Titulinis » Naujienos » Po nelengvo sezono Šveicarijoje pasitikėjimo sulaukęs E. Krakauskas galės išsikovoti vietą aukščiausioje lygoje

Po nelengvo sezono Šveicarijoje pasitikėjimo sulaukęs E. Krakauskas galės išsikovoti vietą aukščiausioje lygoje

2018-08-05
Po nelengvo praėjusio sezono, kurį Emilijus Krakauskas praleido išnuomotas žemesnių Šveicarijos lygų klubams, šiemet Lietuvos rinktinės puolėjas sezoną pradės antrojo diviziono ekipoje, kurioje jis sieks jau po metų rungtyniauti ir stipriausioje šios šalies lygoje.
 
Savo kailiu patirti „nuomoto žaidėjo“ statuso minusai
 
Praėjusi vasara buvo ypatinga E. Krakausko karjeroje: po penkerių metų Šveicarijoje žaidėjas įgavo teisę nebūti laikomas legionieriumi, o kartu su pasikeitusiu statusu jo laukė ir pirmasis sezonas vyrų ledo ritulyje. Nepaisant to, jog lietuvis porą sezonų dominavo aukščiausioje Šveicarijos jaunimo lygoje, tuometinė puolėjo ekipa – „Biel-Bienne“ iš karto šanso pagrindinėje ekipoje jam nesuteikė: kaip šioje šalyje įprasta, jaunas žaidėjas buvo skolinamas antros pagal pajėgumą lygos (NLB) „Ajoie“ ekipai, kurioje jis turėjo įrodyti savo vertę bei užsitarnauti vietą aukščiausioje šalies lygoje (NLA).
 
Nors sezoną mūsų šalies atstovas pradėjo rungtyniaudamas, netrukus jis įsitikino, jog „nuomoto žaidėjo“ statusas turi ir minusų – beveik viso sezono metu žaidėjas taip ir neturėjo aiškios pozicijos ekipoje ir nors dažniausiai jis būdavo ketvirtojo penketo narys, pavaduoti komandos draugus jam teko ir pirmuose trejuose puolimo trejetuose (7 mačai trečiajame puolimo trejete bei po mačą pirmajame bei antrajame puolimo trejete).
Negana to, ledo ritulininkui ne kartą teko susitikimus stebėti iš šalies, o itin nelengva buvo atkarpa po sezono starto: pradėjęs sezoną keturiomis nerezultatyviomis rungtynėmis iš eilės jis kitą mėnesį iš dešimties mačų ant ledo pasirodė vos trejose, o daugiau nei keturis mačus iš eilės jis sužaidė tik sezonui artėjant prie pabaigos.
 
Priverstinės pertraukos ir besikeičiantys puolimo trejetai tikrai nepadėjo jo rezultatyvumui (27 rungtynės: 1 įvartis, 2 rezultatyvūs perdavimai – 3 taškai), o žaidybinės praktikos trūkumą E. Krakauskas malšino žaisdamas ir trečiosios Šveicarijos lygos lyderių „Sion-Nandaz 4 Vallees“ ekipoje, kurioje jis per 12 mačų surinko 10 taškų (5 įvarčiai, 5 rezultatyvūs perdavimai). To paties sezono metu jis buvo išbandytas ir pagrindinėje „Biel-Bienne“ komandoje, kurioje jam šansas buvo suteiktas dvejose Šveicarijos taurės rungtynėse, per kurias jis atliko vieną rezultatyvų perdavimą.
 
Sudėtingą sezoną dar labiau apsunkino sezono pabaigoje patirtas mažojo kojos kaulo uždegimas, dėl kurio jis turėjo praleisti atkrintamųjų varžybų startą, o vėliau jo ekipai 21-erių metų žaidėjo paslaugų neprireikė.
 
Naujoje ekipoje – puiki galimybė įžengti į aukščiausią lygą
 
Pasibaigus sezonui baigėsi ir E. Krakausko sutartis su „Biel-Bienne“ ekipa. Sudėtingas sezonas šios komandos vadovų neįtikino, jog jis vertas jau kitąmet žaisti aukščiausioje lygoje, o nenorint atsidurti panašioje situacijoje kaip ir praėjusiais metais, po šešių metų bendradarbiavimo buvo nuspręsta išsiskirti ir pasukti skirtingais keliais.
 
