Titulinis » Naujienos » Paskutinis ir pats svarbiausias N.Ališausko žingsnis iki KHL

Paskutinis ir pats svarbiausias N.Ališausko žingsnis iki KHL

2017-08-08
Tautvydas Sakalauskas, hockey.lt informacija
 
Liepos trečią dieną Lietuvos ledo ritulio pasaulį pasiekė, kol kas, svarbiausia šio tarpsezonio naujiena – į prasidėjusią Rygos „Dinamo“ stovyklą peržiūrai buvo pakviestas ir Nerijus Ališauskas, su kuriuo Latvijos komanda tuo metu pasirašė sutartį ik rugpjūčio pabaigos. Per pastarąjį mėnesį gynėjas stengėsi įrodyti, jog yra vertas vietos KHL klubo sudėtyje, o dabar iki kontrakto su vienos iš stipriausių pasaulio lygų klubu beliko vienintelis, tačiau pats svarbiausias žingsnis.

Simboliška, tačiau pirmuosius žingsnius išvykęs iš Lietuvos Nerijus žengė būtent Latvijoje, kurioje ir bando išsikovoti galimybę tapti vos antruoju lietuviu, kuris išbandė savo jėgas KHL pirmenybėse (2008-2009 metų sezone šioje lygoje rungtyniavo Darius Kasparaitis). Į Liepoją išvykęs dar būdamas vos 14-kos metų, N. Ališauskas šioje šalyje gyveno ir ledo ritulio įgūdžius gerino daugybę metų, o vien pagrindinėje „Metalurgs“ ekipoje jis praleido šešis sezonus, o tai prisideda prie to, kad kalbėdami apie šį gynėją, stipriausio Latvijos klubo gerbėjai beveik niekada nevartoja žodžio „legionierius“.

Visgi, dar prieš keletą metų apie gynėjo galimybes žaisti KHL pirmenybėse kalbama nebuvo. Bankrutavus „Metalurgs“ ekipai lietuviui teko ieškoti naujos ekipos, o šią paiešką dar apsunkino peties trauma: žaidėjui teko iškęsti operaciją, o po jos laukė ilga reabilitacija, dėl kurios ledo ritulininkas nebuvo pasiruošęs sezono pradžiai. Trauma privertė gynėją kiek pakeisti planus ir rinktis trečiojo pagal pajėgumą Vokietijos diviziono ekipą, o ši lyga tikrai nėra viena iš tų, kurias ieškodamos žaidėjų stebi KHL ekipų skautai. Nepaisant sezono planus sujaukusios traumos, sugrįžęs į aikštę Nerijus netruko pademonstruoti, jog savo įgūdžių neprarado ir po trumpo laikotarpio Vokietijoje išvyko į Kazachstaną.

Kontraktą N. Ališauskui pasiūliusi „HK Almaty“ ekipa šiuo sprendimu nesigailėjo nė akimirkos – puikų sezoną sužaidęs lietuvis ne tik sėkmingai darbavosi gynyboje, bet ir vieną po kito rinko taškus (17 įvarčių, 18 rezultatyvių perdavimų – 35 taškai) bei tapo daugiausiai įvarčių pelniusiu čempionato gynėju. Toks N. Ališausko žaidimas netruko atkreipti Aukščiausioje Rusijos lygoje (VHL) rungtyniaujančios Karagandos „Saryarka“ komandos dėmesį. Taip nepalikdamas Kazachstano, Nerijus atliko svarbų šuolį karjeroje ir žengė dar vieną žingsnį, link aukščiausio lygio ledo ritulio.

Pakilus į aukštesnį lygį, lietuviui teko gerokai paplušėti priprantant prie didesnio greičio ir pajėgesnių varžovų, bet šis procesas ilgai netruko – jau pirmajame sezone jis komandoje turėjo geriausią „plius-minus“ rodiklį, o pagal rezultatyvumą gynėjų tarpe jis nusileido tik Aleksandrui Yukseyevui. Tiesa, į Karagandą Nerijui teko sugrįžti ir kitais metais, per kuriuos jis dar kartą įrodė padaręs nemenką pažangą ir tai atsispindėjo tiek jo žaidime, tiek statistikoje. Tvirtu pirmojo penketo žaidėju svarbiausiose sezono kovose buvęs gynėjas pagerino absoliučiai visus pagrindinius statistinius rodiklius: pelnė daugiau įvarčių, atliko daugiau rezultatyvių perdavimų, surinko daugiau rezultatyvumo taškų, gavo mažiau baudos minučių ir turėjo dar geresnį „plius-minus“ rodiklį. Lietuvio pasiekimai leido jam patekti tarp dešimties rezultatyviausių lygos gynėjų, o pagal „plius-minus“ rodiklį jo nepranoko nė vienas šios pozicijos žaidėjas. Negana to, gruodžio pabaigoje N. Ališauskas sulaukė ir lygos įvertinimo, kuri jam skyrė geriausio savaitės gynėjo titulą. Buvo akivaizdu, jog toks žaidimas neliks nepastebėtas ir šią vasarą beliko sužinoti, kuris klubas suteiks lietuviui galimybę išbandyti save dar aukštesniame lygyje.

