Titulinis » Naujienos » Naujasis U-18 rinktinės treneris: netradicinį kelią praėjęs jaunas strategas turintis aiškią žaidimo viziją

Naujasis U-18 rinktinės treneris: netradicinį kelią praėjęs jaunas strategas turintis aiškią žaidimo viziją

2018-11-22
hockey.lt informacija
Neseniai naujuoju Lietuvos U-18 rinktinės treneriu paskirtas Dougas Boulangeris jau kurį laiką į savo mintis įtraukia ir kitų metų balandį Elektrėnuose vyksiantį pasaulio jaunių iki 18 metų pasaulio čempionato IIA diviziono turnyrą, kuriame jis į priekį ves jaunuosius mūsų šalies ledo ritulininkus. Po šią savaitę įvykusio trenerio patvirtinimo, 30-metis kanadietis papasakojo apie savo netradicinį kelią šioje sporto šakoje, pirmąją pažintį su lietuvišku ledo rituliu bei pasidalino savo mintimis apie laukiančius iššūkius su Lietuvos jaunių rinktine.
 
Netradicinis kelias ledo ritulyje
 
Nepaisant to, jog naujasis Lietuvos jaunių rinktinės treneris turi šiai pozicijai itin jauną amžių, naujoku ledo ritulyje jo pavadinti tikrai negalima. Vos baigęs universitetą kanadietis išvyko į Šveicariją, kur įsikūręs jis gyvena ir dabar. 22-ejų metų profesionalaus trenerio kelią pradėjęs D. Boulangeris dabar jau gali pasigirti ne vienerius metus dirbantis aukščiausioje Šveicarijos jaunių lygoje, turintis sėkmingai veikiančią ledo ritulio akademiją bei rengiantis ne vieną žaidėjų tobulėjimui skirtą stovyklą.
 
Nors dažniausiai tokio amžiaus ledo ritulio pasaulyje besisukantys žmonės dar svajoja apie profesionalo karjerą, pats treneris atskleidžia, jog apie tai jis negalvojo ir priėmė sprendimą rinktis kiek kitokį kelią.
 
„Mano situacija buvo kiek kitokia. Net ir žaisdamas jaunimo lygmenyje, aš jau žinojau, kad noriu likti ledo ritulyje, net ir nebūdamas profesionaliu žaidėju. Norėjau pasukti kiek kitu keliu ledo ritulio pasaulyje, tad labai anksti susidomėjau treniravimu ir treniruoti pradėjau būdamas jauno amžiaus“, - apie nepasirinktą profesionalaus ledo ritulininko karjerą su hockey.lt kalbėjo D. Boulangeris.
 
Turėdamas aiškų planą D. Boulangeris laiko veltui nešvaistė – vos tik baigęs universitetą jis jau keliavo į Šveicariją, kur jo laukė naujai pradėta veikla. Visa tai palengvino kanadiečio tvirtas sprendimas sutelkti visą dėmesį į ledo ritulio pasaulį ne iš žaidėjo perspektyvos.
 
„Sprendimas tapti treneriu man nebuvo labai sunkus – profesionaliai šį darbą pradėjau dirbti 2011 metais. Net ir tada jau turėjau šiek tiek treniravimo patirties iš stovyklų, kuriose dirbau dar pats universitete žaisdamas ledo ritulį. Pabaigęs studijas NCAA III diviziono „Southern New Hampshire“ universitete iš karto persikėliau į Lozanos miestą Šveicarijoje, kur pradėjau savo verslą bei iš karto įsiliejau į ledo ritulio treniravimą.“
 
Pirmoji pažintis su Lietuvos ledo rituliu prieš daugiau nei dešimtmetį
 
Nepaisant to, jog D. Boulangeris dar nėra treniravęs jokios mūsų šalies rinktinės, Lietuvos ledo ritulio pasaulis jam tikrai nėra svetimas. Savo pirmąjį rimtą žvilgsnį į Lietuvos rinktines jis metė dar prieš dešimt metų, kai trenerio geriausias draugas iš Lietuvos grįžo į gimtinę atstovauti savo šalies rinktinei.
 
Galiausiai strategas turėjo progą ir pats iš vidaus pasižiūrėti į mūsų šalies ledo ritulio aktualijas bei padirbėti su Lietuvos ledo ritulio jaunimu, kai treneris atvyko į Klaipėdoje vykusią „Prie-Draft Showcase“ stovyklą, kur jis turėjo galimybę pravesti treniruotes ir ne vienam savo būsimam auklėtiniui rinktinėje.
 
