Titulinis » Naujienos » Pasaulio ledo ritulio čempionato pirmo turo apžvalga

Pasaulio ledo ritulio čempionato pirmo turo apžvalga

2017-04-23
Tautvydas Sakalauskas
 Pasiruošimo pasaulio ledo ritulio IB divizono kovoms laikotarpis jau baigėsi ir visos rinktinės nekantraudamos laukia pirmųjų pirmenybių akistatų. Nenumaldomai artėjant čempionato pradžiai, atkreipiame dėmesį į tai, ką išvysime pirmąją pirmenybių dieną ir ko galime tikėtis jos metu.
 
Balandžio 23 diena: I turas
14:30 val. Nyderlandai – Japonija
18:00 val. Kroatija – Didžioji Britanija
21:30 val. Estija – Lietuva (tiesiogiai per tv6 ir tv3.lt)
 
Pirmoje šio čempionato akistatoje tarp Nyderlandų ir Japonijos rinktinių didelės intrigos galime ir neišvysti. Jei Azijos atstovai dar pernai varžėsi aukštesnio rango turnyre ir šiemet neabejotinai bus vieni iš pirmenybių favoritų, tai Nyderlandų rinktinės stovykloje nuotaikos kiek kitokios. Dėl užsitęsusių čempionatų netekusi daugybės žaidėjų, ši rinktinė nusprendė rizikuoti – į čempionatą atvyko su vos 19 žaidėjų, tikėdamasi, jog prie jų dar prisijungs bent keli savo sezonus spėję pabaigti ledo ritulininkai. Beje, šios rinktinės sužaidė ir draugiškas rungtynes, kuriose abu kartus pergalę šventė japonai (4-2 ir 6-2).
 
Tuo tarpu antrojoje dienos akistatoje tikrai bus karšta. Tik apie auksą galvojantys šeimininkai Didžiosios Britanijos ledo ritulininkai priims Kroatijos ekipą, kuri kaip jau įprasta į čempionatą atsiveža daugybę aukšto lygio patirties turinčių žaidėjų. Kad ir kaip pasibaigtų ši intriguojanti akistata, jau po pirmojo turo turėsime vieną tvirtą kandidatą į čempionato auksą ir vieną rinktinę, kuri bus labai nusivylusi savo pirmuoju maču. Ar tai bus šeimininkai, ar jau du metus be medalių likusi Kroatijos rinktinė, parodys antrosios pirmojo turo rungtynės.
 
Lietuvos ir Estijos rinktinės į čempionatą atvyko su tais pačiais džiaugsmais ir tomis pačiomis problemomis. Abi ekipos galėjo džiaugtis didele konkurencija puolimo grandyje, kai tuo tarpu tarp gynėjų buvo jaučiamas žaidėjų trūkumas. Lietuvos rinktinės viltys šiame čempionate kiek didesnės, tačiau norint jas išpildyti reikės įrodyti savo pranašumą aikštėje ir laimėti Baltijos mūšį.
 
 
Įdomūs pastebėjimai prieš šio čempionato startą:
 
Įprastas čempionato startas. Lietuvos ir Estijos rinktinės antrus metus iš eilės savo tarpusavio dvikova pradės kovas pasaulio čempionate. Dar įprastesnis turnyro atidarymas bus Didžiosios Britanijos ir Kroatijos ekipoms – jos pirmąjame ture akis į akį susitiks jau ketvirtą kartą iš eilės.
 
Debiutantai. Daugiausiai pasaulio čempionato patirties neturinčių žaidėjų savo sudėtyje turi Nyderlandų rinktinė – 8. Mažiausiai tokių ledo ritulininkų Kroatijos ekipoje, kurios gretose į savo pirmąjį pasaulio čempionatą iškeliavo du žaidėjai.
Garsiausias debiutantas. Garsiausias šių pirmenybių debiutantas vilkės Didžiosios Britanijos rinktinės marškinėlius. Kanadoje gimęs Brendanas Brooksas pirmą kartą britų marškinėlius užsivilks jau būdamas 38-erių metų amžiaus ir prieš savo puikios karjeros saulėlydį. Per daugiau nei du dešimtmečius trunkančią karjerą šis puolėjas yra žaidęs įvairiose Amerikos lygose, tarp kurių ir AHL, o taip pat ir Vokietijos, Šveicarijos, Norvegijos bei Didžiosios Britanijos aukščiausiose lygose ir visur buvo rezultatyvus bei pastebimas. Galima net neabejoti, jog šis žaidėjas per savo debiutinį čempionatą pasistengs palikti ryškų pėdsaką ir neišdildomą įspūdį šeimininkų gerbėjams.
 
