Titulinis » Naujienos » Puikia proga kilti į aukščiausią lygą „Comet“ bandys naudotis į priekį vedina lietuvių trijulės

Puikia proga kilti į aukščiausią lygą „Comet“ bandys naudotis į priekį vedina lietuvių trijulės

2018-08-17
hockey.lt informacija
 Kitą sezoną Norvegijos antros lygos pirmenybėse ir vėl galėsime sekti trijų Lietuvos rinktinės narių pasirodymus – Paulius Gintautas, Jaunius Jasinevičius bei Ugnius Čižas ir kitąmet atstovaus „Comet“ klubui. Visgi, dėl Norvegijoje susiklosčiusių aplinkybių ateinantis sezonas nusimato itin intriguojantis, o Haldeno ekipa sieks pasinaudoti susidariusia situacija ir iškovoti kelialapį į aukščiausią Norvegijos lygą – „GET-Ligaen“.
 
Aukščiausioje lygoje po sudėtingos vasaros atsirado komandos trūkumas
 
Antroje Norvegijos lygoje rungtyniausiantiems klubams papildomos motyvacijos kitam sezonui neabejotinai pridėjo ir „GET-Ligaen“ pirmenybėse susiklosčiusi situacija, kuri atvėrė laisvą vietą aukščiausioje lygoje. Pasibaigus praėjusiam sezonui dar prieš porą metų Norvegijos čempionato finale kovojusi „Lorenskog“ galiausiai nebepajėgė kovoti su kurį laiką juos persekiojusiomis finansinėmis problemomis. Iki paskutinės akimirkos išsigelbėti bandžiusi ekipa galiausiai negavo licencijos ir aukščiausioje lygoje kitąmet nedalyvaus.
 
Netekus komandos „GET-Ligaen“ vadovybė pagal nuostatus kreipėsi į „Narvik“ ekipą – būtent ji atrankoje į aukščiausią lygą liko per plauką nuo pakilimo ir tik pralaimėjusi paskutinį mačą užėmė trečiąją vietą keturių komandų turnyre dėl dviejų vietų stipriausioje šalies lygoje. Norvegijos ledo ritulio federacija į Narvike apsistojusios komandos priėmimą į lygą taip pat žiūrėjo su didžiuliu potencialu – ji vienintelė pajėgi Šiaurinės Norvegijos ledo ritulio komanda, tad jos patekimas į „GET-Ligaen“ pirmenybes gerokai praplėstų čempionato geografiją ir padėtų populiarinti ledo ritulį šioje Norvegijos dalyje. Visgi, lyga nusprendė pasinaudoti tuo, kad į pirmenybes „Narvik“ priimama išskirtiniu būdu ir siekė apdrausti kitas lygos komandas nuo tolimų kelionių – pateikė pasiūlymą, kuriuo kiti lygos klubai atvykę į Narviką per vieną savaitgalį sužaistų dvi rungtynes. Taip kitiems klubams būtų galima išvengti varginančios kelionės po prieš tai sekusio mačo ir reguliariajame sezone į šį miestą vykti vos vieną kartą.
 
Būtent šis sumanymas tapo pagrindine priežastimi, kodėl „Narvik“ atsisakė galimybės išbandyti save aukštesniame lygyje: jau pradėję pasiruošimą antrojo diviziono kovoms jie aukštesniame lygyje norėjo varžytis tik esant lygiomis sąlygomis ir manė, kad pasiūlytas tvarkaraščio modelis suteikia varžovams pranašumą. Nesuradus kompromiso „GET-Ligaen“ lygoje vieta atsilaisvino paskutinę vietą praėjusiais metais užėmusiai „Kongvinger“ komandai, kuri liko ketvirta dvikovoje dėl išlikimo. Norvegų aukščiausios lygos vadovybės nelaimei, šios komandos žaidėjai jau buvo išsiskirstę po kitus šios šalies klubus, o ekipos biudžetas buvo planuotas antrosios lygos kovoms, tad supratusi, kad neturės galimybių suburti konkurencingą sudėtį ir ši atsisakė vietos „GET-Ligaen“ turnyre.
 
Galiausiai buvo paskelbta, jog po „Lorenskog“ bankroto ir atsisakius abejoms pagal reglamentą į poziciją pretendavusioms ekipoms, kitą sezoną aukščiausioje Norvegijos lygoje vietoje įprastų dešimties klubų varžysis devynios komandos. Visa tai sukėlė sujudimą ir antroje Norvegijos lygoje: toks sprendimas reiškė, kad kitų metų „GET-Ligaen“ pirmenybėse atsirado laisva vieta, kuriai užimti nereikės net ir pašalinti aukščiausios lygos komandų – klubams kelialapiui į aukštesnę lygą bereikės aplenkti savo konkurentus antroje šios šalies lygoje.
 
Atsiradusia galimybe bandys naudotis į priekį vedina lietuvių trijulės
 
Viena iš komandų, kuri turėjo pavyzdžiai stebėti šios vasaros įvykius aukščiausioje Norvegijos lygoje buvo „Comet“ ekipa. Dar prieš metus ji varžėsi kovoje dėl vietos „GET-Ligaen“ pirmenybėse ir tuomet jie liko paskutiniai keturių komandų kovoje. Jei tokią poziciją ji būtų užėmusi praėjusiais metais – Haldeno komanda būtų gavusi išsvajotą kelialapį aukštyn, tačiau jie liko ketvirti antroje lygoje ir nepateko tarp dviejų klubų, kovojusių dėl vietos aukščiausioje lygoje.
 
