Titulinis » Naujienos » Šiandien startuoja Lietuvos čempionatas (pirmųjų turų apžvalga)

Šiandien startuoja Lietuvos čempionatas (pirmųjų turų apžvalga)

2018-09-20
hockey.lt informacija
Lietuvos ledo ritulio sezono uždanga pakils jau šį vakarą – 20:00 val. startuos 2018-2019 metų Lietuvos ledo ritulio čempionatas. Prieš prasidedantį sezoną siūlome atkreipti dėmesį į tai, kaip pasikeitė klubai šią vasarą, kas įvyks per pirmuosius du turus ir ko galima tikėtis sezono starte.
 
Elektrėnų „Energija“ prieš „Kaunas Hockey“
 
Lietuvos čempionatas startuos intriguojančia akistata tarp dviejų stipriausių praėjusio sezono Lietuvos pirmenybių komandų – šalies čempionės „Energijos“ ir finale jiems pranašumą pripažinusios „Kaunas Hockey“ komandos.
 
Abi šios ekipos šią vasarą turėjo po keletą svarbių netekčių savo gretose. „Energija“ po praėjusio sezono neteko dviejų puolimo lyderių – į Angliją išvykusio Danieliaus Nomanovo bei Vokietijoje įsitvirtinti bandančio Povilo Verenio. Į užsienį išvyko ir nemažai „Energijoje“ žaidusio jaunimo: gynėjai Mantas Stankius ir Paulius Rumševičius bei puolėjai Martynas Miliūnas ir Karolis Krasilnikovas.
 
Apie nieko kito, kaip tik čempionų titulą kalbantys „Energijos“ atstovai puolimo grandį sustiprino su dar dviem žaidėjais (vartininku Maksimu Ponomarenko ir puolėju Pavelu Fominychu) iš „Baltijos“ persikėlusiu Andriumi Židkovu bei rusų duetu Konstantinu Isaevu ir Dmitrijumi Beliakovu. Prieš sezono startą būtent šių ledo ritulininkų pasirodymą bus galima stebėti su papildomu intrigos prieskoniu: praėjusį sezoną jie užbaigė šiandieninių varžovų „Kaunas Hockey“ gretose. Tiesa, kaip ir du iš „Baltijos“ atvykę legionieriai, taip ir šie puolėjai, su klubu dar nesitreniravo, tačiau ant ledo jie pasirodyti jau turėtų. Sezono metu komandai puolime padėti turėtų ir penkis metus Suomijoje praleidęs Vilius Bučys.
 
Šiemet žaidimo Baltarusijos čempionate atsisakiusi „Energija“ gynyboje turės pastaraisiais jau išbandytus žaidėjus, iš kurių į ekipą po nedidelės pertraukos sugrįžta vienintelis Lukas Manomaitis. Vartuose ekipa sezoną pradės su jau minėtu M. Ponomarenko bei Nerijumi Dauksevičiumi, o sezono pabaigoje tikimasi sulaukti ir Amerikoje sezoną pradėjusio Elvino Karlos pagalbos.
 
„Kaunas Hockey“ nuostoliai lyginant su praėjusiu sezonu – išvykęs sezono pabaigoje klubui padėjęs kvartetas iš Rusijos (puolėjai Nikita Smirnovas, K. Isaevas ir D. Beliakovas bei komandoje taip ir nedebiutavęs vartininkas Michailas Kolioglovas). Ekipoje neregistruotas ir veteranas Ilja Lašinas.
 
Tarp kauniečių naujokų yra ir itin gerai Lietuvos ledo ritulio pasauliui žinomų žaidėjų: Lietuvos rinktinės vartininkas Artūras Pavliukovas bei vienas garsiausių šalies ledo ritulininkų – puolėjas Donatas Kumeliauskas. Stiprindama gynybą ekipa prisiviliojo du legionierius: kanadietį Joną Stephanssoną ir amerikietį Alexą Martelį. Ekipoje taip pat registruoti ir neseniai jaunimo rinktinėse rungtyniavę Simas Gorelis (persikėlęs iš „Baltijos“) ir Lukas Jonuška (persikėlęs iš „Energijos“), kuris 2017 metais debiutavo ir nacionalinėje šalies rinktinėje.
 
Aurimo Gutausko treniruojamoje komandoje puolimo grandyje be D. Kumeliausko taip pat rungtyniaus naujokas iš Baltarusijos Aleksandras Michejonokas bei savo vertę praėjusį sezoną jau įrodę ledo ritulininkai.
 
