Titulinis » Naujienos » Prieš naują ledo ritulio sezoną - išaugęs komandų skaičius ir kertiniai pokyčiai

Prieš naują ledo ritulio sezoną - išaugęs komandų skaičius ir kertiniai pokyčiai

2020-07-22
hockey.lt informacija
Artėjant rudeniui bei laukiant naujo ledo ritulio sezono Nacionalinė vaikų ledo ritulio lyga (NVLRL) priėmė nuostatus būsimam sezonui, kurie turėtų padėti žengti dar vieną žingsnį į priekį šalies ledo ritulio tobulėjimui. Prieš devintąjį lygos sezoną laukiamas rekordinis komandų skaičius, kurios varžysis keturių amžiaus grupių turnyruose.
 
Gerokai išaugęs dalyvių skaičius
 
NVLRL šiemet startuoti pasiruošusios net 37 Lietuvos komandos – net dešimčia daugiau nei praėjusiais metais. Gausiausias ir toliau išliks jauniausios amžiaus grupės – U11 turnyras, kuriame ir vėl bus sudaryti du divizionai po aštuonias komandas. Dalyvių ratas gerokai prasiplėtė U13 amžiaus grupėje, kurioje dalyvaujančios 12 jaunimo ekipų bus taip pat padalintos į du divizionus (7 komandos A divizione ir 5 komandos B divizione).
 
Vyresniųjų amžiaus grupėje dalyvių skaičius išliks toks pats – U15 grupėje varžysis penkios komandos, o U18 pirmenybėse registruoti keturi dalyviai. Visgi, komandų skaičius pirmenybėse vis dar gali išaugti priklausomai nuo situacijos: neatmetama galimybė, jog pagerėjus COVID-19 situacijai regione, į pirmenybes bus priimtos ir užsienio komandos.
 
„Džiaugiamės, kad Lietuvoje ir toliau auga vaikų komandų skaičius. Šiemet turime 37 komandas, kurios varžysis keturiose amžiaus grupėse. Tiesa, komandų skaičius dar nėra galutinis, nes dar nesame atmetę galimybės, jog pirmenybėse varžysis ir užsienio komandos. Nors jau dabar turime prašymų iš kaimyninių šalių kolektyvų, tačiau norime palaukti rudens pradžios, kad galėtume įvertinti kokia bus tuometinė situacija ir įvertinę tai priimsime sprendimą ar priimti šias komandas į mūsų pirmenybes“, - prieš būsimą sezoną kalbėjo lygos vykdantysis direktorius Andrejus Korneičiukas.
 
Lygos direktorių džiugina ir gerėjanti situacija Kaune, iš kurio pirmenybėse startuos dvi naujai įkurtos mokyklos. Po priimto sprendimo neleisti biudžetinėms mokykloms varžytis pirmenybėse, šiame mieste naujai įkurta to paties pavadinimo „Baltų Ainių LRK“ mokykla, o pirmą kartą savo atstovus jauniausioje grupėje turės ir „Kaunas Hockey“.
 
„Per lygos gyvavimo metus pastebėjome, kad miestuose, kuriuose būdavo įsteigtos biudžetinės mokyklos, privačioms mokykloms su jomis konkuruoti nebūdavo jokių galimybių. Pastaruoju metu Kauno mieste į turnyrus keliaudavo vienintelė mokykla, kurioje situacija taip pat nebuvo pati geriausia. Priėmus tokį sprendimą matome, kad mieste vėl sugrįžta sveika konkurencija, kuri padės pasitempti ir pačioms mokykloms, ir jų treneriams.“
 
Pokyčiais bus siekiama suformuoti reikiamus įgūdžius
 
Prieš būsimą sezoną priimti svarbūs pakeitimai NVLRL turnyre, kurie labiausiai palies jauniausius. Nuo šiol U11 divizione bus varžomasi formatu 3x3 žaidžiant skersai aikštės mažesniais vartais. Taip pat nuspręsta riboti vaikų per sezoną sužaistų mačų skaičių – U11, U13 ir U15 žaidėjams bus rekomenduojama sužaisti po 40 rungtynių per sezoną, o U18 lygmenyje limitas bus didesnis.
 