Tokios galimybės toli ieškoti nereikėjo ir gynėją į savo gretas pasikvietė stipriausia kaimyninės šalies ekipa – Rygos „Dinamo“. Tiesa, latviai jokių garantijų Lietuvos rinktinės nariui nesuteikė – jam buvo pasiūlyta vieno mėnesio peržiūra, o į ją KHL rungtyniaujanti ekipa be Nerijaus taip pat pasikvietė dar keturis gynėjus, kuriems buvo planuojama suteikti galimybę pasivaržyti turnyre Baltarusijoje, kur buvo kovojama su trimis KHL klubais.

Apie penkis į peržiūrą pakviestus gynėjus Latvijos ekipos gerbėjai netruko pasidalinti savo nuomone: iš Latvijos lygos atvykęs Kristsis Apsitis patekti į komandą neturi jokių šansų, iš VHL atvykę Rolandas Gritanis ir Nerijus Ališauskas dėl vietos pakovos, bet jų galimybės nėra didelės, o dėl vietos ekipos sudėtyje kovos Ralfas Freibergas ir Erikas Ševčenko. Šie du žaidėjai jau praėjusį sezoną buvo „Dinamo“ gretose ir niekas nebūtų pernelyg nustebę, jei po peržiūros komandoje būtų likę būtent jie. Jei dėl K. Apsičio jie visiškai neklydo ir šis komandos stovyklą paliko jau po savaitės, dar prieš pirmąsias draugiškas rungtynes, tai kitas žaidėjas, kuris paliko ekipą taip ir nepasirodęs draugiškose rungtynėse, gan netikėtai buvo KHL patirties jau turintis R. Freibergas, kuris laimės bandys ieškoti Čekijos pirmenybėse.

Turnyras Baltarusijoje N. Ališauskui prasidėjo ne itin maloniu psichologiniu išbandymu – jau pirmą kartą pasirodęs aikštėje jis užsidirbo pražangą ir sėdosi ant nubaustųjų suolelio. Visgi, šios dvi greitos baudos minutės neišmušė lietuvio iš vėžių, o rungtynėms artėjant link pabaigos jis atrodė vis stabiliau ir užtikrinčiau. Dar vieną išbandymą gynėjui skyrė jau komandos treneriai, kurie antrajame mače, susitikimo pradžioje, žaidybinio laiko šiam žaidėjui beveik neskyrė, o daugiau progų jis sulaukdavo tik komandai žaidžiant mažumoje. Tokie trenerio sprendimai Lietuvos rinktinės nario žaidimui neigiamos įtakos visiškai nepadarė – nuo pat pirmosios galimybės pasirodyti ant ledo, N. Ališauskas tęsė praėjusiame mače pradėtą sėkmingą žaidimą, o jo pasirodymą atitinkamai įvertino ir komandos strategas, jau antrajame kėlinyje perkeldamas šį ledo ritulininką į pirmąjį komandos penketą, kuriame lietuvis žaidė ir trečiosiose komandos rungtynėse Baltarusijoje. Šiame turnyre jau nuo pirmųjų minučių aikštėję įrodęs, kad nebijo kietos kovos prie vartų ir greičiu nenusileidžia varžovų puolėjams, lietuvis ne ką prasčiau atrodė ir puolime, kur, nors ir neturėjo daug progų atidaryti taškų kraitį ir įsirašyti savo pavardės tarp rezultatyviai sužaidusių žaidėjų nesugebėjo, tačiau tiek sėkmingais perdavimais, tiek savo smūgiais jis ne kartą kėlė grėsmę varžovų vartams.  