Jau šiandien bus patikrintos šių klubų ambicijos, o gerbėjai galės savo akimis įsitikinti, kaip šių komandų pusiausvyrą pakeitė vasaros darbai. Praėjus vos penkioms dienoms po mačo Elektrėnuose, savo jėgas klubai dar kartą išbandys jau Kaune.
 
I turo akistata: Rugsėjo 20 dieną 20:00 val. Elektrėnų ledo rūmuose.
 
II turo akistata: Rugsėjo 25 dieną 20:00 val. Kauno ledo arenoje.
 
„Geležinis Vilkas“ prieš „Hockey Punks“
 
Be šalies finalininkų mūšių per pirmuosius du turus bus galima stebėti ir du susitikimus tarp sostinės komandų – „Geležinio Vilko“ bei „Hockey Punks“. Vilniaus derbyje taip pat laukiama atkakli kova, kurioje prognozuoti galutinį rezultatą būtų sunku.
 
Abi šios komandos šią vasarą pasižymėjo stabilumu ir išlaikė beveik visus praėjusį sezoną komandų spalvas gynusius žaidėjus. Bene didžiausias „Geležinio Vilko“ nuostolis – į GMHL lygą Kanadoje išvykęs vartininkas Martinas Petiulis. Praėjusį sezoną po keletą mačų klube sužaidę jaunimo rinktinių žaidėjai Dominykas Motiejūnas ir Patrikas Misiukas bei nacionalinės rinktinės narys Ilja Četvertakas karjeras taip pat pratęs užsienyje, tačiau pastarųjų dviejų žaidėjų pagalbos šio sezono metu dar galima sulaukti ir jie įtraukti į komandos paraišką, o D. Motiejūną joje keičia kitas jaunimo rinktinių senbuvis Tomašas Krukovskis.
 
Išlaikiusi praėjusį sezoną patirties įgavusį jaunimą „Geležinio Vilko“ komanda tikisi, jog išlaikytam puolimo lyderių trejetui – Deividui Četvertakui, Edvinui Boroškai ir Dominykui Bisturiui kitą sezoną pavyks sulaukti dar daugiau pagalbos iš komandos draugų, o sustiprėjusi ekipa bus pajėgi mesti iššūkį visoms pirmenybių komandoms. „Vilkų“ garbę ir toliau gins ne vienas buvęs ir esamas jaunimo rinktinių žaidėjas, tad jų pasirodymus bus itin įdomu stebėti ir sekant šių ledo ritulininkų tobulėjimą bei pasirodymus stipriausioje šalies lygoje.
 
„Hockey Punks“ komandoje šiemet žaidėjų grandyje nuostolis tik vienas, tačiau jis yra itin ryškus. Savo karjerą baigė ir lazdą į trenerio kostiumą iškeitė šiemet 100-ąsias rungtynes nacionalinėje rinktinėje sužaidęs Mindaugas Kieras. Pakeisti vieną iš geriausių šalies gynėjų – nelengva užduotis, o surasti kas užimtų gynybos lyderio poziciją turės pats M. Kieras, kuris tapo Vilniaus klubo vyriausiuoju treneriu.
 
Visus kitus savo lyderius, tarp kurių ir kitas Lietuvos rinktinės narys Edgaras Rybakovas, „Hockey Punks“ išsaugojo ir jie toliau rungtyniaus šioje ekipoje. Tarp paskelbtų klubo naujokų – iš „Energijos“ atvykęs jaunimo rinktinės narys Laisvydas Kudrevičius bei pastaraisiais sezonais rezultatyviai „Rokiškio“ ekipoje rungtyniavęs Simas Sakaitis. Komandos vadovybė atskleidė, jog vyksta derybos su dar keliais kandidatais, tad klubas dar gali nustebinti ir didesniu naujokų skaičiumi.
 
Kas laimės intriguojantį derbį ir kokie bus pirmieji M. Kiero žingsniai treniruojant „Hockey Punks“ ekipą? Ar jaunieji „vilkai“ sugebės įkasti patyrusiems „pankams“? Į šiuos klausimus atsakymus sužinosime jau rugsėjo 21 ir 27 dienomis įvyksiančiose akistatose.
 
I turo akistata: Rugsėjo 21 dieną 21:00 val. Vilniaus pramogų arenoje.
 
II turo akistataRugsėjo 27 dieną 20:15 val. Vilniaus pramogų arenoje.
 
Visų pirmų dviejų turų mačų tiesiogines transliacijas galėsite stebėti „Hockey Lietuva“ Facebook ir Youtube paskyrose bei DELFI portale.