Titulinis » Naujienos » Lemiamas mūšis dėl medalių: varžovas ir vėl tas pats - Kroatija

Lemiamas mūšis dėl medalių: varžovas ir vėl tas pats - Kroatija

2017-04-29
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 Po penktadienį pasibaigusių paskutiniųjų dviejų dienos mačų paaiškėjo, kad pasaulio ledo ritulio čempionato IB divizione dėl teisės žaisti IA divizione kovos grupės favoritai, Didžiosios Britanijos ir Japonijos rinktinės, o likusios keturios spręs skirtingas užduotis.
 
Po pergalės 4:3 (1:0, 2:3, 1:0) prieš Kroatiją šansus iškovoti medalius išsaugojo Estija,, tačiau ji lauks varžovų malonės. Nyderlandai net 0:14 (0:3, 0:5, 0:6) pralaimėję Didžiajai Britanijai dar bandys apginti savo garbę paskutiniame mače su Estija.
 
Geriausia padėtis kovoje dėl trečios vietos yra lietuvių pusėje, kurių rytoj laukia Kroatijos rinktinė.
 
Bronzos medaliai, ketvirta arba priešpaskutinė vieta – tokie scenarijai prieš paskutinį mačą vis dar įmanomi tiek Lietuvos rinktinei, tiek jų varžovams kroatams. Ketvirtąjame ture abi šios rinktinės patyrė nesėkmės, tačiau net ir po jų galimybės pabaigti čempionatą su medaliais neprarado nei vieni, nei kiti, o viskas yra būtent šių rinktinių rankose. Prieš paskutinę ir bronzos medalių laimėtojus nulemsiančią dvikovą, jau paskutinį kartą šiame čempionate siūlome atidžiau pasižiūrėti į būsimą Lietuvos rinktinės varžovę – Kroatijos rinktinę.
 
Kroatų pasiekimai pasaulio čempionatuose:
 
Kroatijos ledo ritulininkai didelių pasiekimų pasaulio čempionatuose neturi. Ilgus metus ši rinktinė užimdavo arba apatines pozicijas pirmąjame divizione, arba vienas iš pirmų vietų antrąjame divizione. Situacija pasikeitė po to, kai stipriausia Kroatijos ekipa – Zagrebo „Medveščak“ nusprendė varžytis KHL pirmenybėse.
 
2013 metais šių žinių įkvėpti kroatai laimėjo IIA diviziono pirmenybes, o po metų ir sėkmingo „Medveščak“ ekipos debiuto KHL lygoje, pasistiprinę keletu natūralizuotų žaidėjų, jie sugebėjo nustebinti visas IB divizione besivaržiusias rinktines. Lietuvoje vykusiose pirmenybėse kroatai į priekį praleido tik lenkus ir pirmą kartą savo istorijoje džiaugėsi IB diviziono sidabro medaliais.
 
Visgi, net ir toliau žaidžiant su didele pagalba iš kroatišką pasą gavusių ledo ritulininkų, pakartoti šio pasiekimo Kroatijos rinktinei nepavyko. Pastaruosius du metus jie ne tik nesugebėjo pakovoti dėl aukščiausių vietų, tačiau ir liko be medalių.
 
Paskutinių 3 pirmenybių rezultatai:
2014 metai: 11 taškų – 2 vieta IB divizione;
2015 metai: 7 taškai – 4 vieta IB divizione;
2016 metai: 8 taškai – 4 vieta IB divizione.
 
Ką sako tarpusavio dvikovų istorija?
 
Pirmą kartą išsiaiškinti, kuri iš šių rinktinių yra stipresnė, Lietuvos ir Kroatijos ledo ritulininkai gavo dar 1995 metais. Visgi, toje dvikovoje nugalėtojų nebuvo – užfiksuotos lygiosios 3:3. 1998 metais, šios rinktinės dar kartą išbandė savo jėgas, o tąkart jau stipresni buvo lietuviai, laimėję susitikimą 3:2.
 
