Titulinis » Naujienos » Pasaulio ledo ritulio čempionato antro turo apžvalga

Pasaulio ledo ritulio čempionato antro turo apžvalga

2017-04-25
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 Pirmadienį Belfaste įvyko trys pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono dvikovos, po kurių pasibaigė antrasis pirmenybių turas. Po šios dienos dvikovų komandos turės vieną poilsio dieną, o į ją rinktinės keliauja pasiskirsčiusios į dvi grupes, kuriose vyrauja visiškai skirtingos emocijos. Jūsų dėmesiui – antrosios čempionato dienos apžvalga, po kurios trys rinktinės dar neturi taškų, o likusios trys jų vis dar neprarado.
 
II turo rezultatai:
 
Japonija – Kroatija 4:2
Lietuva – Nyderlandai 8:0
Didžioji Britanija – Estija 5:1
 
Pirmojoje antrojo turo dvikovoje kroatai siekė atsigauti po nesėkmės prieš britus, o Japonijos rinktinė bandė pratęsti savo pergalių seriją. Nors Azijos atstovams šiame mače nebuvo taip lengva, kaip dvikovoje su Nyderlandų ekipa, užtikrintas jų žaidimas neleido suabejoti šios rinktinės pergale. Dar pirmąjame kėlinyje įgavę dviejų įvarčių persvarą, vėliau jie varžovams taip ir neleido sumažinti šio deficito bei iškovojo pelnytą pergalę. Kroatijos rinktinei ši dvikova atėmė viltis pakovoti dėl pirmenybių aukso, o per likusius tris susitikimus jiems beliks taikytis į paguodos prizą – čempionato bronzą.
 
Nyderlandų rinktinė, mače su Lietuvos ledo ritulininkais, patenkinta galėjo būti tik pirmomis trijomis susitikimo minutėmis. Mačo pradžioje olandams pavyko net ir surengti labai pavojingą ataką, kurios metu mūsų rinktinę nuo įvarčio išgelbėjo tik virpstas, tačiau būtent po šios atakos Lietuvos rinktinė su varžovais nebejuokavo ir dar nesibaigus antrąjam kėliniui atsakė į visus klausimus dėl šio mačo baigties. Nors po septintojo savo įvarčio trečiojo kėlinio pradžioje lietuviai kiek atsipalaidavo, tačiau Nyderlandų rinktinei tai nepadėjo – jiems net nepavyko pasiekti paguodos įvarčio. Artūras Pavliukovas bei trečiojo kėlinio viduryje Lietuvos rinktinėje pasaulio čempionate debiutavęs Simas Baltrūnas užtikrino tai, jog jau antrą mačą iš eilės būtų pasiekta pergalė „sausu“ rezultatu. Vienintelis ir vėl nedžiuginęs dalykas – vis dar šiame čempionate neišnaudota nė viena kiekybinė persvara, nors mūsų šalies atstovai šiame mače žaidžiant daugumoje progų stygiumi pernelyg skųstis tikrai negalėjo.
 
Paskutinėse čempionato rungtynėse britai susitiko su estais, kurie pagaliau nuo mačo pradžios turėdami savo lyderį Robertą Roobą siekė pakartoti praėjusių metų pasiekimą ir atimti taškų iš savo varžovų. Nors Didžiosios Britanijos rinktinė visiškai dominavo pirmąjame kėlinyje (atliko 22 metimus, kai varžovai vos 4), estai po dviejų kėlinių atsiliko vos vienu įvarčiu. Visgi, per trijų minučių ir 12 sekundžių laikotarpį trečiojo kėlinio pradžioje britai pelnė tris įvarčius be atsako ir paliko estus be taškų.
 
 
Įdomūs pastebėjimai po antros čempionato dienos:
 
Visų žaidėjų indėlis. Lietuvos ir Japonijos rinktinės į šį čempionatą vyko su mintimis, kad vienas iš svarbiausių jų privalumų bus didelis panašaus lygio žaidėjų kiekis, kurie gali būti pavojingi tiek gynyboje, tiek puolime. Bent jau per pirmus du turus jų žaidėjai patvirtina šiuos teiginius – taškais jau pasižymėjo 14 lietuvių ir net 15 japonų. Negano to, lietuviai vis dar nepraleido nė vieno įvarčio, o po dviejų turų nebeliko nė vieno šios rinktinės žaidėjo, kuris nebūtų buvęs aikštėje tuo metu, kai buvo pelnomas įvartis į varžovų vartus.
 
Kroatijos lyderiai. Prieš pirmenybes iš Krotijos rinktinės žvaigždžių Borna Renduličiaus ir Nathano Perkovichiaus buvo tikimasi, jog jie bus dominuojantys žaidėjai ir pirmaus pasaulio ledo ritulio IB diviziono statistikos kategorijose. Po dviejų turų šie žaidėjai pirmauja tik vienoje ir tikrai ne pačioje maloniausioje statistikos grafoje – buvo dažniausiai sodinami ant nubaustųjų suolelio. Abu šie žaidėjai padarė po tris  pražangas, o B. Renduličius ten dar praleido papildomas dešimt minučių atlikdamas individualią nuobaudą už nesportišką elgesį.
 
Užtikrintos pergalės. Per pirmus du turus Japonijos, Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinktinės ne tik iškovojo po dvi pergales, tačiau ir rungtynių metu nė karto nebuvo atsiliekančių komandų vaidmenyje. Tuo tarpu pralaimėjimus patyrusioms Kroatijos, Estijos ir Nyderlandų rinktinėms per pirmus du turus dar neteko džiaugtis turint persvarą prieš varžovus.
 
