Titulinis » Naujienos » Milžinas Hulkas, žmogus-voras – kodėl Lietuvos rinktinės vartus saugo superherojai?

Milžinas Hulkas, žmogus-voras – kodėl Lietuvos rinktinės vartus saugo superherojai?

2019-05-03
Mindaugas Augustis, Delfi.lt
 Žmogus-voras, Thoras, Hulkas, Juodoji našlė, Geležinis žmogus, kapitonas Amerika – ant šalmo Mantas Armalis turi nuosavą ledo ritulio komandos šešetą, kuris jį lydi į kiekvienas rungtynes. Turi ši komiksų herojų ekipa ir savo trenerį – pastarajam Lietuvos rinktinės vartų sargas jaučia ypatingą pagarbą.

M. Armalis yra užkietėjęs fantastinių filmų serijos „Keršytojai“ gerbėjas.
 
Tuo Nur Sultane gali lengvai įsitikinti visi „Barys“ arenos žiūrovai – ant 26-erių ledo ritulininko šalmo nupiešti populiariausi „Keršytojų“ personažai.
 
O šalia – pats jų autorius, „Marvel“ kino studijos siela Stanas Lee.
 
Komiksų rašytojas, leidėjas ir prodiuseris prieš pusmetį iškeliavo Anapilin būdamas 95-erių. M. Armalis nusprendė prisidėti prie jo kūrybos įamžinimo.
 
„Mano ankstesnis šalmas, ant kurio buvo nupieštas Thanosas („Keršytojų“ blogiukas – DELFI), sulūžo praėjusio sezono viduryje. Panašiu metu mirė S. Lee, todėl norėjau atiduoti jam pagarbą. Jo sukurti personažai, filmai man labai patinka, visus juos esu matęs“, – DELFI aiškino vartininkas, komiksus pamėgęs vaikystėje, kuomet skaitė japonų sukurtą „Dragon Ball“ seriją.
 
 
 
Bet pasaulio čempionato IA diviziono turnyre Kazachstane rungtynių metu pavartyti komiksų jam tikrai neišeitų – Lietuva yra ta komanda, į kurios vartus metama dažniausiai.
 
Pirmus tris mačus naujokai pralaimėjo, ir dviejose iš jų žaidęs M. Armalis savo pasirodymu nėra patenkintas.
 
„Tikrai nežaidžiu be klaidų. Pats jaučiu, jog turiu duoti daugiau, labiau padėti komandai, kad mes galėtume laimėti“, – neslėpė žaidėjas, kol kas pirmenybėse atremiantis 90 proc. metimų ir pagal šį rodiklį užimantis penktą vietą tarp šešių komandų pagrindinių vartininkų.
 
Lietuviams liko mačai su Pietų Korėja ir Slovėnija savaitgalį. Ir gali būti, kad vienos pergalės nebepakaktų norint išvengti paskutinės pozicijos ir išsaugoti vietą divizione.
 
„Tiesiog reikia toliau taip pat žaisti. Vakar rungtynėse su vengrais koją galbūt pakišo nuovargis. Nežinau, dėl ko toks mūsų tvarkaraštis, truputį keista. Bet kokiu atveju, turime dirbti taip pat ar dar daugiau, atiduoti visas jėgas. Nes šansų lieka vis mažiau – tik dvejos rungtynės, ne daugiau“, – sakė M. Armalis.
 
Norint sukurti sensaciją, lietuviams reikės nepramušamo vartų sargo. O ir pačiam M. Armaliui būtų pravartu baigti čempionatą skambia nata.
 


Plungėje gimęs, bet Švedijoje užaugęs žemaitis praėjusiame sezone grįžo į šią šalį po nepavykusių bandymų įsitvirtinti iš pradžių Šiaurės Amerikos Nacionalinėje ledo ritulio lygoje (NHL), o vėliau ir Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL).
 