Po pirmųjų dviejų dvikovų sekė šešių metų pertrauka, po kurios šios rinktinės tapo itin dažnomis tarpusavio varžovėmis. Nepaisant dažnų susitikimų, kroatams labai ilgai nepavyko įminti Lietuvos rinktinės mįslės.
Pergalėmis lietuviai džiaugėsi tiek Olimpinių žaidynių atrankose (2004 metais – 6:4, 2008 metais 4:2, o 2012 metais – 3:1), tiek pasaulio čempionatuose (2006 metais – 9:3, 2008 metais – 4:3, o 2009 metais – 7:2).
 
Prie pergalių pripratę lietuviai buvo nustebinti tada, kai to tikėjosi mažiausiai. Žaisdami namuose ir savo sudėtyje turėdami Dainių Zubrų, lietuviai pirmą kartą turėjo pripažinti Kroatijos pranašumą. Atkaklią ir iki pat paskutinės sekundės vykusią dvikovą kroatai laimėjo 3:2. Jau po metų pajutę pergalės skonį kroatai nesustojo ir džiaugėsi dar kartą, tąkart laimėdami 4:1.
 
Paskutinėse šių rinktinių rungtynėse prieš metus, kroatams vėl pavyko laimėti, tačiau po mačo džiaugėsi ne jie, o lietuviai. Po 60 žaidimo minučių švieslentėje degė lygus rezultatas 1:1, o kroatams neįveikus lietuvių per pagrindinį laiką, būtent mūsų šalies atstovai iškovojo šių pirmenybių bronzos medaliais. Per nieko nelėmusį pratęsimą įvarčių pelnyta nebuvo, o baudinių serijoje džiaugsmo neatnešusią pergalę iškovojo Kroatijos rinktinė.
 
Iš viso šios rinktinės jau sužaidė 11 oficialių mačų. Per juos 7 kartus triumfavo lietuviai, 3 kartus laimėjo kroatai, o vienas mačas baigėsi lygiosiomis. Bendras įvarčių santykis – 43:29, Lietuvos rinktinės naudai.
 
Paskutinių 3 dvikovų rezultatai:
 
2014 metai: Lietuva – Kroatija 2:3 (Pasaulio čempionato IB divizonas);
2015 metai: Lietuva – Kroatija 1:4 (Pasaulio čempionato IB divizonas);
2016 metai: Lietuva – Kroatija 1:2 (po baudinių serijos) (Pasaulio čempionato IB divizonas).
 
Varžovų sudėties analizė:
 
Vidutinis varžovų amžius: 26,59 metai (Lietuvos rinktinės – 24,23 metai);
Vidutinis varžovų ūgis: 182,77 cm (Lietuvos rinktinės – 185,5 cm);
Vidutinis varžovų svoris: 86,45 kg (Lietuvos rinktinės – 83,5 kg).
 
16 Kroatijos rinktinės žaidėjų praėjusį sezoną rungtyniavo savo šalies klubuose. Po du žaidėjus buvo galima pamatyti žaidžiant Didžiojoje Britanijoje ir Slovakijoje, o po vieną Kroatijos rinktinės narį savo gretose turėjo Prancūzijos ir JAV ekipos.
 
Kroatijos rinktinės gretose yra du pirmą kartą į planetos pirmenybes atvykę ledo ritulininkai. Du kroatų žaidėjai jau yra sudalyvavę dešimtyje arba daugiau pasaulio čempionatų.
 
Kroatijos gretose yra trys ledo ritulininkai, kurie yra 20-ies metų amžiaus arba jaunesni. Savo 30-ies metų jubiliejų jau yra atšventę devyni šioje rinktinėje esantys žaidėjai.
 
Zagrebo „Medveščak“ klubui priklauso net 11 Kroatijos rinktinės narių. Tiesa, dauguma jų atstovavo antrąjai šios KHL ekipos komandai, kuri varžėsi Slovėnijos pirmenybėse.
 