Pastaruoju metu itin sparčiai populiarėjantis žaidimas 3x3 formatu vis dažniau tampa pasirinkimu jaunųjų ledo ritulininkų kovoms. Tokio formato rungtynės rengiamos JAV, o nuo šio sezono jį rinkasi ir vis daugiau Europos valstybių. Šio formato naudą itin pabrėžia ir tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF), o praėjusiais metais jis debiutavo ir olimpiniame jaunimo festivalyje Šveicarijoje, iš kurios „Geležinio Vilko“ mokyklos auklėtinis Arturas Seniutas į Lietuvą parvežė bronzos medalį.
 
„Ledo ritulyje vaikams pirmiausia yra labai svarbu išmokti taisyklingai čiuožti – tai yra esminis žaidimo elementas. Norint išugdyti aukšto meistriškumo žaidėjus, svarbiausia jiems suteikti tikslius įgūdžius, o puikiai čiuožiantis žaidėjas turės kur kas daugiau šansų pasiekti ledo ritulio aukštumas. Žaidžiant pilna aikštele, jauniausi vaikai dažniausiai laiko praleisdavo tiesiu čiuožimu, tiesiog bėgdami per pusę aikštės.
 
Žaidžiant 3 prieš 3 mažesnėje erdvėje žaidėjai turės atlikti gerokai daugiau veiksmų. Čia reikės išmokti būti manevringesniems, tiksliai valdyti savo kūną bei ritulio valdymo. Šiame formate nuolatos vyksta darbas arba pačiūžomis, arba su lazda. Be to, šiame formate labai svarbus ir gebėjimas žaisti tiek gynyboje, tiek ir puolime, o toks universalumas yra labai svarbus moderniame ledo ritulyje, kuriame puolėjai turi mokėti gintis, o gynėjai – atakuoti.“
 
Rungtynių skaičiaus ribojimas taip pat nėra nauja praktika ledo ritulio pasaulyje. Taip siekiama padėti suformuoti tikslingą treniruočių savaitę, kurios metu treneriai galėtų sukurti optimalų grafiką tobulėjimui.
 
„Rungtynių skaičiaus ribojimas priimtas atsižvelgus į keletą aspektų. Visų pirma yra atsižvelgiama į žaidėjų tobulėjimą. Svarbiausi įgūdžiai yra suformuojami treniruotėse, o jos neturėtų nukentėti nuo per didelio rungtynių skaičiaus. Taip siekiama suteikti galimybę treneriams sukurti tikslingą grafiką – savaitės metu vyktų treniruotės, savaitgaliais varžybos, o po jų būtų pakankamai laiko poilsiui. Tokiu sprendimu atsižvelgiame ir į žaidėjų sveikatą – per didelis rungtynių skaičius bei apkraunamas kūnas neretai virsta traumomis.
 
Ne visų rungtynių nauda žaidėjams yra vienoda: žaidžiant su gerokai žemesnio, ar gerokai mažesnio meistriškumo varžovais, jų nauda vaikams būna mažesnė nei tada, kai kovojama su panašaus lygio oponentais. Pasirinktas toks rungtynių limitas, kuris leis vaikams sužaisti pakankamą mačų skaičių tiek ir Lietuvoje, tiek ir užsienio čempionatuose.“
 
Kaip ir kasmet, Lietuvos vaikų komandos išbandys savo jėgas ir kaimyninių šalių jaunimo čempionatuose, o užsienyje šiemet žais trylika komandų. Į Latviją šiemet vyks trys šalies ledo ritulio mokyklos: „Baltų Ainiai“ ir „HC Klaipėda“ savo atstovus siųs į U13, U15 ir U17 turnyrus, o „Sostinės ledo ritulio akademija“ išbandys savo jėgas U13 grupėje. Tuo tarpu „Geležinio Vilko“ ir „Dariaus Kasparaičio ledo ritulio mokyklos“ auklėtiniai varžysis Baltarusijoje. Pirmieji registravosi kovoms keturiose amžiaus grupėse, o Elektrėnų atstovai turės dviejų amžiaus grupių komandas.