvartis ir 3 rezultatyvūs perdavimai) jau surinkęs puolėjas itin aktyviai žaidžia puolime, o dėl to kartais kenčia šio žaidėjo darbas gynyboje. Jei britams yra galimybių perimti ritulį, R. Dowdas dažniausiai per daug negalvodamas jau skuba į puolimą, kur gavęs ritulį gali tiek pats sėkmingai nuginkluoti vartininką, tiek perdavimu surasti geresnėje pozicijoje esantį komandos draugą.
 
Visgi, susikoncentruoti į atskirus varžovų puolėjus tikrai neverta. Tai geriausiai atspindi tas faktas, kad po dviejų turų visų keturių britų puolimo trejeto žaidėjų statistikoje jau yra bent po vieną tašką.
 
Ką lems ši akistata:
 
Lietuvos ir Didžiosios Britanijos tarpusavio rungtynės gali būti vienos iš kertinių, lemsiančių tai, kaip pasiskirstys šio čempionato medalininkai. Visgi, prieš šią dvikovą daug didesnė atsakomybė turėtų slėgti šeimininkus. Apie auksą tegalvojančiai rinktinei norint išlaikyti viską savo rankose taškų barstyti nedera, o savo pamoką britai jau turėjo išmokti – pastaruosius du metus jiems nepavykdavo neprarasti taškų su silpniau vertinamomis rinktinėmis, o tai galiausiai jiems kainuodavo aukso medalius.
 
Tuo tarpu Lietuvos rinktinei ši dvikova bus geras testas, po kurio sužinosime, tikrąjį šios rinktinės pajėgumą. Iškovoti taškai labai priartintų lietuvius prie medalių, o pergalė leistų pasvajoti ir apie galimybę iškovoti auksą. Tuo tarpu nesėkmės atveju per daug nusiminti taip pat nereikėtų: Lietuvos rinktinės vis dar lauktų dvi rungtynės, kuriose bus galima pakovoti dėl IB diviziono medalių.
 
Įdomiausi faktai ir pastebėjimai prieš būsimą dvikovą:
 
Paskutiniame šių rinktinių susidūrime pernai, Lietuvos rinktinė atliko vos 10 metimų į varžovų vartus. Beje, per tris paskutinius mačus su britais lietuviai apskritai neturėjo daug progų pasižymėti ir atliko vos 40 smūgių;
 
Šiose rungtynėse ant ledo žengs net septyni žaidėjai, kurie iki šiol nepraleido nė vienos šių rinktinių tarpusavio akistatos. Tai lietuviai Mindaugas Kieras ir Rolandas Aliukonis bei britai Davidas Phillipsas, Markas Richardsonas, Jonathanas Weaveris, Matthew Myersas ir Jornathanas Phillipsas;
 
Du Didžiosios Britanijos rinktinės nariai buvo labai arti svajonės išpildymo ir žaidimo NHL. Brendanas Brooksas du kartus turėjo kontraktus su šios lygos klubais (Detroito „Red Wings“ ir „St. Louis Blues“), tačiau progos debiutuoti stipriausioje planetos lygoje taip ir negavo bei buvo pasiųstas rungtyniauti į antrines šių klubų ekipas, rungtyniaujančias AHL pirmenybėse. Tuo tarpu Colinas Shieldsas 2000 metais 195 šaukimu naujokų biržoje buvo pakviestas „Philadelphia Flyers“ ekipos. Visgi, jam Amerikoje sekėsi dar prasčiau – šis žaidėjas nepasirodė net ir AHL pirmenybėse, o per porą metų pakeitęs net penkis ECHL (trečia pagal pajėgumą Amerikos lyga), jis sugrįžo atgal į Didžiąją Britaniją;
 
Būtent Lietuvos ir Didžiosios Britanijos žaidėjai užima aukščiausias vietas dviejų svarbiausių statistikos kategorijų viršūnėse. Robertas Dowdas ir Edgaras Protčenko yra pirmose dvejose pozicijose pagal rezultatyvumą, o Artūras Pavliukovas ir Benas Bownsas yra geriausiai vartus saugantys savo pozicijos žaidėjai;
 
Trys Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjai turi žaidimo AHL pirmenybėse patirties. Brendanas Brooksas ten žaidė 2001-2007 metais ir per 262 rungtynes pelnė 49 įvarčius bei atliko 48 rezultatyvius perdavimus. 2009-2011 metais savo jėgas šioje lygoje išbandė ir Davidas Philippsas, kuris per 64 mačus pasižymėjo 9 rezultatyviais perdavimais. Paskutinis AHL pajėgumą patikrino Evanas Mosey, kuris dar pernai per 41 susitikimą pelnė 4 įvarčius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus;
 
Be žaidimo AHL, B. Brooksas po du sezonus rungtyniavo aukščiausioje Vokietijos lygoje (73 rungtynės – 12 įvarčių ir 24 rezultatyvūs perdavimai) ir aukščiausiame Šveicarijos divizione (97 rungtynės – 30 įvarčių ir 26 rezultatyvūs perdavimai). Iš lietuvių tik Emilijus Krakauskas buvo pasirodęs vienoje iš šių lygų – pernai jam kartą buvo suteikta proga pasirodyti aikštėje Šveicarijos pirmenybių rungtynėse;
 
Lietuvis Paulius Gintautas ir britas Evanas Mosey yra daugiausiai smūgių šiose pirmenybėse atliekantys žaidėjai. Abu jie varžovų vartininkus bandė nuginkluoti po 11 kartų;
 
Per pirmus du turus net 16 Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjų spėjo surinkti bent vieną tašką, o pasižymėti sugebėjo visi pirmų keturių puolimo trejetų nariai. Lietuvos rinktinėje pasižymėjusių žaidėjų yra 14, o iš puolėjų savojo taško surinkti dar nepavyko vieninteliam Aimui Fiščevui;
 
Didžiosios Britanijos rinktinės vartininkas Benas Bownsas pastaruosius tris pasaulio čempionatus demonstravo itin stabilų žaidimą. Kiekvienose iš šių pirmenybių jis atremdavo po maždaug 92% varžovų bandymų jį nuginkluoti (2014 metais – 92%, 2015 metais – 91,8%, o 2016 metais – 91,9%);
 
Britai turi vyriausią šių pirmenybių rinktinę, kai tuo tarpu lietuviai yra jauniausi iš visų šešių čempionate dalyvaujančių ekipų;
 
Trims Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjams Belfasto arena, kurioje vyksta šios pirmenybės, praėjusį sezoną buvo vieta, kurią jie galėjo vadinti namais. Stephenas Murphy, Markas Garside`as ir Colinas Shieldsas praėjusį sezoną praleido Belfasto „Giants“ ekipoje, kuri rungtyniauja būtent „SSE“ arenoje.