Stipriosios ir silpnosios varžovų pusės:
 
Mažai kas galėtų ginčytis su tuo, kad Kroatijos rinktinėje rungtyniauja garsiausi šių pirmenybių ledo ritulininkai ir didžiausios šio čempionato žvaigždės, kurios turi daugybę žaidimo itin stipriose lygose patirties. NHL yra rungtyniavę du, AHL – penki, o KHL bent kartą aikštėje per savo karjerą pasirodė net septyni Kroatijos rinktinės žaidėjai. Tokiu aukščiausio lygio pirmenybėse rungtyniavusių žaidėjų kiekiu negali pasigirti jokia kita šio čempionato rinktinė.
 
Būtent dėl labai stiprių lyderių Kroatijos rinktinė yra labai pavojinga žaisdama turėdama kiekybinę persvarą. Neleisti kurti progų penkiems labai pajėgiems ir itin pavojingiems žaidėjams, aikštėje turint vos keturis ar net tris žaidėjus, yra labai sunku, o su tokia užduotimi susitvarkyti šiame čempionate iki šiol nepavyko nė vienai rinktinei. Visus keturis oponentus daugumoje baudę kroatai iš viso turėdami kiekybinę persvarą jau pelnė net septynis įvarčius, išnaudodami 29,17% jiems suteiktų galimybių. Po keturių turų Lietuvos rinktinė yra viena iš mažiausiai taisykles pažeidžančių rinktinių, o šiame mače laikytis drausmės ir vengti pražangų bus itin svarbu ir reikalinga. Visgi, tai tikrai nebus lengva, nes individualiai labai pajėgūs kroatų žaidėjai puikiai žino, kaip išprovokuoti pražangas – prieš juos varžovai taisykles pažeidžia dažniau, nei prieš bet kokią kitą šiame čempionate dalyvaujančią rinktinę.
 
Nepaisant to, kad Kroatijos rinktinė treniruočių stovyklą pradėjo dar balandžio pirmąją, iki šiol galima matyti nemažai žaidybinio broko. Kroatijos ledo ritulininkai labai dažnai nesupranta vienas kito veiksmų, o tai dažnai pavirsta į klaidas ir galimybes varžovams mušti įvarčius į jų vartus. Negana to, ypač tada, kai rinktinei nesiseka, Kroatijos rinktinės žaidėjai primiršta apie savo pareigas ginantis ir koncentruojasi vien į atakas, o rezultatą dažniausiai stengiasi pakeisti savo individualiais veiksmais. Iki šiol kiekviename mače pasitaikydavo atkarpų, kai kroatai nesirūpindavo apie savo vartų saugumą, o praradę ritulį neskubėdavo į gynybą ir leisdavo varžovams kurti pavojingas atakas, kurios neretai pasibaigdavo įvarčiais.
 
Neįprastai daug dėmesio šių pirmenybių metu susilaukia ir Kroatijos rinktinės vartininkai. Pagrindinio vartininko poziciją užimantis Mate Tomljenovičius ne kartą stebuklingai išgelbėjo savo ekipos vartus, tačiau šiose pirmenybėse jis aikštėje buvo matomas ne tik dėl savo įspūdingai atremtų metimų. 23-ejų metų Zagrebo „Medveščak“ antroje ekipoje rungtyniaujantis vartininkas ne kartą klydo užsiimdamas poziciją, o kartais per greit krisdavo ant ledo, taip suteikdamas varžovams daug erdvės ir galimybių nuginkluoti jo vartus. Vartininko pozicijoje antrąjame čempionato mače buvo bandomas ir Vilimas Rosandičius, tačiau šis 20-metis taip pat nerodė labai užtikrinto žaidimo, tad Kroatijos rinktinė į vartus grąžino jau minėtą M. Tomljenovičių. Iki šiol mažiau nei 4 kartus pasižymėti kroatai leido tik Nyderlandų rinktinei, tačiau net ir šie turėjo daugybę galimybių įmušti daugiau, nei 2 įvarčius, kuriuos jiems pavyko pelnyti.
 
Prieš šias rungtynes geriausią pavyzdį, kaip žaisti su kroatais pademonstravo japonai ir britai. Susitelkę gynyboje ir nesuteikdami jokios erdvės Kroatijos lyderiams, šių rinktinių žaidėjai puikiai išlaukdavo savų progų ir savalaikiais įvarčiais varžovams nepaliko jokių šansų. Kad šis žaidybinis planas veikia įrodė ir estai, kuriems laimėti prieš kroatus nesutrukdė net ir labai didelis baudos minučių kiekis.
 