„Su Lietuvos ledo ritulio pasauliu susidūriau ganėtinai seniai – mano geriausias draugas, Tautvydas Šalna, prieš dešimtmetį žaidė Lietuvos jaunimo rinktinėje, tad tai buvo pirmasis kartas, kai aš pradėjau domėtis Lietuvos ledo rituliu. Prieš keletą metų sudalyvavau „Pre-Draft Showcase” stovykloje Klaipėdoje, kur turėjau galimybę iš arti susipažinti su jūsų šalies ledo ritulio aktualijomis bei ten susipažinau ir su tuometiniu šalies ledo ritulio federacijos prezidentu Petru Nausėda ir kitais ten dirbančiais žmonėmis.“
 
Naujasis rinktinės treneris neslepia, jog darbas su Lietuvos jaunimu Klaipėdoje jam paliko teigiamą įspūdį. D. Boulangerio teigimu mūsų šalies atstovams dar trūksta techninių elementų, bet jiems netrūksta talento ir vietos tobulėti.
 
„Jūsų šalies jaunimas man paliko tikrai teigiamą įspūdį – iš karto mačiau, kad tai yra dar neparuošti, tačiau daug potencialo turintys žaidėjai. Akivaizdu, kad Lietuvos jaunimo ledo ritulio lygos dar nėra tokio rango varžybos, kurių norėtųsi ir jos dar tik auga, tačiau man tikrai didelį įspūdį paliko tai, kiek ir kokio lygio žaidėjų Lietuvos ledo ritulys sugeba paruošti turėdami tokias sąlygas.“
 
Lietuvių pasiūlymą priėmė be jokių dvejonių
 
Naujuoju asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentu tapęs Dainius Zubrus nuo šios vasaros pabaigos ėmėsi darbo rinkdamas įvairių Lietuvos rinktinių trenerius, o ne išimtis buvo ir U-18 rinktinė. Lietuvos ledo ritulio legendos ir trenerio iš Kanados pokalbiai dėl darbo su jauniausia šalies rinktine nepaliko D. Boulangeriui jokių abejonių dėl jo pasirinkimo gavus pasiūlymą pradėti darbą Lietuvoje ir abi pusės susitarė dėl tolimesnio bendradarbiavimo.
 
Nors vyriausiojo trenerio patirties jaunimo rinktinių lygmenyje jis dar neturi, treneris šį iššūkį priima ryžtingai bei džiaugdamasis savo komandoje turėdamas daug patirties turinčius asistentus Mike‘ą McNamarą, Mindaugą Kierą ir Dovydą Kulevičių.
 
„Lietuvos jaunių rinktinės pasiūlymą priėmiau be jokių dvejonių. Pokalbis su Dainiumi Zubrumi praėjo tikrai puikiai – man patiko jo mintys ir aš pritariau tiems dalykams, apie kuriuos jis kalbėjo. Po šio pokalbio aš jaučiausi labai pozityviai dėl galimybės priimti šį pasiūlymą ir gavęs jį nedvejodamas sutikau priimti šį iššūkį.
 
Darbas Lietuvos jaunių rinktinėje neabejotinai bus iššūkis, tačiau aš per daug nesijaudinu. Mane sups vyrukai turintys daug patirties, tad aš neturiu dvejonių dėl mūsų laukiančio bendro darbo.“
 
Iki pasaulio čempionato Elektrėnuose dar liko kiek daugiau nei keturi mėnesiai, tačiau pasirengimo planai šiam turnyrui dėliojami jau dabar. Gruodį jaunių rinktinės kandidatai rinksis bendroms treniruotėms, o tuomet D. Boulangeris turės galimybę ne tik perteikti savo idėjas naujiesiems auklėtiniams, tačiau ir artimiau susipažinti su jo nurodymus aikštėje vykdysiančiais vaikinais. Treneris atskleidžia, jog pažintį su būsimais auklėtiniais jau pradėjo, tačiau pabrėžia tarpusavio bendravimo svarbą ir laukiantį darbą norint geriau pažinti U-18 rinktinės kandidatus.
 
„Mes turėsime porą vaikinų, kurie puikiai pažįsta šalies jaunimo ledo ritulio aktualijas ir yra ne kartą iš arti susidūrę su mūsų auklėtiniais. Visgi, neabejotinai su jais, kaip ledo ritulininkais ir kaip asmenybėmis, turėsiu susipažinti ir aš – tik taip mes galėsime suburti tokią komandą, kokią aš noriu matyti. Šiuo metu esu susipažinęs su maždaug 80% rinktinės narių, žinau, kur jie rungtyniauja, jų stiprybes. Pradedant nuo jų, tęsime detalesnį susipažinimą ir su kitais rinktinės atstovais. Savo darbą pradėsime gruodį ir nors tuomet, galbūt ir neturėsime visų rinktinės kandidatų, manau, kad tai suteiks puikią galimybę iš arti susipažinti su savo auklėtiniais.“
 
