Titulinis » Naujienos » Naujajame sezone – keletas esminių ledo ritulio taisyklių pakeitimų (PAPILDYTA, HIBRIDINIO PERMETIMO VIDEO)

Naujajame sezone – keletas esminių ledo ritulio taisyklių pakeitimų (PAPILDYTA, HIBRIDINIO PERMETIMO VIDEO)

2014-06-27
hockey.lt informacija
 Frankfurte prie Maino (Vokietija) įvyko tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) teisėjų ir komisarų seminaras, kuriame dalyvavo ir Lietuvos ledo ritulio teisėjų komiteto vadovas Andrejus Simankovas.
 
Seminare atstovai iš 35 valstybių buvo supažindinti su ledo ritulio taisyklių naujovėmis, kurios pasaulio ledo ritulio visuomenei bus pristatytos liepos mėnesį. Iš viso IIHF numato keisti virš 50 taisyklių punktų.
 
Apie seminarą kalbėjomės su Andrejumi Simankovu.
 
-Kokios taisyklių naujovės numatomos nuo naujojo sezono?
 
-Taisyklių pakeitimų daug, ir jos visos bus paviešintos po liepos pirmos dienos, mat šiuo metu dirbama ties jų redagavimu ir naujos taisyklių knygos leidimu. Galiu tik paminėti, jog bus keletas esminių taisyklių pakeitimų, o esminiai pokyčiai skirti žaidimo greitinimui, mažesniam žaidimo stabdymui ir patrauklumo didinimui.
 
Vienas svarbesnių pakeitimų tas, jog didės puolimo zonos ir mažės vidurio zona. Abi mėlynosios linijos link centro trauksis po pusantro metro, tad vidurio zona sumažės net trimis metrais.
 
 
Bus mažinamos vartininkų gaudyklės. Taip pat keisis numetimo taisyklė besiginančios komandos zonoje, Dabar lazdą ant ledo pirma statys besiginanti komanda, o buvo atvirkščiai.
 
 
Taip pat draudžiama bus baudinio metu žaidėjui suktis 360 laipsniu kampu  - tai yra atlikti taip vadinamą "spinoramą". Po tokio veiksmo baudinys nebus įskaitomas. Žaidimo metu tokį elementą atlikti galima. 
 
 
Tačiau esminis pakeitimas susiję su permetimu per visą aikštelę. Nuo naujojo sezono bus įvestas taip vadinamas hibridinis permetimas, kuris galioja NHL lygoje. Jei prametimą atlikusios komandos žaidėjas skubės pirmas link už varžovų vartų ritulio – prametimas nebus fiksuojamas. Jis nebus fiksuojamas net ir tuo atveju, jei puolančios komandos žaidėjas skubės pirmas link ritulio, tačiau bus akivaizdžiai matyti, jog prametimą atlikusios komandos žaidėjas taip pat skuba link ritulio ir yra greitesnis už varžovą. Linijos teisėjas turės tašką, kuris pažymėtas mėlyną linija žemiau esančiame paveiksliuke, kada galutinai įvertinti ar fiksuoti prametimą ar ne ir duoti signalą komandoms. Tas taškas – akimis įsivaizduojama linija tarp numetimo taškų. Tačiau žodžiu paaiškinti šias taisykles nėra lengva, bus paprasčiau, kai IIHF liepą išplatins apie 15 video klipų, kuriuose aiškiai bus matyti, kada yra fiksuojamas prametimas, kada ne.
 
 
 
 
 
Beje, patys taisyklių rengėjai pripažįsta, jog pora mėnesių po hibridinio prametimo atsiradimo bus chaoso, vėliau klubai turėtų priprasti. Beje, ši taisyklė iš esmės keis ledo ritulio taktiką, mat sumažės atvejų, kai komandų žaidėjai pakeltomis lazdomis ramiai lauks prametimą skelbiančio teisėjo švilpuko.
 
Beje, teisėjų komitetas ir Nacionalinė ledo ritulio lyga rugpjūčio 23-ą dieną planuoja surengti seminarą ne tik teisėjams, bet ir komandų vadovams, kad visi vienodai suprastų taisyklių pakeitimus. Beje, seminarą ves KHL arbitras, Vladimiras Nalivaiko.
 
Beje, kiek man žinoma, naujajame sezone ženkliai kils NLRL teisėjų atlygis, kas turėtų paskatinti teisėjų suinteresuotumą ir norą dirbti šį darbą.
 
-Kokios dar temos buvo paliestos Vokietijoje?
 
-Teisėjų atstovai buvo padalinti į kelias grupes. Man teko dirbti Rytų grupėje, kur vadovu buvo Konstantinas Komisarovas, pasaulio čempionatams teisėjus skirstantis asmuo. Lietuvos teisėjavimo lygis buvo pažymėtas kaip neblogas ir mūsų teisėjai pagal pasirodymus pasaulio čempionatuose buvo įvertinti geriau, nei kazachai, estai, ukrainiečiai, serbai ir lenkai. Pavyzdžiu mums buvo paminėti latviai ir baltarusiai.
 
Taip pat svarstytos priežastys, kodėl trūksta teisėjų ir kodėl jie nenoriai teisėjauja. Lietuvos pavyzdys rodo, kad nesant profesionalios komandos, teisėjai priversti teisėjavimą rinktis šalia pagrindinio darbo ir tai jiems nėra pagrindiniu pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu. Taip pat kalbėta ir apie jaunimo pritraukimą į teisėjų gretas.