Priešininkų žaidėjai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį:
 
Kroatijos rinktinėje yra ne viena paminėjimo vertų žvaigždė, o ryškiausia iš jų – Borna Renduličius (žaidžiantis 23 numeriu pažymėtais marškinėliais). Nors 25-erių metų žaidėjas pastaraisiais sezonais susilaukia vis mažiau galimybių NHL pirmenybėse, o šį sezoną jam taškus sunkiai rinkti sekėsi ir AHL pirmenybėse, dėl jo meistriškumo abejoti neverta. Aukštas ir tvirtai sudėtas puolėjas prieš varžovus gali sėkmingai rungtyniauti tiek pasinaudodamas savo jėga, tiek įveikdamas juos savo techniniu arsenalu. Net ir dažniausiai neišnaudodamas savo visų greičio savybių, B. Renduličius sugeba labai sėkmingai atsidurti pavojingose zonuose, o šio čempionato metu surinkti 8 taškai (3 įvarčiai ir 5 rezultatyvūs perdavimai) tik patvirtina, koks svarbus jis Kroatijos rinktinei ir kaip jį sunku sustabdyti visoms IB diviziono ekipoms. Vienintelis žaidimo komponentas, kuriame kroatui galima skirti pastabų – sugrįžimas į gynybą jo komandai praradus ritulį. Po nesėkmingos atakos B. Renduličių retai galima išvysti pilnu greičiu grįžtant į savo aikštės pusę: Kroatijos rinktinės žvaigždė tokiais atvejais dažniausiai link savo vartų grįžti per daug neskuba.
 
Iš gynėjų puolime labai pavojingas ir išskirimo vertas Andy Sertichius (žaidžiantis 5 numeriu pažymėtais marškinėliais). Stiprų ir akcentuotą metimą iš toli turintis žaidėjas gali ne tik pats nuginkluoti varžovų vartininką, tačiau ir perdavimu surasti laisvą likusį komandos draugą. Pastarąjį kartą atstovaudamas Kroatijos rinktinei 2015 metais A. Sertichius surinko 5 taškus, o per keturias pirmąsias šio čempionato rungtynes jis savo sąskaitoje turi du įvarčius ir vieną rezultatyvų perdavimą.
 
Per ateinančią dvikovą žiūrovai neabejotinai turėtų įsidėmėti ir Nathaną Perkovichių (žaidžiantį 26 numeriu pažymėtais marškinėliais). Šis 31-erių metų žaidėjas aikštėje išsiskiria savo itin galingu sudėjimu (198 cm ūgis ir 98 kg svoris), kuriuo jis stengiasi pasinaudoti kas kartą būdamas aikštėje. N. Perkovichius nėra pats techniškiausias žaidėjas, o nepavykus fiziškai dominuoti prieš varžovus leistinose ribose, Amerikoje gimęs žaidėjas dažniausiai persistengia ir priverstinai leidžia laiką ant nubaustųjų suolelio. Būtent baudos minutėmis veteranas labiausiai pasižymėdavo ir per savo pastaruosius sezonus KHL pirmenybėse, tačiau jei varžovų gynėjai nėra pasiruošę prieš jį žaisti kietai, N. Perkovichius nė sekundės nedvejodamas tai išnaudos, o priešininkų ekipai jį sustabdyti bus itin sunku.
 
Kitas puolime išsiskiriantis žaidėjas – Davidas Brine`as (žaidžiantis 14 numeriu pažymėtais marškinėliais). Kanadoje gimęs ledo ritulininkas yra giriamas už jo puikų darbą abejose aikštės pusėse, o pasikviesdami jį į savo rinktinę kroatai vylėsi, jog jis puikiai tiks prie pulti labiau mėgstančių komandos lyderių. Nors pačiam 32-ejų metų puolėjui Kroatijos rinktinės treneris vargu ar galėtų priekaištauti dėl jo įdedamų pastangų ir žaidimo kokybės, 4 taškus per šį čempionatą jau surinkusiam ledo ritulininkui nepavyko tapti tuo žaidėju, kuris būtų pakėlęs Kroatijos rinktinės žaidimą į aukštesnį lygį.
 
