Titulinis » Naujienos » Milžinišką konkurenciją atlaikęs E.Noreika pasiruošęs debiutui elitinėje jaunimo lygoje

Milžinišką konkurenciją atlaikęs E.Noreika pasiruošęs debiutui elitinėje jaunimo lygoje

2020-09-03
hockey.lt informacija
Pastaraisiais metais ne vienas talentingas Lietuvos ledo ritulininkas pasuka į Šiaurės šalis, o geriausi iš jų savo sugebėjimus stengiasi parodyti aukščiausioje Suomijos jaunimo lygoje. Vienoje iš elitinių pasaulio talentų kalvių kitą sezoną ir vėl turėsime savo atstovų, o netrukus šios lygos duris pravers ir Eimantas Noreika, besiruošiantis penktadienį laukiančiam oficialiam debiutui „TUTO Hockey“ gretose.
 
Pro „U-20 SM-Liiga“ duris kasmet į profesionalias pasaulio ledo ritulio lygas iškeliauja dešimtys tarp bendraamžių kojas apšilusių ledo ritulininkų, o atidžiai kiekvieną žaidėjų veiksmą stebinčių skautų netrūksta kiekvienose šios lygos rungtynėse. Nenuostabu, jog į puikias sąlygas atsiskleisti suteikiančią Suomijos lygą kasmet svajoja patekti ne tik kiekvienas šios šalies jaunasis ledo ritulininkas, tačiau ir būrys užsieniečių. Būtent dėl to, šioje šalyje ne tik nekrenta jaunimo lygos meistriškumo lygis, tačiau ir sukuriama maksimali konkurencija kiekvienos komandos viduje dėl limituotų vietų sudėtyje.
 
Su šioje šalyje esančia konkurencija Eimantas susidūrė jau nuo pirmų žingsnių „TUTO“ klube. 18-metis buvo pakviestas į šio klubo stovyklą, kurioje vietos komandoje siekė 30 ledo ritulininkų, iš kurių kiekvienas turėjo savų argumentų kovoje dėl išsvajotojo kontrakto. Neslėpdamas, jog aukštas kolegų meistriškumas kiek įnešė baimės, galiausiai lietuvis po triskart ilgiau nei planuota trukusios peržiūros įrodė, jog jis ne veltui buvo pakviestas į šią ekipą.
 
„Tik atvažiavus į „TUTO“ atranką buvo šioks toks šokas, nes nesu buvęs ant ledo su tiek daug talentingų žaidėjų. Nemeluosiu, buvo šiek tiek baisu, nes nė vienas žaidėjas nebuvo silpnas, ar blogas žaidžiant ledo ritulį. Po dviejų savaičių atrankos atkrito tik keturi žaidėjai, o atranka prasitęsė nes atvyko dar keli ledo ritulininkai. Dėl to galutinę sudėtį turėjome tik po šešių savaičių treniruočių. Svarbiausias akcentas, lėmęs patekimą į šią komandą buvo pasitikėjimas savimi bei atskleidimas to, ką aš moku geriausiai“, - po sutarties su klubu kalbėjo Lietuvos jaunimo rinktinės narys.
 
Tarp peržiūroje dalyvavusių žaidėjų netrūko ne tik tokiame lygyje jau apsitrynusių žaidėjų, tačiau ir aukšto lygio užsieniečių, tarp kurių ir Čekijos bei Slovakijos jaunių rintinėse ne vieną mačą sužaidusių ledo ritulininkų. Apie „TUTO“ jaunimo kvalifikaciją geriausiai kalba ir faktas, jog jie sugebėjo mesti iššūkį ir antroje pagal pajėgumą Suomijos lygoje žaidžiančiai „TUTO Hockey“ suaugusių komandai. Nepastebėtas šių mačų metu neliko ir pats E. Noreika, pirmajame susitikime rezultatyviu perdavimu prisidėjęs prie pratęsimą lėmusio išlyginamo įvarčio.
 
„Prieš Mestis lygoje žaidžiančią pagrindinę komandą pralaimėjome dukart, tačiau pirmas rungtynes pralaimėjome tik po pratęsimo (2:3 po pratęsimo ir 1:4). Pirmajame mače atliktas rezultatyvus perdavimas tikrai pridėjo pasitikėjimo savimi, tačiau tai tik draugiškos rungtynės. Tikroji kova prasidės startavus sezonui“, - sėkmingo pasirodymo prieš vyrus nesureikšmino puolėjas.
 