Tuo tarpu dviems draugiškame turnyre Baltarusijoje žaidusiems N. Ališausko konkurentams pasikelti savo akcijų per daug nepavyko. R. Gritanis ne kartą nesusitvarkė su savo užduotimis gynyboje ir buvo beveik nematomas komandai kuriant atakas. Beje, jau po draugiško turnyro buvo paskelbta, jog su šiuo žaidėju nebus pratęsta peržiūros sutartis, tačiau gali būti, kad klubo vadovybė persigalvojo, nes oficialioje klubo svetainėje sekmadienį jis buvo įvardintas kaip vienas iš žaidėjų, kurie su ekipa išvyko į „Wingas Cup“ turnyrą Vokietijoje. Kitas peržiūroje esantis žaidėjas – E. Ševčenko, daugiausiai atliko tą rolę, kurioje jis jau buvo žaidęs „Dinamo“ gretose – užėmė vietą paskutinėje gynėjų grandyje, kurioje daugiau dėmesio teko atiduoti savo vartų gynybai ir išsiskirti iš komandos draugų jam taip pat nepavyko. Beje, pirmą kartą į Rygos ekipą 2015 metais šis latvis pateko panašiomis aplinkybėmis, kaip ir N. Ališauskas – jam kelią į „Dinamo“ atvėrė sėkmingas žaidimas, toje pačioje „Saryarka“ komandoje.

Po gero pasirodymo pirmajame draugiškame turnyre N. Ališauskas Rygos „Dinamo“ ekipai paliko teigiamą įspūdį, tačiau galutinai jų vis dar neįtikino – komanda nusprendė pratęsti lietuvio peržiūros sutartį iki maksimaliai leidžiamos dienos, taip jam suteikiant dar 18 dienų ir 7 rungtynes išsikovoti vietą „Dinamo“ ekipos sudėtyje. Beje, ši užduotis dar vakar tapo šiek tiek sunkesnė, o tuo pačiu ir sumažino laisvų vietų skaičių ekipos gynybos grandyje, kai komanda pranešė į šią poziciją įsigijusi dar vieną legionierių. Latvių komanda į savo gretas pasikvietė antroje pagal stiprumą Amerikos lygoje (AHL) rungtyniavusį Williamą Wrenną, o po šio papildymo komanda jau yra pasirašiusi kontraktus su septyniais gynėjais, neskaičiuojant jaunojo Kristapo Zilės, kuris nors ir formaliai vis dar yra jaunimo ekipos sudėtyje, tačiau per praėjusius du sezonus jau 36 kartus buvo mestas į aikštę KHL pirmenybėse, o praėjusį sezoną daugiau laiko praleido pagrindinės ekipos gretose, nei jaunimo ekipoje.

Nepaisant paskutinio naujoko, Rygos „Dinamo“ vis dar ieško žaidėjo, kuris galėtų užpildyti komandos gynybos liniją, o po sėkmingo pasirodymo Baltarusijoje, bene pagrindiniu favoritu išsikovoti kontraktą į šią poziciją yra laikomas būtent N. Ališauskas. Tačiau net ir trys sėkmingi mačai, kurie pakeitė iš anksto apie gynėją suformuluotą Rygos ekipos gerbėjų nuomonę, lengvo gyvenimo negarantuoja, o viską iš naujo įrodinėti rungtynių metu reikės pradėti jau šiandien, pradedant pasirodymą „Wingas Cup“ turnyre. Išlaikyti solidų žaidimą ir per likusius septynis mačus pranokti tiesioginius konkurentus dėl vietos ekipoje, galbūt ir gali pasirodyti ne pati sudėtingiausia užduotis N. Ališausko karjeroje, tačiau lengva tikrai nebus. Juolab, kad nežengus šio žingsnio, su KHL svajone gynėjui bent jau kuriam laikui tektų atsisveikinti, o to tikrai nenori nei pats žaidėjas, nei jį stipriai palaikanti Lietuvos ledo ritulio bendruomenė.

Ar Nerijui Ališauskui pavyks išsikovoti vietą Rygos „Dinamo“ gretose sužinosime jau po dešimties dienų ir šių rungtynių, o Nerijų galėsime matyti visai šalia Lietuvos, turnyre Rygoje, rugpjūčio 13 - 17 dienomis:
 
„Wingas Kauss“ turnyras Vokietijoje:
Rugpjūčio 8 dieną, 16:00 val: „Slovan“ – „Dinamo Riga“;
Rugpjūčio 9 dieną, 16:00 val: „Vitjaz“ – „Dinamo Riga“;
Rugpjūčio 10 dieną, 19:00 val: „EC Kassel Huskies“ – „Dinamo Riga“.

„Latvijas Dzelzcela kauss“ turnyras Rygoje:
Rugpjūčio 13 dieną, 19:30 val: „Dinamo Riga“ – „Dinamo Minsk“;
Rugpjūčio 14 dieną, 19:30 val: „Dinamo Riga“ – „AK Bars“;
Rugpjūčio 16 dieną, 19:30 val: „Dinamo Riga“ – „Lokomotiv“;
Rugpjūčio 17 dieną, 19:30 val: rungtynės dėl vietų turnyre.