Kitas žaidėjas, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį yra mažiausiai garsi figūra šiame sąraše, tai – Mislavas Blagusas (žaidžiantis 6 numeriu pažymėtais marškinėliais). Šiam 25-erių metų puolėjui taip ir nepavyko užsikabinti aukštesniame lygyje, tačiau tiek Kroatijos rinktinėje, tiek Slovėnijos čempionate jis jau ne kartą įrodė, kad gali būti itin rezultatyvus. Net ir perdaug niekuo neišsiskirdamas per pirmus keturis turus, savo penkis taškus (3 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai) M. Blagusas jau susirinko ir paskutiniame mače jis tikrai nepraleis progos papildyti savo taškų kraitį.
 
Ką lems ši akistata:
 
Kad ir kaip pasibaigtų ši dvikova, būtent jos metu spręsis čempionato bronzos laimėtojai. Kroatijos rinktinė ją laimėti gali tik pergale per pagrindinį laiką, o jei estai nugalės Nyderlandų rinktinę, jiems dar reikės pasirūpinti ir tuo, kad lietuvius nugalėtų bent dviejų įvarčių skirtumu. Pralaimėjimas per pagrindinį laiką reišktų tai, kad jei Nyderlandų rinktinė nenugalės estų per pagrindinį laiką, kroatai šį čempionatą užbaigs likę penktoje pozicijoje.
 
Tuo tarpu Lietuvos rinktinei vis dar įmanomi šie scenarijai:
 
Lietuviai laimi bronzą jei:
Šiame mače iškovoja bent tašką;
Pralaimi prieš Kroatiją vieno įvarčio skirtumu, o Estija per pagrindinį laiką nugali Nyderlandų rinktinę.
 
Lietuviai lieka ketvirti jei:
Pralaimi prieš Kroatiją per pagrindinį laiką, o Estija nelaimi per pagrindinį laiką prieš Nyderlandų rinktinę;
Pralaimi prieš kroatus 2-4 įvarčių skirtumu, arba pasižymi ir pralaimi penkių įvarčių skirtumu.
 
Lietuviai lieka penkti jei:
Pralaimi prieš Kroatiją 0:5, o Estija per pagrindinį laiką įveikia Nyderlandų rinktinę;
Pralaimi prieš kroatus šešių įvarčių skirtumu, arba didesniu, o Estija per pagrindinį laiką nugali Nyderlandų rinktinę.
 
Įdomiausi faktai ir pastebėjimai prieš būsimą dvikovą:
 
 
Kroatijos rinktinė iš 11 akistatų su lietuviais laimėjo vos tris mačus, tačiau tai buvo per tris paskutinius tarpusavio susidūrimus;
 
Kroatijos rinktinėje yra vos du debiutantai, tačiau naujokais ledo ritulyje jų tikrai pavadinti negalima. Domenui Vedlinui 30-imt, o Tomislavas Zanoški rinktinėje debiutuoja jau sulaukęs 33-ejų metų amžiaus;
 
11 Kroatijos rinktinės narių praėjusį sezoną buvo pasirašę kontraktus su Zagrebo „Medveščak“ ekipa. Tiesa, KHL pirmenybėse savo šanso sulaukė vos penki, iš kurių tik Nathanas Perkovichius sužaidė daugiau nei 25 susitikimus;
 
Nė vienas Kroatijos rinktinės narys praėjusio sezono metu nė karto nepasirodė aikštėje vietiniame, Kroatijos čempionate. „Medveščak“ varžysi KHL pirmenybėse, o kiti trys stipriausi Kroatijos klubai, tarp kurių ir „Medveščak“ antrinė ekipa, kovojo Slovėnijos čempionate. Savo šalies pirmenybėse nerungtyniavo ir „Medveščak“ jaunimo ekipa, kuri, su dar keturių šalių jaunimo ekipomis, varžėsi jungtinėje EBYSL jaunimo lygoje;
 