Žaidimas „GET-Ligaen“ pirmenybėse nebūtų naujovė „Comet“ komandai. Šis klubas 2003-2004 metais triumfavo antroje Norvegijos lygoje ir sėkmingai įsiliejo į aukščiausio lygio kovas – penkerius metus sėkmingai kovojo šios pirmenybėse. Deja, bet tuomet ambicingus tikslus kėlę klubo vadovai neapskaičiavo savo galimybių – skyrę nemažai lėšų ledo arenos renovavimui jie galiausiai nesugebėjo išlaikyti komandos ir 2009 metais paskelbė savo bankrotą.
 
Iš naujo „Comet“ teko kilti nuo trečios pagal pajėgumą šalies lygos, o pastaruosius metus ji antrame lygmenyje atkakliai siekia sugrįžti tarp stipriausių Norvegijos komandų. Ambicingų komandos tikslų pakilti į aukščiausiąją lygą neslėpė ir Lietuvos rinktinės puolėjas Ugnius Čižas, kuris atskleidė, kad klubas turi didžiules ambicijos kilti į aukščiausią lygą.
 
Praėjusį sezoną puikiai į šį klubą įsiliejęs U. Čižas (29 rungtynės: 18 įvarčių, 22 rezultatyvūs perdavimai – 40 taškų) šios ekipos marškinėlius vilkės ir kitą sezoną, o Haldene jis tikrai nesijaus vienišas. Komanda sugebėjo išsaugoti ir du puikius puolėjo bičiulius: vietinių sirgalių simpatijas užkariavusį Paulių Gintautą, kuris „Comet“ komandoje rungtyniaus jau penktą sezoną, ir pernai į komandą atvykusį Jaunių Jasinevičių. Balandį auksą su rinktine iškovojusi trijulė jau praėjusį sezoną dažnai buvo esminė „Comet“ pergalių priežastis, o po jų triumfo „Žalgirio“ arenoje tikimasi, kad tobulėjantys lietuviai kitąmet parodys dar aukštesnio lygio žaidimą bei padės ekipai triumfuoti ir kovoje dėl vietos aukščiausioje lygoje.
 
Norinčių užimti atsilaisvinusią vietą – ne vienas
 
Noro užimti laisvą vietą kito sezono „GET-Ligaen“ čempionate neslepia ne tik „Comet“ komanda. Vietos lygoje dėl papildomų sąlygų atsisakiusi „Narvik“ jau pernai buvo per vieną pergalę nuo žaidimo aukščiausioje lygoje, o šiemet ir toliau sieks vietos sportiniu keliu, kuri suteiktų galimybę varžytis su stipriausiomis komandomis lygiomis sąlygomis.
 
Aukščiausioje lygoje savo ekipą norėtų matyti ir Norvegijos didmiesčių Trodheimo ir Bergemo vadovai, tačiau šių komandų vasara skyrėsi kaip diena ir naktis. Kol „Nidaros“ renka pajėgią sudėtį kovai dėl vietos elite, „Bergen“ komandos atstovams teko nuryti karčią piliulę ir neįvykdžius licencijavimo reikalavimų antrajai lygai, nusileisti laipteliu žemyn į trečiąją Norvegijos lygą.
 
Sugrįžti į „GET-Ligaen“ neatsisakytų ir iš jos iškritusi „Kongsvinger“, kuri taip pat yra pasiruošusi mesti iššūkį „Comet“ ir kitoms ekipoms dėl vietos aukščiausioje lygoje. Tad jau dabar akivaizdu, kad kovoje dėl vietos aukščiausioje lygoje bus bent keturi rimti pretendentai, bet lietuvių atstovaujama komanda nėra pasiryžusi lengvai nusileisti savo varžovams.
 
Vien išsaugojusi treniruotėse jau plušančius ir sezonui besiruošiančius lietuvius savo darbų „Comet“ nesustabdė: neseniai komandą papildė daugiau nei 500 mačų aukščiausioje Norvegijos lygoje sužaidęs Danas Nygardas bei puikiai praėjusį sezoną šioje lygoje vartus gynęs suomis Tuuka Smura. Tuo klubas savo darbo žaidėjų rinkoje nėra pasiryžęs pabaigti ir toliau dairosi žaidėjų, kurie galėtų padėti lietuviams siekti kelialapio į aukščiausią lygą.
 
Jau šiandien komandos iš Haldeno pasiruošimas įgaus dar didesnį pagreitį – klubas stos į pirmą iš šešių kontrolinių akistatų, o jų kelyje laukia rimtas varžovas. „Comet“ varžysis su „Ringerike“, kuri pernai pasiekė tai, apie ką svajoja visi antros pagal pajėgumą Norvegijos lygos klubai – įveikė kvalifikaciją ir jau ruošiasi kovai stipriausioje šalies lygoje.
 
Antros Norvegijos lygos kovos dėl vietos aukščiausioje lygoje startuoja rugsėjo 22 dieną, tačiau negalima atmesti galimybės, kad vieną, ar daugiau lietuvių trijulės atstovų „GET-Ligaen“ pamatysime jau ir šiame sezone. „Comet“ žaidėjams ir toliau bus sudarytos sąlygos atkreipus stipriausios lygos klubų dėmesį būti išnuomotiems į aukščiausiąją lygą, o pernai tuo jau buvo pasinaudojęs U. Čižas, kuris praėjusį sezoną sužaidė 7 mačus „Sparta Sarpsborg“ sudėtyje ir pelnė istorinį – pirmąjį lietuvių įvartį aukščiausioje Norvegijos lygoje.
 
Ateinantis Norvegijos antros lygos sezonas žada didžiulę intrigą dėl išskirtinės progos kilti į aukščiausią lygą, tad sekti aukščiausius tikslus keliančių mūsų šalies atstovų pasirodymus šioje šalyje bus tikrai verta.