Titulinis » Naujienos » Norėdamas sugrįžti į KHL lygą N. Ališauskas turės atlaikyti dar didesnį iššūkį nei praėjusiais metais

Norėdamas sugrįžti į KHL lygą N. Ališauskas turės atlaikyti dar didesnį iššūkį nei praėjusiais metais

2018-07-05
hockey.lt informacija
 Praėjusį sezoną Rygos „Dinamo“ stovykloje vietą KHL lygoje išsikovojęs ir sezoną joje praleidęs Nerijus Ališauskas atsipūsti negalės ir šią vasarą – Latvijos klubas neseniai pranešė, jog Lietuvos rinktinės gynėjui ir šiemet teks bandyti kontraktą su ekipa išsikovoti peržiūros metu.
 
Peržiūra, kuri nustebino ne vieną
 
Būti Rygos „Dinamo“ klubo peržiūroje N. Ališauskui tikrai ne nauja patirtis: praėjusią vasarą jis į ekipą atvyko būtent pasirašęs peržiūros kontraktą. Tuomet gynėjui pavyko įrodyti savo vertę draugiškose rungtynėse, o galiausiai komanda pasiūlė jam vienerių metų sutartį KHL lygoje.
 
Nors per 51 šioje lygoje sužaistą mačą puolime 27-erių metų lietuvis nesužibėjo (3 rezultatyvūs perdavimai), komandoje jam buvo skirta rolė, kurioje gynėjui svarbiausia buvo griauti varžovų išpuolius. Nemažai laiko ant ledo Lietuvos rinktinės narys praleisdavo neutralizuojant varžovų daugumas, o nepaisant nesėkmingo komandos sezono, pasibaigus jam, nei ekipos treneris Girtis Ankipanas, nei klubo vadovybė nusiskundimų dėl N. Ališausko žaidimo neturėjo.
 
Būtent todėl šią vasarą buvo galima spėti, kad šis ledo ritulininkas bus vienas iš tų, kurie Rygoje liks ir kitais metais, tačiau tai, jog į Rygą jis ir vėl atvyksta su peržiūros kontraktu nustebino ne vieną. Dažniausiai peržiūroms yra kviečiami žemesniame lygyje žaidę ledo ritulininkai, kurie bando įrodyti, kad yra verti žaidimo šiame lygyje, o N. Ališauskas Latvijoje praleido visą praėjusį sezoną, kurio daugumą jis buvo prižiūrimas dabartinio ekipos trenerio, kuris puikiai turėtų žinoti visas ledo ritulininko stiprybes bei silpnąsias puses.
 
Nors motyvai, kodėl po sezono N. Ališauską pagyręs G. Ankipanas jį ir vėl pasikvietė į peržiūrą, o ne pasiūlė kontraktą sezonui, neaiškūs, realiausia, kad mūsų šalies atstovui ir vėl teks kovoti dėl tos pačios pozicijos bei užimamos rolės komandoje kaip ir praėjusiais metais.
 
Nors pats N. Ališauskas į Rygą sugrįš su vieninteliu tikslu – likti dar vienam sezonui „Dinamo“ gretose, jei Latvijos klubo vadovai nuspręstų nepasiūlyti žaidėjui sutarties, mūsų šalies atstovą jie įstumtų į gana sudėtingą situaciją. Be klubo jis liktų tada, kai dauguma ekipų jau bus susikomplektavusios savo sudėtis, tad ieškoti varianto B būtų tikrai nelengva.
 
Po nesėkmingo sezono – nauja „Dinamo“ ekipos gynybos linija
 
Praėjęs sezonas „Dinamo“ klubui buvo itin nesėkmingas: tragiškai sezoną pradėjusi ekipa buvo toli nuo atkrintamųjų varžybų ir KHL vakarų konferencijoje liko paskutinė. Po tokių metų komandos vadovybė ryžosi imtis drastiškų pokyčių, kurie labiausiai pasijaus būtent gynybos grandyje.
 
Pasibaigus praėjusiam sezonui Rygos ekipa atsisveikino ne tik su abiem sezoną užbaigusiais legionieriais – Anssi Salmela ir Karlu Stollery, tačiau ir savo gynybos liniją suformavo atsisakydama ilgus metus jų garbę gynusių gynybos veteranų. Šiemetinėje „Dinamo“ sudėtyje nėra Gunčio Galvinio, Aleksandro Jerofejevo, Georgijo Pujacso bei Krisjanio Redliho ir nors su pirmais trimis pasibaigus jų sutartims „Dinamo“ oficialiai vis dar neišsiskyrė, ekipos gynybos grandis jau beveik sukomplektuota, tad realiausia, kad nė vieno iš jų šioje komandoje nebeišvysime.
 
Gynyboje Latvijos rinktinės veteranus nuspręsta keisti legionieriais: iš Švedijos atvyko amerikietis Cade‘as Fairchildas ir kanadietis Marcas Zanetti, o Kanados ir Italijos pasus turintis Mathew Maione į Lietuvos kaimynę pasuko iš Suomijos. Rygoje žais ir 22-ejų metų rusas Dmitrijus Sheleginas, kuris praėjusį sezoną žaidė toje pačioje KHL lygoje, kaip ir į „Dinamo“ sugrįžtantis patyręs latvis Kristapas Sotniekas.
 