Per iki šiol savo tris sužaistus mačus su kroatais, Darius Pliskauskas varžovams pridarė nemažai nemalonumų. Per šiuos tris mačus puolėjas pelnė du įvarčius ir atliko tris rezultatyvius perdavimus;
 
Kroatijos rinktinėje yra daugiausiai ne šioje šalyje gimusių ledo ritulininkų. Tokių žaidėjų Kroatijos rinktinėje yra keturi;
 
Mindaugas Kieras šiose rungtynėse taps daugiausiai rungtynių pasaulio čempionatuose sužaidusiu lietuviu ir prisijungs prie Igorio Jačmenjako. 37-erių metų Kroatijos rinktinės veteranui priklauso toks pats pasiekimas kroatų istorijos puslapiuose;
 
Du JAV gimę Kroatijos rinktinės žaidėjai buvo sulaukę NHL klubų dėmesio ir buvo pašaukti šios lygos naujokų biržoje. Tiesa, tiek 136 šaukimu Pitsburgo „Penguins“ sudominęs Andy Sertichius, tiek „New Jersey Devils“ priklausiusiu 250 šaukimu savo vardą išgirdęs Nathanas Perkovichius šioje lygoje taip ir nedebiutavo.
 
Debiutuoti NHL pavyko kitiems dviems kroatų rinktinės žaidėjams. Davidas Brine`as 2007-2008 metų sezone devynis kartus vilkėjo Floridos „Panthers“ klubo marškinėlius, o Borna Renduličius NHL pirmenybėse pasirodė trijuose skirtinguose sezonuose. Visgi, per tris metus jis sužaidė viso labo 15 rungtynių, o daugiausiai progų pasireikšti (11 rungtynių) jis gavo savo debiutiniame sezone;
 
Daug didesnį kiekį rungtynių kroatai sužaidė antroje pagal pajėgumą Amerikos lygoje – AHL. Tomislavui Zanoškiui (44 sužaistos rungtynės) ir Andy Sertichiui (34 sužaistos rungtynės) ten įsitvirtinti nepavyko, o kitiems trims jų komandos draugams šioje lygoje teko varžytis ne vieną sezoną. Nathanas Perkovichius sužaidė 161, o dar šį sezoną AHL rungtyniavęs Borna Renduličius – 163 rungtynes. Visgi jam dar reikės sužaisti ne vieną sezoną, kad pavytų pirmaujantį Davidą Brine`ą, kuris iš viso AHL lygoje sužaidė 303 mačus;
 
2014 metais Vilniuje įvykusiose pirmenybėse Edgaras Rybakovas pelnė pirmąjį savo įvartį atstovaudamas Lietuvos vyrų rinktinei, tačiau tokio puolėjo pasirodymo nepakako – kroatai džiaugėsi pergale 3:2, kuri leido jiems džiaugtis sidabro medaliais;
 
Septini Kroatijos rinktinės nariai per savo karjerą bent kartą pasirodė KHL pirmenybėse gindami Zagrebo „Medveščak“ komandos garbę. Daugiau žaidimo laiko šioje lygoje gavo tik N. Perkovichius (157 rungtynės) ir T. Zanoškis (39 rungtynės), o likusiems penkiems žaidėjams teko pasitenkinti nuo vienerių rungtynių iki vienuolikos mačų Kontinentinėje ledo ritulio lygoje;
 
Panašioje situacijoje kovoje dėl bronzos šios rinktinės buvo ir pernai. Tąkart Kroatijos rinktinei nepavyko įveikti lietuvių per pagrindinį laiką, o iš kroatų tašką atėmusi Lietuvos rinktinė galėjo džiaugtis IB pirmenybių apdovanojimais.
 
Pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po baudinių serijos, pralaimėjimai po baudinių serijos, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):
 
1. Didžioji Britanija      4   4   0   0    0   28:5   12
2. Japonija                4   4   0   0    0   22:7   12
3. Lietuva                 4   2   0   0    2   15:11   6
4. Kroatija                4   1   0   0    2   10:10   3
5. Estija                  4   1   0   0    3    7:17   3
6. Nyderlandai             4   0   0   0    4    3:34   0