Titulinis » Naujienos » Lietuvos ledo ritulio rinktinė: 23 intriguojantys faktai

Lietuvos ledo ritulio rinktinė: 23 intriguojantys faktai

2017-04-22
Tautvydas Sakalauskas
 Lietuvos ledo ritulio rinktinė baigė pasiruošimą jau rytoj prasidėsiančioms Pasaulio čempionato IB diviziono kovoms ir šeštadienio vakare išskris į Belfastą, kur sekmadienį mače su estais pradės savaitę truksiantį čempionatą. Šiandien paskelbus apie galutinę rinktinės sudėtį, siūlome šiek tiek labiau susipažinti su rinktinės žaidėjais, pateikdami 23 faktus ir pastebėjimus apie šių metų Lietuvos ledo ritulio rinktinę bei jos žaidėjus.
 
Dėl užsitęsusių klubinių sezonų rinktinėje nebus Manto Armalio ir Nerijaus Ališausko. M. Armalio ekipa vis dar kovoja AHL atkrintamosiose varžybose, o N. Ališauskas vis dar kaunasi dėl Kazachstano čempionato aukso.
 
Netekus Nerijaus Ališausko, rinktinė turės surasti naują atakų lyderį. Nepaisant to, jog yra gynėjas, praėjusius du čempionatus po 5 rezultatyvumo taškus surinkęs N. Ališauskas buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės žaidėjas.
 
Dėl traumų rinktinėje nepamatysime brolių Tado ir Donato Kumeliauskų. Jei Tado rinktinėje dėl besikartojančių traumų nematėme nuo pat 2010 metų, tai Donatas pastaruosius tris metus buvo vienu iš rinktinės lyderių.
 
Dešimt Lietuvos rinktinės žaidėjų praėjusį sezoną praleido gimtinės klubuose. Po tris rinktinės narius rungtyniavo Didžiojoje Britanijoje (D. Pliskauskas, A. Bosas ir U. Čižas) bei JAV (D. Čypas, P. Rulevičius ir A. Pavliukovas), du Švedijoje (J. Jasinevičius ir L. Jonuška), o po vieną rinktinės narį turėjo Lenkijos (D. Bogdziulį), Norvegijos (P. Gintautą), Šveicarijos (E. Krakauską) ir Latvijos (M. Kaleinikovą) klubai.
 
Darius Pliskauskas gali pagirti unikaliu pasiekimu. Jis iki šiol sudalyvavo 14-oje pasaulio pirmenybių ir dar nė karto nebaigė čempionato per jį nepelnęs bent 1 įvarčio.
 
Daugiausiai narių į rinktinę delegavo Elektrėnų „Energijos“ klubas, kuriam atstovavo šeši (R. Aliukonis, E. Protčenko, P. Verenis, A. Bendžius, A. Fiščevas ir I. Četvertakas) į Belfastą iškeliavę Lietuvos rinktinės nariai.
 
Keturi rinktinės žaidėjai į nacionalinę ekipa sugrįžta po nedidelių pertraukų: Darius Pliskauskas, Simas Baltrūnas ir Edgaras Rybakovas rinktinėje yra po metų, o Pijus Rulevičius po dviejų metų petraukos.
 
15 mačų pasaulio čempionatuose sužaidęs Aimas Fiščevas į varžovų vartus tiksliai smūgiavo vos viename mače. Tiesa, tas pasirodymas buvo išskirtinis: 2013 metų balandžio 20 dieną įvykusiame mače jis Estijos rinktinės vartininką nuginklavo net 6 kartus ir įsirašė savo vardą į istoriją, kaip daugiausiai įvarčių per vieną susitikimą debiutiniame čempionate pelnęs žaidėjas. Negana to, jis prie savo 6 įvarčių dar pridėjo ir du rezultatyvius perdavimus.
 
Šiemet rinktinėje pamatysime 14 žaidėjų, kurie dalyvavo ir praėjusių metų pasaulio čempionato IB diviziono kovose Kroatijoje.
 
Trys rinktinės žaidėjai į Didžiąją Britaniją skris po labai trumpos pertraukos – Arnoldas Bosas, Darius Pliskauskas ir Ugnius Čižas praėjusį sezoną praleido rungtyniaudami būtent šioje šalyje.
 