Be šių penkių žaidėjų sutartis su komanda turi ir talentingiausias Latvijos jaunimas, iš kurių išskyrimo verti jau ne pirmus metus KHL žaidžiantys Uvis Janis Balinskis ir Kristapas Zyle. Abu jie ne tik turi nemažai KHL mačų patirties, tačiau jau atstovavo ir Latvijos rinktinei pasaulio ledo ritulio čempionate, tad jiems ir toliau turėtų būti suteikta vis daugiau laiko ant ledo.
 
Savo progų lauks ir pernai ant ledo pasirodę Paulas Svaras ir Aleksandras Smirnovas bei šios progos vis dar nesulaukęs Robertas Kalkis, tad G. Ankipanui kitą sezoną neabejotinai teks pasukti galvą, kaip suteikti galimybių visiems talentingiems šios pozicijos žaidėjams.
 
Keblesnė situacija nei pernai
 
Šiemetinė situacija klube keičia ir N. Ališausko situaciją peržiūroje. Praėjusiais metais „Dinamo“ savo sudėtyje turėjo daug veteranų, kurie dažnai neatlaikydavo įtempto KHL grafiko bei praleisdavo mačus dėl traumų, tad mūsų šalies atstovas su pora kitų į peržiūrą pakviestų žaidėjų tarpusavyje kovojo dėl laisvos vietos „Dinamo“ sudėtyje.
 
Tuo tarpu šiemet Rygos klubas jau turi keturis legionierius bei tris Latvijos rinktinės narius, o N. Ališauskui šį kartą teks įrodinėti ne tai, kad jis yra geresnis nei kiti peržiūroje esantys žaidėjai, tačiau įtikinti komandą, kad jis yra reikalingas šiai ekipai ir gali atnešti kur kas daugiau naudos nei Latvijos klubo jaunimas.
 
Prieš jaunuosius šios komandos ledo ritulininkus N. Ališauskas turi daugiau tiek šio lygio, tiek tarptautinės patirties, o tai gali būti pagrindinis ginklas siekiant vietos šioje ekipoje. Daugybės legionierių įsigijimas rodo, kad Rygos klubo netenkina autsaiderių pozicijos, o kovojant dėl vietos atkrintamosiose varžybose ekipai praverstų šaltakraujiškai specifinę rolę galintis atlikti žaidėjas, o to tikėtis iš dažniausiai nestabiliai rungtyniaujančio jaunimo būtų sunku.
 
Su mūsų šalies atstovu į peržiūrą atvyko ir galingų gabaritų latvis Robertas Mamcicsas (196 cm ūgis, 105 kg svoris), tačiau jam patekti į komandą vilčių nedaug. 23-ejų metų žaidėjas pernai žaidė Latvijos lygoje ir į „Dinamo“ stovyklą vyksta įgauti vertingos patirties, kuri gali padėti į stipriausią šalies klubą patekti artimoje ateityje.
 
Likimas paaiškės rugpjūtį
 
Dėl savo vietos KHL klube N. Ališauskas kovoti pradės jau netrukus. Nors šis klubas vis dar nėra paskelbęs viso savo pasiruošimo plano, jau aiškios daugumos kontrolinių mačų datos, tad jų iki sezoninėje dėlionėje trūksta vos kelių detalių.
 
Kol kas skelbiama, jog kontrolinių rungtynių ciklą „Dinamo“ pradės su VHL (antra pagal pajėgumą Rusijos lyga) lygos „Toros“ komanda, o vėliau jie išbandys jėgas su keliomis KHL lygos ekipomis. Rugpjūčio 5-10 dienomis per šešias dienas „Dinamo“ sužais net penkis kontrolinius mačus su šios lygos komandomis. Jų laukia Minsko ir Maskvos „Dinamo“ klubai, „Torpedo“, „Avtomobilist“ ir „Spartak“ ekipos.
 
Tuo tarpu pasiruošimą jie užbaigs dar keturiomis dvikovomis: jų laukia dar viena akistata su Minsko „Dinamo“, vėliau latviai žais su „Lokomotiv“, „Ak Bars“, o paskutinė akistata bus sužaista su „HC Davos“ klubu iš Šveicarijos. Po šio susitikimo, kuris bus sužaistas rugpjūčio 26 dieną, jau turėtų būti aiški ir N. Ališausko situacija bei galutinė „Dinamo“ sudėtis, kadangi KHL lygoje peržiūrų kontraktai galioja tik iki sezono starto, kuris jau rugsėjo pirmą. Patys rygiečiai, kurie susitiks su „Avtomobilist“ ekipa, pirmąsias savo rungtynes KHL sezone sužais rugsėjo antrą dieną.
 
Jau dabar galima neabejoti, kad antrus metus iš eilės N. Ališausko laukia karštas rugpjūtis, tačiau pernai jau įrodęs, jog jis gali peržiūros kontraktą paversti pilnaverte sutartimi, šiemet jis bandys „Dinamo“ vadovams priminti, kad tai nebuvo tik atsitiktinumas. Didžiausios sėkmės kovojant dėl vietos KHL lygoje Lietuvos rinktinės gynėjui neabejotinai linki ir visa Lietuvos ledo ritulio bendruomenė, kuri tikisi, jog ir kitąmet KHL lygoje galėsime stebėti N. Ališausko grumtynes su stipriausioje Europos lygoje rungtyniaujančiomis puolimo žvaigždėmis.