Neslėpęs, kad liko nusivylęs suteiktu žaidimo laiku „Ajoie“ ekipoje, E. Krakauskas karjeros tęsiniui surado bene idealų variantą – „Kloten“ klubą. Ši komanda neseniai išgyveno visišką šoką – nuo 1963 metų aukščiausioje Šveicarijos lygoje be pertraukų žaidusi ekipa iškrito į žemesnįjį divizioną ir kitąmet varžysis antrose pagal pajėgumą šalies pirmenybėse. Po itin nesėkmingo sezono jie kelia vienintelį uždavinį – sugrįžti į Šveicarijos čempionatą, o rinkdami sudėtį šio tikslo įgyvendinimui jie parodė pasitikėjimą mūsų šalies atstovui: ne tik pasikvietė jį į komandą, tačiau ir pasirašė dviejų metų sutartį.
 
Šį tarpsezonį „Kloten“ puolimo grandį nusprendė komplektuoti dviejų tipų žaidėjais: patyrusiais ir aukščiausios lygos patirties turinčiais ledo ritulininkais, kurių jie turės septynis, bei jaunais ir talentingais puolėjais, kurių, įskaičiuojant E. Krakauską, taip pat bus septyni. Ekipoje taip pat liko ir du 23-25 metų žaidėjai, kurie praėjusį sezoną aukščiausioje lygoje atliko epizodinį vaidmenį.
 
Nors daugiausiai tikimasi iš veteranų, ekipai teks ieškoti naujų vedlių ir vien patyrusių žaidėjų neužteks – po praėjusio sezono komandą paliko devyni rezultatyviausi praėjusio sezono puolėjai. Įdomių ir savo vertę įrodyti jau kitą sezoną norinčių žaidėjų netrūksta ir jaunimo grandyje, o iš jų be lietuvio labiausiai išsiskiria net 84 taškus praėjusio sezono Šveicarijos aukščiausioje jaunimo lygoje surinkęs Ramonas Knellwolfas bei Šveicarijos jaunimo iki 18 metų rinktinės narys Julianas Mettleris.
 
Pasitikėjimo ekipos jaunimu nestokoja ir „Kloten“ komandos treneris Andre Rothelis. Pastaruosius tris metus šio klubo jaunimo ekipą treniravęs specialistas iš Šveicarijos yra nusiteikęs suteikti daug progų savo jaunimui, kuriems teks šį pasitikėjimą paversti indėliu į komandos pergales.
 
Svarbiausias karjeros sezonas su puikia proga užmiršti praėjusius metus
 
Po ne pačio sėkmingiausio praėjusio sezono E. Krakauskas „Kloten“ ekipoje ne tik galės kautis dėl NLB nugalėtojų titulo, tačiau ir turėtų gauti visas sąlygas atsiskleisti. Ekipos treneris A. Rothelis ne kartą iš priešininkų stovyklos stebėjo puikų Lietuvos rinktinės nario žaidimą Šveicarijos jaunimo lygoje, tad puikiai žino jo žaidimo savybes ir yra pasiruošęs jam suteikti tiek visapusišką pasitikėjimą, tiek ir svarbią rolę bei daug žaidybinio laiko.
 
Suteiktos sąlygos leidžia tikėtis, jog kitame sezone E. Krakauskas prisimins įvarčių skonį bei „Kloten“ ir visos Šveicarijos ledo ritulio gerbėjams įrodys, jog kurti ir realizuoti progas jis gali ne tik jaunimo lygmenyje, tačiau ir šioje lygoje. Jau kuris laikas naujam sezonui besiruošiantis lietuvis netrukus visą tai galės pradėti įrodyti ir mačuose – su savo ekipa kontrolinių mačų ciklą ledo ritulininkas pradės jau ateinantį penktadienį.
 
Balandį Kaune su rinktine laimėtas pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono auksas turėjo atnešti teigiamų emocijų postūmį, o sunkus darbas tarpsezoniu leidžia tikėtis, kad jau nuo pirmų susitikimų puolėjas įrodys savo vertę naujajai ekipai. Belieka viltis, jog kitąmet galvoti apie tai, jog E. Krakauskas gali likti daugybės talentingų „Kloten“ jaunuolių šešėlyje neteks, o jau kitą sezoną jį galėsime stebėti stipriausioje Šveicarijos lygoje, o iki šiol ten sužaistų mačų skaičių (1) Lietuvos rinktinės narys padidins bent keliasdešimt kartų.