Treneris Šveicarijoje jau šešetą metų dirba su panašaus amžiaus vaikinais dirbdamas „Lausanne U-17“ komandoje, tačiau to privalumu prieš prisijungiant prie Lietuvos U-18 rinktinės jis nelaiko – trenerio teigimu, kiekviena komanda yra skirtinga ir prie jos reikia prisitaikyti. Visgi, darbo su skirtingo lygio, amžiaus ir charakterio žaidėjais praktika jis skųstis tikrai negali – kanadietis dirba ir savo ledo ritulio mokyklose, ir individualiai gerina žaidėjų sugebėjimus vasaros metu.
 
„Nemanau, kad kasdieninis darbas su panašaus amžiaus vaikinais man suteiks kokį nors pranašumą – kiekviena komanda yra skirtinga ir tas darbas visada kiek skiriasi. Svarbiausia yra turėti darbo etiką ir pritaikyti mūsų norimą programą, kuria mes dirbsime su Lietuvos jaunimu.
 
Asmeniškai esu dirbęs su visų amžių ledo ritulininkais – turiu dvi ledo ritulio mokyklas, kur treniruotėse dalyvauja ir aštuonerių metų vaikai, o pasibaigus sezonams aš dirbu individualiai ir su vyresnio amžiaus ledo ritulininkais, tarp jų ir profesionalais. Tad nepaisant to, jog oficialiai šešis metus praleidau dirbdamas su „Lausanne U-17“ komanda, o vienerius metus su „Lausanne U-20“ vaikinais, aš turiu daugybę individualaus darbo patirties su visų amžiaus grupių ledo ritulininkais.“
 
Kokio trenerio gali tikėtis į jaunių rinktinę atvyksiantys jaunieji Lietuvos ledo ritulio talentai? Reiklumas iš visų komandos narių, aiškus žaidimo plano sudarymas ir maksimalus nusiteikimas siekiant pergalių – tokie yra svarbiausi D. Boulangerio treniravimo bruožai.
 
„Kalbant apie savo treniravimo stilių, sakyčiau, kad esu treneris, kuris propaguoja struktūrizuotą žaidimą. Be jokios abejonės – ledo ritulys yra greitas žaidimas, tad galima nuspėti, jog aš reikalauju aktyvaus, greito žaidimo, atakuojant ir spaudžiant varžovus. Taip pat save galėčiau pavadinti treneriu, kuris iš savo rinktinės nori intensyvios kovos dėl pergalių ir norimo rezultato. Toks esu aš, o lygiai to paties tikiuosi ir iš savo kolegų trenerių štabe bei žaidėjų ledo ritulio rinktinėje. Manau, kad to paties nori ir mūsų fanai. Tad mes vyksime kovoti bei įdėti visas pastangas siekiant pergalių.“
 
Naujajam rinktinės treneriui jau tenka galvoti ir apie būsimą rinktinės stovyklą bei joje laukiančius darbus. Kanadietis neslepia, jog norės padirbėti tiek ruošiant rinktinę taktiškai, tiek ir individualiai su pačiais žaidėjais, tačiau kam bus skiriama daugiau dėmesio?
 
„Tai yra puikus klausimas. Manau, kad tai priklausys nuo to, kokie vyrukai atvyks ir kaip mes galėsime išdėlioti savo grafiką. Aš tikrai norėsiu praleisti šiek tiek laiko individualiai su kiekvienu vyruku ir su juo padirbėti, kad galėčiau geriau juos pažinti ir pasiekti geresnį tarpusavio ryšį. To reikia norint, kad mes taptume viena šeima ir visi rinktinėje galėtų jaustis komfortabiliai. Visgi, manau, kad tai priklausys nuo to, kokį grafiką mes sudarysime ir kaip greitai žaidėjai prisitaikys prie mūsų norimos žaidimo sistemos.“
 
Naujojo rinktinės trenerio ir jo auklėtinių svarbiausi mūšiai lauks balandžio 7-13 Elektrėnuose įvyksiančiame pasaulio jaunių čempionato IIA diviziono dvikovose. Šeimininkai šiame turnyre dėl vietos aukštesniame divizione kovos su Rumunijos, Lenkijos, Pietų Korėjos, Estijos ir Ispanijos bendraamžiais. Nors laiko iki šio turnyro dar pakankamai, naujasis rinktinės štabas jo švaistyti nėra nusiteikęs ir padarys viską, kad pasektų nacionalinės rinktinės pėdomis bei antrus metus iš eilės namuose įvyksiančiame pasaulio čempionate iškovotų aukso medalius ir kelialapį į aukštesnį divizioną.