35-erių metų gynėjas Artūras Katulis vienintelis iš visų rinktinės žaidėjų turi žaidimo vienoje iš stipriausių Europos lygų („Liiga“) patirties. 2007-2008 metų sezone jis atstovavo „Saipa“ ekipai, žaidžiančioje aukščiausioje Suomijos lygoje.
 
Visi 22 į Belfastą išvykstantys Lietuvos rinktinės žaidėjai vienu ar kitu karjeros metu savo laimę išbandė užsienyje, atstovaudami kitų šalių klubams.
 
Pernai rinktinėje nepasižymėjęs Emilijus Krakauskas šiemet bandys pataisyti šį rezultatą atvykdamas ne tik po geriausio sezono Šveicarijoje, bet ir tapęs rezultatyviausiu jaunimo pirmenybių žaidėju. Be jo rinktinėje pasaulio čempionate jau yra žaidę ir savo įvarčių sąskaitos dar nėra atsidarę tik Ilja Četvertakas bei Jaunius Jasinevičius.
 
195 cm ūgio Domantas Čypas yra aukščiausias Lietuvos rinktinės žaidėjas. 175 cm ūgio Simas Baltrūnas ir Ilja Četvertakas yra žemiausi tarp visų rinktinės žaidėjų.
 
Pirmą kartą į pasaulio čempionatą išvyksta keturi žaidėjai: trys gynėjai (Domantas Čypas, Edgaras Protčenko ir Lukas Jonuška) ir vienas puolėjas (Markas Kaleinikovas). Pasaulio čempionate aikštėje vis dar nėra pasirodęs ir Simas Baltrūnas, tiesa jis jau vyko į 2015 metų planetos pirmenybes, tačiau tąkart jam į vartus stoti neteko.
 
Mindaugas Kieras yra vienintelis, kuris yra pasižymėjęs prieš visas penkias čempionate su lietuviais kovosiančias rinktines. Šeimininkų Didžiosios Britanijos rinktinė yra vienintelė, kuriai gynėjas nepelnė įvarčio ir tik pasižymėjo atlikdamas tris rezultatyvius perdavimus.
 
Praėjusio sezono metu į Ameriką išvykęs vartininkas Artūras Pavliukovas per sezoną spėjo pažaisti keturiuose klubuose ir pasirodyti trijuose skirtinguose čempionatuose.
 
Trys Lietuvos rinktinės gynėjai jau yra atšventę savo 35-ąjį gimtadienį (M. Kieras, R. Aliukonis ir A. Katulis), o tuo tarpu likę keturi šios grandies nariai yra 21-erių metų amžiaus, arba jaunesni.
 
Tik paskutiniu metu apie tai, jog galės padėti rinktinei sužinojęs Domantas Čypas dar turės iškęsti ilgą skrydį per Atlanto vandenyną ir turės labai mažai laiko priprasti prie šešių valandų laiko skirtumo, su kuriuo jis susidurs atvykęs į Belfastą.
 
Jei šiame čempionate pasirodys visose penkiose rungtynėse, Mindaugas Kieras aplenks, iš pradžių, Šarūną Kuliešių, o vėliau ir Egidijų Baubą bei taps daugiausiai rungtynių Lietuvos rinktinės gretose pasaulio čempionatuose sužaidusiu žaidėju.
 
Keturi rinktinės veteranai (M. Kieras, R. Aliukonis, A. Katulis ir D. Pliskauskas), kartu pasaulio čempionatuose yra sužaidę daugiau rungtynių (300), nei likę 18 rinktinės narių (200).
 
Šeši Lietuvos vyrų rinktinės nariai (A. Pavliukovas, E. Protčenko, L. Jonuška, I. Četvertakas, E. Krakauskas ir M. Kaleinikovas) praėjusį gruodį triumfavo pasaulio jaunimo iki 20 metų pirmenybių IIA divizione.
 
Lietuvos rinktinės treneris Berndas Haakė vyks jau į penktąjį pasaulio čempionatą. Tris pastaruosius sezonus jis rinktinę atvedė iki trečiosios vietos bei bronzos medalių.