Nepramušami vartininkai. Po dviejų turų abu Lietuvos rinktinės vartininkai turi pagrindo būti patenkinti savo žaidimu. Jie yra vieninteliai čempionate, kurie pasirodę aikštėje nė karto netraukė ritulio iš savo vartų. Artūras Pavliukovas per nepilnus du susitikimus atrėmė 30 metimų, o per savo 12 minučių ir 18 sekundžių Simas Baltrūnas taip pat spėjo pademonstruoti savo sugebėjimus neutralizuodamas visus aštuonis varžovų smūgius į jo vartus.
 
Daugumos realizacija. Po pirmų dviejų turų daugumą sekmingiausiai realizuoja kroatai, kurie turėdami 14 tokių galimybių, pasižymėjo keturis kartus. Šiose pasaulio pirmenybėse po dviejų turų be įvarčių daugumoje liko tik Lietuvos rinktinė. Mūsų šalies atstovams nepadėjo ir tai, kad jie ilgiausiai iš visų komandų praleido aikštėje turėdama bent vienu žaidėju daugiau (21 minutę ir 43 sekundes). Nepaisant nerezultatyvaus žaidimo turint kiekybinę persvarą, po dviejų turų būtent 11 įvarčių pelnę lietuviai šiose pirmenybėse yra įmušę daugiausiai įvarčių.
 
15 rezultatyvių čempionatų. Jau antrąjame ture pasižymėjęs Darius Pliskauskas pratęsė savo malonią tradiciją bent vieną įvartį pelnyti per kiekvieną savo pasaulio čempionatą. Tikslus smūgis į Nyderlandų rinktinės vartus jo seriją pratęsė iki 15 rezultatyvių čempionatų.
 
Komandinių pastangų įvarčiai. Iš 20 antrąjame ture įmuštų įvarčių nebuvo nė vieno, kuris būtų pelnytas be rezultatyvų perdavimą atlikusio ledo ritulininko. Apskritai, vos vieninteliame iš jų nebuvo dviejų rezultatyvų perdavimą į savo sąskaitą įsirašiusių žaidėjų, o prie Marko Garside`o įvarčio prisidėjo vieintelis Davidas Clarke`as.
 
Drausmė gynyboje. Lietuvos rinktinė ne tik, kad baigė antrą turą vis dar nepraleidusi nė vieno įvarčio, tačiau mače su Nyderlandais taip pat pademonstravo, jog gali sėkmingai išvengti baudos minučių. Pijus Rulevičius buvo vienintelis, kuris sėdo ant nubaustųjų suolelio, o tai įvyko tada, kai Lietuvos rinktinė jau pirmavo 7:0.
 
Debiutantų įvarčiai. Penki į pirmą savo čempionatą atvykę žaidėjai jau spėjo pelnyti pirmuosius savo įvarčius šiose pirmenybėse. Pirmąjame ture pasižymėjo du japonų debiutantai Hiroto Sato ir Makuru Furuhashi, o antrąjame prie jų prisijungė dar vienas Azijos šalies atstovas Kazunari Koizumi, lietuvis Domantas Čypas ir britas Liamas Stewartas. Beje, trys iš jų yra žaidžia gynėjo pozicijoje (H. Sato, K. Koizuri ir D. Čypas). Kitas išskirtinai pasižymėjęs čempionato naujokas taip pat gynėjas – susitikime su Nyderlandų rinktine lietuvis Edgaras Protčenko atliko net keturis rezultatyvius perdavimus.
 
Pirmas įvartis – pergalingas. Per pirmus du turus pergalėmis visada džiaugėsi tos ekipos, kurios rungtynėse pasižymėdavo pirmosios. Apskritai, pirmos įvartį praleidusios rinktinės nė karto nepirmavo, o išlyginti rezultatą vienintelį kartą buvo pavykę tik kroatams, susitikime su Didžiąja Britanija.
20 įvarčių pelniusių žaidėjų. Antrąjame čempionato ture rankas į viršų kėlė ir savo tiksliu smūgiu džiaugėsi 20 ledo ritulininkų. Verta pastebėti, jog visi šie žaidėjai pelnė po vieną įvartį.
 
Įvarčiai tik daugumoje. Trys šio čempionato rinktinės vis dar nesugebėjo nuginkluoti varžovų vartininko žaisdamos lygiomis sudėtimis. Estijos, Kroatijos ir Nyderlandų nacionalinės ekipos įvarčius pelnė tik aikštėje turėdamos kiekybinę persvarą.
 
Rezultatyviausi. Po antrojo turo rezultatyviausių žaidėjų sąraše į priekį įsiveržė du žaidėjai, kurie surinko po keturis taškus. Keturis rezultatyvius perdavimus prieš Nyderlandų rinktinę atlikęs Edgaras Protčenko tokiu pasirodymu užkilo iki pat rezultatyviausių žaidėjų viršūnės, kurioje taip pat įsitaisęs ir britas Robertas Dowdas. Tiesa, Didžiosios Britanijos rinktinės puolėjo sąskaitoje yra vienas įvartis, o tai leidžia jam būti klasifikuojamam pirmoje rezultatyviausių žaidėjų rikiuotės vietoje. Vos vienu tašku nuo šių žaidėjų atsilieka net 12 ledo ritulininkų, tarp kurių ir penki lietuviai – Ugnius Čižas, Aivaras Bendžius, Pijus Rulevičius, Darius Pliskauskas ir Povilas Verenis.