2016 metais po puikaus sezono Stokholmo „Djurgarden“ M. Armalis pasirašė sutartį su San Chozė „Sharks“ klubu. Bet trečiuoju lietuviu, peržengusiu NHL slenkstį, jis netapo. Sužaidęs vos vienerias kontrolines rungtynes, naujokas buvo permestas į dukterinę „Barracuda“ ekipą, rungtyniaujančią Amerikos ledo ritulio lygoje (AHL). O po sezono teko grįžti atgal į Europą – su M. Armaliu sutartį pasirašė Rygos „Dinamo“ (Latvija).
 
Bet KHL lietuvis taip pat negaudavo daug progų pasireikšti, ir praėjusiame sezone jau gynė Šelefteo AIK ekipos vartus.
 
Švedijos SHL lygoje jis atmušdavo 91,67 proc. varžovų bandymų (dešimtas rezultatas), o AIK žygis baigėsi ketvirtfinalyje, kuriame nusileista buvusiam M. Armalio klubui „Djurgarden“. Pastarasis suklupo tik finale.
 
Vartininkas atviravo, jog turėjo galimybę grįžti ir į Stokholmo komandą.
 
„Kalbų būta, bet situacija tuo metu nebuvo palanki. „Djurgarden“ jau turėjo pagrindinį vartininką, grįžęs būčiau privalėjęs labai stipriai pasistengti, kad jį nukonkuruočiau. Nesakyčiau, kad įsitvirtinti AIK buvo lengviau, bet jaučiau, kad jie manimi labiau pasitiki. Nors trenerio iki tol asmeniškai nepažinojau, jam buvau žinomas, jis domėjosi manimi jau anksčiau“, – aiškino M. Armalis.
 
Jo sutartis su Šelefteo ekipa galios ir kitą sezoną. Per kurį lietuvis norėtų kuo geriau užsirekomenduoti.
 
 „Praėjusiu sezonu esu ir patenkintas, ir ne visai. Buvo gerų rungtynių, buvo ir prastų – žinau, kad pastarųjų galėjau mažiau sužaisti. Po Naujųjų metų žaidžiau beveik visose rungtynėse, bet norėjosi toliau nueiti atkrintamosiose varžybose. Šansų tikrai buvo, nes visos komandos Švedijos pirmenybėse yra panašaus pajėgumo. Jautėme, kad galime įveikti „Djurgarden“.
 
Kalbant apie ateitį, Švedija – mano namai, todėl ten jaučiuosi labai gerai. Moku kalbą, pažįstu kultūrą, žmones, žaidėjus. Ir šeima čia gyvena. Bet visada norisi taikyti aukščiau. O tų variantų kilti nėra daug – tik KHL ir NHL. Mano tikslas – ten patekti, bet iš pradžių reikia labai gero sezono. Todėl pirma turiu tapti geriausiu vartininku Švedijoje, tuomet bus galima žiūrėti pirmyn“, – samprotavo M. Armalis.

 
Dabar pagrindinis rinktinės vartininkas jau žino, kas jo lauktų anapus Atlanto, jeigu vėl pasitaikytų galimybė ten išvažiuoti.
 
Kita vertus, M. Armalis neslepia, jog antrą kartą išvykti į NHL – sudėtingiau.
 
„Esu vyresnis nei buvau pirma, todėl dabar turiu parodyti kažką ypatingo, jeigu noriu antro šanso. Reikės mažų mažiausiai tokio paties šaunaus sezono, o gal ir geresnio. 2016 metais į mane dar žiūrėjo kaip į jauną žaidėją, galvojo apie perspektyvą. O dabar jau turiu būti tarsi užbaigtas produktas, iš karto rodyti rezultatus.
 
Kita vertus, sukaupta patirtis man būtų labai naudinga, jeigu vėl pakviestų NHL klubas. Ir pats jaučiu, kad esu geresnis vartininkas nei buvau prieš porą metų“, – teigė dailiosios lyties ledo ritulio gerbėjų numylėtinis.
 
Primename, kad jo ir visos Lietuvos rinktinės artimiausias išbandymas Nur Sultane laukia šeštadienį. Rungtynės su Pietų Korėja prasidės 11 val. Lietuvos laiku.