Titulinis » Naujienos » Mažeikių ledo arena: ar miesto politikai išgirs sportininkų maldavimus?

Mažeikių ledo arena: ar miesto politikai išgirs sportininkų maldavimus?

2015-02-02
hockey.lt, didmiestis.lt informacija
 Mažeikiuose verda aistros dėl ledo arenos. Kaip žinia, Mažeikiai planuoja statyti naują sporto ir pramogų kompleksą, kuriame bus nauja multifunkcinė arena sporto ir kultūros renginiams, SPA centras, baseinų kompleksas. Tai turėtų būti prestižinis, miestą reprezentuojantis statinys Sedos-Pavenčių gatvių sankryžoje šalia tvenkinio. Deja, ten ledo arena nėra numatyta.
 
Mažeikių laikraščio "Didmiestis" žiniomis, dėl naujos ledo arenos statybos VšĮ „Mažeikių miesto ledo ritulio klubas“, kitaip dar žinomas kaip klubas „Smūgis“, atstovaujamas direktoriaus Artūro Jokšo, dar kovo gale kreipėsi į Mažeikių rajono savivaldybę bei Seimo narį K.Bartkevičių su prašymu įtraukti ledo areną į planuojamą naują kompleksą. Iki šiol nebuvo gautas joks atsakymas į šį paklausimą. Iš įvairių pokalbių buvo leista suprasti, kad naujos ledo arenos nebus. Priežastys ganėtinai „svarios“: dabartinė arena pilnai tenkina mažeikiškių poreikius. Bet ar tikrai?
 
Ledo ritulininkai mano kitaip. Dabartinė ledo arena, kažkada savo atsiradimu pagyvinusi mūsų miestą, šiandien nebeatitinka standartų. Faktiškai ten nėra nei galimybių plėstis, nei žiūrovams susėsti išskyrus kavinės kelis staliukus antrame aukšte.
 
Argumentai
Pirmas svarus argumentas už naują ledo areną yra tas, kad dabartinė arena neatitinka minimalaus standartinio dydžio. Mūsų arena yra 42 metrų ilgio ir 24 metrų pločio, o minimalus rekomenduojamas dydis turėtų būti atitinkamai 56 x 26 m (toks dydis yra Klaipėdos Akropolyje esančios arenos). Palyginimui, pas kaimynus latvius Brocenėje esanti arena yra 60 x 30 m. Tai jau KLRL (Rusijos kontinentinė ledo ritulio lyga) bei NHL (JAV Nacionalinė ledo ritulio lyga) standartus atitinkantis dydis.
 
Dėl mažo dydžio arenos Mažeikiuose atsisako žaisti komandos iš Šiaulių, Klaipėdos, Latvijos. Mūsų ledo ritulio komanda žaidžia tik išvykose, dažnai rungtynės vyksta vėlai vakare Klaipėdoje.
 
„Smūgio“ komandoje šiuo metu buriasi apie 50 narių, tiek suaugusiųjų, tiek vaikų nuo 7 iki 55 metų amžiaus. Mažeikiuose yra ir kita komanda – Ledera. Ledo ritulys šiuo metu yra populiarėjanti sporto šaka Lietuvoje. Nauja ledo arena pasitarnautų šios sporto šakos plitimui ir mūsų mieste.
 
Kaip žinia, ledo arena tarnautų ne tik ledo ritulininkams, bet ir visiems mėgstantiems čiuožti. O kur dar renginiai ant ledo? Jie irgi pritraukia daug žiūrovų.
 
Antras argumentas, būtų tas, kad didesnė arena pritrauktų lankytojus iš aplinkinių miestų ir rajonų: Telšių, Plungės, Akmenės, Skuodo. Taip pat galėtų būti organizuojami tarptautiniai turnyrai, ledo šventės, kiti renginiai. Tai duotų papildomų pajamų. Yra paskaičiuota, kad vidutinė valanda ledo arenai atneša apie 210 Lt pajamų (būna, valanda surenka ir 420 Lt), tai per mėnesį arenos pajamos siektų apie 30 000 Lt. Nauja ledo arena veiktų apie 9-10 mėnesių per metus, tai metinės pajamos galėtų siekti iki 300 000 Lt. Palyginimui, dabartinė arena teveikia tik 5 mėnesius.
 
Paskaičiuota, kad naujas kompleksas kainuotų apie 20-25 milijonus litų, o naujai ledo arenai prireiktų papildomų 5 milijonų.
 
Trečias, bet ne ką mažesnis argumentas yra išlaikymo sąnaudos. Apjungiant ledo ir multifunkcinę arenas po vienu stogu, faktiškai išsispręstų patalpų šildymo klausimas. Ledo arena turi šaldytuvo efektą: kai šaldomas ledas, kitur atiduodama šiluma. Yra paskaičiuota, kad apie 75% energijos sąnaudų, skirtų gaminti ledą, galima panaudoti kitoms patalpos šildyti: multifunkciniai salei, SPA centrui, baseinams. Tai būtų žymiai ekonomiškesnis variantas nei statyti du atskirus pastatus.
 
Palaikymas
Kaip matyti iš miesto valdžios planų, nauja ledo arena gali likti tik drambliuko svajonė. Turėti kitą areną Mažeikių planuose būtų gal tik po 39 metų, žinant kaip sunkiai įgyvendinami investiciniai projektai. Paprasčiausiai nėra nei vizijos, nei didesnių ambicijų pakonkuruoti su kitais miestais. Dabartinio komplekso statyba būtų puiki proga gimti naujai ledo arenai.
 
Šiek tiek nusivylę ledo ritulininkai nepraranda vilties ir skleidžia savo idėjas mieste, ieškodami palaikymo. Ir jį suranda. Praeitą šeštadienį grupė entuziastų nutarė rinkti palaikymo parašus prie prekybos centro Moneta 11 bei turguje.
 
Per porą valandų buvo surinkta per 400 parašų, o per paskutines porą savaičių šis skaičius pasiekė jau vieną tūkstantį. Dauguma kalbintų žmonių mažai ką žinoję apie naujo multifunkcinio komplekso statybą, tačiau mielai pritarė naujos arenos statybai. Buvo ir vienas, kuris ganėtinai skeptiškai nepritarė, mat tai pareikalaus papildomų lėšų.
 
Susibūrusi iniciatyvinė grupė kviečia palaikyti šią idėją ir diskutuoti apie ją. Daugiau informacijos galite rasti Facebook paskyroje mazeikiu.arena .
 
Pasirašyti galite užeiti į Laisvės g. 17(Swedbank pastate), 3 aukšte, 304 kab., SEB pastate 2 aukšte įsikūrusią VšĮ „Vartotojų teisių asociaciją“ arba skambinti tel. 8 687 57001 (Artūras Jokšas).