Nuo mažų dienų „HC Klaipėdos“ varžovų gynybas terorizavęs klaipėdietis savo legionieriaus karjerą pradėjo dar 2018 metais, išvykęs į JAV WSHL lygą. Pirmasis sezonas atnešė ir netikėtų iššūkių: dar prieš sezoną nestartuoti nusprendusi jaunimo ekipa privertė keisti klubą, o sezono viduryje tuo metu vos 16-kos metų žaidėjui teko pajausti ką reiškia atsidurti žaidėjų mainuose bei dar kartą keisti komandą sezonui jau įpusėjus. Visgi, ledo ritulio metus vainikavo su „El Paso Rhinos“ klubu iškovotas lygos nugalėtojų titulas, prie kurio nemažai prisidėjo ir pats E. Noreika per atkrintamąsias varžybas per mačą vidutiniškai rinkęs po daugiau nei vieną rezultatyvumo balą.

Po sezono JAV ledo ritulininkas pasuko atgal į Europą, kur praėjusį sezoną jis išbandė save Švedijos jaunimo lygose būdamas „Visby/Roma“ nariu. Po šią vasarą įvykusios kelionės į jau trečią elitinę ledo ritulio šalį, Lietuvos jaunimo rinktinės narys pripažįsta, jog sąlygos šiose šalyse panašios, tačiau, skirtingai nei ankstesniais metais, Suomijoje jam teks žaisti su geriausiais šalies ledo ritulininkais, tad jaučiamas gerokai aukštesnis ledo ritulio lygis.
 
„JAV buvo pirmieji mano metai karjeroje kai palikau Lietuvą, tad viskas atrodė: „vau“. Bet viskas buvo labai neblogai, žaisdami JAV sulaukdavome labai daug žiūrovų kiekvienose rungtynėse, ko tikrai negaliu pasakyti apie Švedijos ir Suomijos jaunimo lygas. Sąlygos Suomijoje tikrai panašios į tas, kurias suteikė Švedijos bei JAV jaunimo klubai, tačiau žaidimo lygis čia labai pranoksta abi anksčiau aplankytas lygas.“
 
Jau šį savaitgalį E. Noreika pasiruošęs tapti dešimtuoju Suomijos aukščiausios lygos duris pravėrusiu lietuviu, tačiau įsitvirtinti šioje lygoje pavyko toli gražu ne kiekvienam iš jų. Debiutui intensyviai besiruošiantis puolėjas tikisi, jog jis sugebės pralaužti šį barjerą ir įsitvirtins šiame lygmenyje.
 
„Tikiuosi, kad būsimame sezone man pavyks įsitvirtinti tiek ir komandoje, tiek ir šioje lygoje. O asmeninis tikslas – neapleisti rezultatyvumo taškų grafos!“
 
Suomijoje mūsų šalies atstovo laukia ne tik naujas karjeros etapas, tačiau ir pirmą kartą už aikštės ribų nebus iki tol visuose klubuose kartu žaidusio Mato Mikalausko. Nors ir pripažindamas, jog ilgamečio komandos draugo jis pasiilgs, E. Noreika džiaugiasi, jog papildomų problemų keliantis į naują šalį jam nebuvo.
 
„Pirmasis mano įspūdis apie Suomiją buvo tai, jog viskas čia labai panašu, kaip ir Švedijoje. O tai, kad esu vienintelis lietuvis, jokios įtakos nedaro: komandoje daug importo žaidėjų, su kuriais puikiai sutariu!“
 
Aukščiausios Suomijos jaunimo lygos startas numatytas rugsėjo 4 dieną, o būtent ją ant ledo pasirodys ir „TUTO Hockey“ ledo ritulininkai, namuose kovosiantys su bendraamžiais iš „Assat“ komandos. Tą pačią dieną ant ledo žengs ir „Vaasan Sport“ jaunimas, kurių gretose antrajam savo sezonui šioje lygoje ruošiasi Martynas Grinius.
 
Tuo pačiu metu kovas dėl dviejų vietų aukščiausioje Suomijos lygoje pradės ir kitas „U-20 SM-Liiga“ pernai debiutavęs mūsų šalies atstovas Faustas Nausėda. Vartininko atstovaujamai „Kiekko-Vantaa“ komandai pernai sezono pabaigoje šiek tiek pritrūko tam, jog šį sezoną jie pradėtų stipriausiame Suomijos jaunimo čempionatų lygmenyje, tad lietuviui su komandos draugais teks iš naujo įrodinėti esant vertiems buvimo tarp geriausių šios šalies talentų.