Titulinis » Naujienos » Olimpinio ciklo pabaiga - su nežibančia Kroatija

Olimpinio ciklo pabaiga - su nežibančia Kroatija

2020-02-09
hockey.lt informacija
 Lietuvos ledo ritulio rinktinė šiandien Slovėnijoje užbaigs atranką į olimpines žaidynes. Po dviejų pralaimėjimų lietuviai nebeturi šansų patekti į kitą etapą ir paskutines atrankos rungtynes žais su taip pat dviem pralaimėjimais startavusiais kroatais.
 
Varžovai – vis dar be įvarčių
 
Šioje olimpinėje atrankoje savo rezultatais negali pasigirti nei lietuviai, nei kroatai. Po itin skaudaus pralaimėjimo slovėnams 2:12, Lietuvos rinktinė vėliau 0:4 nusileido Japonijos rinktinei. Tuo tarpu kroatai ne tik neiškovojo pergalių, tačiau ir vis dar yra be įvarčio – „sausu“ rezultatu buvo pralaimėta tiek japonams (0:9), tiek ir slovėnams (0:7).
 
Kroatijos rinktinė varžosi pasaulio čempionato IIA divizione, tad olimpinę atranką jie pradėjo nuo pirmojo etapo. Pasismaginę su žemesnio meistriškumo Turkijos bei Bulgarijos rinktinėmis, kroatai principiniame mače įveikė serbus bei pateko į antrąjį atrankos etapą, kuriame varžovų pajėgumas daug ryškesnis. Itin stipriai meistriškumo skirtumas jautėsi kroatų mače su Slovėnija, kur veiksmas vyko tik vienoje aikštės pusėje – į net 67 slovėnų metimus kroatai sugebėjo atsakyti vos 4 mėginimais pasižymėti.
 
Nors kroatai 2018 metais iškrito iš IB diviziono, o lietuviai pakilo į IA divizioną, tarpusavio rungtynės lengvos nebuvo. Tuomet tik pirmojo kėlinio paskutinėmis akimirkomis varžovų gynybą pralaužę lietuviai galiausiai triumfavo 3:0. Apskritai, per visą šalių tarpusavio mačų istoriją, kroatai savo pranašumą įrodė tik 2014-2016 metais, laimėdami tris mačus iš eilės, bet paskutinis varžovų triumfas buvo itin skaudus. Tuomet dėl aukso kovoję mūsų šalies atstovai pergalės per pagrindinį laiką atveju būtų iškovoję kelialapį į aukštesnį divizioną, tačiau galiausiai lietuviams teko bronza.
 
Lietuvos ir Kroatijos tarpusavio dvikovose pastaruoju metu pagrindinis komandų dėmesys būdavo telkiamas gynybai. Per visus šešis pastarųjų dešimties metų mačus, nė karto abi komandos bendrai nepelnė daugiau nei 5 įvarčių. Nerezultatyviai šios komandos žaidžia ir olimpinėje atrankoje, bet akistatoje dėl garbės galima tikėtis išvysti gerokai rezultatyvesnį pasirodymą nei pastaraisiais metais.
 
Be ryškiausios žvaigždės ir su sužibėjusiu vartininku
 
Praėjusį dešimtmetį Kroatijos rinktinė savo pozicijas ledo ritulio pasaulyje bandė gerinti Zagrebo „Medveščak“ pagalba, kurioje netrūko ir šios šalies pasą gavusių Šiaurės Amerikos žaidėjų. Visgi, šiuo metu jau galima tvirtai teigti, jog šis sprendimas visiškai nepasiteisino: besileidęs lygomis ir niekaip tvirtumo neįgijęs Kroatijos flagmanas šiemet apskritai bankrutavo, o po šios komandos griūties šios šalies rinktinėje natūralizuotų žaidėjų nebeliko. Negana to, savo talentus bandęs šios komandos piramidėje ugdyti Kroatijos ledo ritulys pasigirti kuo neturi ir šioje srityje – jų gretose taip ir neišaugo nė vienas aukščiausiame lygyje žaisti galintis žaidėjas.
 
Prie visų kroatų problemų galima pridėti ir garsiausio šių laikų Kroatijos ledo ritulininko Borna Renduličiaus nežaidimą rinktinėje. Vienintelis NHL duris pravėręs Kroatijoje gimęs žaidėjas po kroatų fiasko iškrentant į žemesnį divizioną savo rinktinėje daugiau nepasirodė, o jo nėra ir Slovėnijoje, nepaisant to, jog atvykti į rinktinę Vokietijoje šį sezoną žaidžiančiam ledo rituliui kliūčių nebuvo.
 
Nesėkmingai olimpinę atranką pradėjusioje Kroatijos rinktinėje po dviejų turų išskirti galima vartininką Vito Nikoličių. Trečioje Prancūzijos lygoje žaidžiantis 21-erių metų ledo ritulininkas gynė savo rinktinės vartus mače su Slovėnija, kuriame jis neabejotinai buvo geriausias savo komandos žaidėjas. Pirmajame kėlinyje stebuklus demonstravęs aukštas kroatas galiausiai turėjo praleisti septynis įvarčius, tačiau be jo sėkmingų epizodų, rungtynių rezultatas galėjo būti visiškai nepadorus.
 
Nors kroatai vis dar nėra pelnę nė vieno įvarčio, tarp jų puolimo grandies žaidėjų reikėtų išskirti Marko Šakičių. 25-erių metų ledo ritulininkas yra rezultatyviausias kroatas žaidžiantis bendroje Slovėnijos, Serbijos ir Kroatijos lygoje, kurioje varžosi šiuo metu stipriausia Kroatijos komanda „Mladost“, o savo patirties bagaže jis turi ir mačą KHL lygoje, ir ne vienerius metus žaidžiant užsienyje.
 
Paminėjimo vertas ir Ivanas Puzičius. 178 cm. ūgio gynėjas profesionalo karjerą pradėjo Čekijoje, kur jis buvo užsiropštęs iki aukščiausios šalies lygos, kurioje spėjo sužaisti 10 mačų. Visgi, užsikabinti šioje šalyje jam nepavyko, o vis dar ganėtinai jauno 23-ejų kroato karjera pastaruoju metu tikrai nekyla į viršų. Šį sezoną klubą I. Puzičius susirado tik po naujų metų, kai atvyko į Lenkijos aukščiausią lygą, tad klausimų gali kilti ir dėl dabartinės gynėjo formos.
 
Apskritai, Kroatijos rinktinėje liko vos keli veteranai, kurie puikiai galėtų prisiminti kone kasmet vykusias akistatas su lietuviais. Kroatų nelaimei, juos pakeisti bandantis kroatų jaunimas nėra toks talentingas, kad galėtų iškart tinkamai varžytis su aukštesnio meistriškumo varžovais, tad šios Kroatijos rinktinės gali laukti ilgi metai bandant sugrįžti į neseniai matytas aukštumas.
 
Rungtynės su kroatais – puiki galimybė lietuviams įrodyti, jog pirmų mačų pamokos buvo išmoktos, o net ir nukraujavusios sudėties rinktinė gali iškovoti pergales tarptautinėje arenoje: Lietuvos ir Kroatijos rinktinių mačo startas 16:30 val. Rungtynes tiesiogiai transliuos Sport1 kanalas.