Treneriai. Šiose pirmenybyse užsieniečių ir vietinių trenerių frontai pasidalins per pusę. Didžiosios Britanijos, Nyderlandų ir Japonijos rinktinėms vadovaus šių šalių piliečiai, o Lietuvos, Estijos ir Kroatijos rinktinėse prie nacionalinės ekipos vairo stovi užsieniečiai.
 
Į penktą čempionatą atvykęs Lietuvos rinktinės treneris Berndas Haakė yra ilgiausiai užimantis šias pareigas iš visų čempionate į priekį rinktines vesiančių trenerių. Olandų treneriui Chrisui Eimersui tai jau ketvirtosios pirmenybės prie savo šalies rinktinės vairo, suomis Jussi Tupamaki Estijos rinktinei vadovaus trečiose pirmenybėse, o tiek pat čempionatų savo sąskaitoje turės ir britų strategas Peteris Russelas. Tuo tarpu Kroatijos ir Japonijos rinktinėse tai bus strategų debiutas naujame poste. Jei kroatų naujasis treneris italas Enio Sacilotto turi daugybę patirties vadovaujant įvairiems klubams, tai japonui Takahito Suzuki tai apskritai yra pirmasis kartas vyriausiojo trenerio kėdėje.
 
Be legionierių. Japonijos rinktinė šiose pirmenybėse yra vienintelė, kuri savo gretose neturi nė vieno užsienyje rungtyniaujančio žaidėjo. Visi šios rinktinės nariai rungtyniauja gimtinės klubuose.
 
Rekordininkai. Estas Lauris Lahesalu ir kroatas Igoris Jačmenjakas yra daugiausiai rungtynių savo šalies rinktinėje per visą pasaulio čempionatų istoriją sužaidę ledo ritulininkai. Jei pasirodys visose penkiose pirmenybių rungtynėse, prie šios kompanijos prisijungs ir lietuvis Mindaugas Kieras, kuris šiuo metu pagal šį rodiklį ženkia trečias.
 
Arena. Visos pirmenybių rungtynės įvyks 2000 metais pastatytoje „SSE“ arenoje. Rungtynes čia gali stebėti 7200 žiūrovų.
 
KHL. Lygiai pusė Kroatijos rinktinės žaidėjų (11) priklauso KHL rungtyniavusiai Zagrebo „Medveščak“ ekipai. Tiesa, šioje lygoje per praėjusį sezoną aikštėje pasirodė tik penki kroatų žaidėjai, o likę ledo ritulininkai rungtyniavo antrosios komandos gretose, kuri varžosi Slovėnijos pirmenybėse.
 
19. Būtent su tokiu kiekiu žaidėjų į čempionatą išvyko Nyderlandų rinktinė. To priežastis paprasta: daugybė šios rinktinės kandidatų dar tęsia savo kovas klubuose ir Nyderlandų ekipos strategas viliasi, jog bent pora žaidėjų sustiprins jų ekipą jau pirmenybėms startavus. Tokia rizika turi pagrindo – jei čempionate nebus užfiksuota jokių sensacijų, lemiama kova dėl išlikimo su Estijos rinktine vyks paskutinę turnyro dieną. Jei viskas klostysis pagal Nyderlandų rinktinės trenerių planą, šiose rungtynėse jie jau turės pilną ir trimis žaidėjais pasipildžiusią sudėtį, kuri bandys išsaugoti savo vietą IB divizione.
 
Patirtis. Didžiosios Britanijos rinktinė į čempionatą vežasi ne tik vyriausią, tačiau ir daugiausiai patirties tarptauniame lygyje turinčius žaidėjus. Net 8 Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjai jau yra pabuvoję daugiau nei dešimtyje pasaulio čempionatų, o septyni šios rinktinės nariai pagal sužaistas rungtynes Didžiosios Britanijos rinktinės istorijoje patenka į pirmąjį vienuoliktuką.
 
Sudėtys. Japonijos rinktinė yra vienintelė, kuri į čempionatą vyksta su aštuoniais gynėjais ir dvylika puolėjų. Kitos keturios rinktinės turės septynis gynėjus ir tryliką puolėjų, o su 19 žaidėjų atvykusioje Nyderlandų rinktinėje šiuo metu formaliai tėra vos penki gynybos grandies žaidėjai.
 
Atsinaujinimas. Po nesėkmingų praėjusio pasaulio ledo ritulio IA pirmenybių, Japonijos rinktinė ėmėsi rimtų pokyčių. Ji ne tik pakeitė trenerį, juo paskirdama 41-erių metų Takahito Suzukį, kuris prieš ketverius metus dar pats atstovavo rinktinei ir neturi jokios vyriausiojo trenerio patirties, tačiau ir kardinaliai pakeitė rinktinės sudėtį. Susigrąžinti prarastas pozicijas japonai bandys su septyniais rinktinės naujokais savo sudėtyje.