Titulinis » Naujienos » N.Ališauskas: derybos su "Dinamo" buvo greitos ir lengvos

N.Ališauskas: derybos su "Dinamo" buvo greitos ir lengvos

2021-05-15
 Po metų pertraukos Rygos „Dinamo“ klube ir vėl turėsime Lietuvos atstovą – į Kontinentinę ledo ritulio lygą (KHL) sugrįžta Nerijus Ališauskas. Po sutarties pasirašymo su stipriausiu kaimyninės šalies klubu lietuvis davė interviu sportacentrs.com žurnalistui.
 
29-ejų metų lietuvis buvo vienas iš pirmųjų šio sezono Rygos „Dinamo“ pirkinių: kaip atskleidžia gynėjas, kalbas su Rygos klubo vadovais jis pradėjo dar tęsdamas savo sezoną Slovakijoje, o surasti susitarimą su buvusia komandas sunku nebuvo.
 
„Kalbos su „Dinamo“ prasidėjo dar tęsiant sezoną Slovakijoje. Pasibaigus „Dinamo“ sezonui tapo aišku, jog išsiskirs klubo ir Peterio Skudros keliai, o su manimi susisiekė Guntars Paste ir pasakė, jog esu laukiamas Rygoje. Derybos buvo greitos ir lengvos, o dabar galiu saugiai ruoštis būsimam sezonui“, - apie sutartį kalbėjo gynėjas.
 
N. Ališauskas Rygoje toli gražu nebus naujokas – papildęs šią komandą 2017 metų vasarą jis KHL lygoje praleido tris sezonus, per kuriuos spėjo sužaisti 152 susitikimus bei surinkti 18 rezultatyvumo balų (7 įvarčiai ir 11 rezultatyvių perdavimų). Prisimindamas savo metus Latvijos sostinės klube mūsų šalies atstovas atskleidė ir įsimintiniausias savo rungtynes, įvykusias 2018 metų pabaigoje.
 
„Rungtynės prieš Maskvos „Dinamo“ komandą buvo įsimintiniausios. Aš pelniau įvartį, o mes laimėjome 5:4. Pralaimint emocijos visiškai kitokios, nei tada kai iškovoji pergalę. Atsimenu, kaip man buvo įteiktas geriausio žaidėjo prizas: buvo Kalėdinės rungtynės, susirinko pilna arena. Tai buvo puikus momentas.“
 
Nepaisant sėkmingų sezonų „Dinamo“ gretose N. Ališauskas nepateko į prieš 2020-2021 m. sezoną komandos vairą perėmusio Peterio Skudros planus, tad šią vasarą buvo priverstas ieškotis naujos komandos. Gynėjo teigimu, pasiūlymas iš Slovakijos atėjo pačiu laiku, o apsispręsti jam užteko dienos.
 
„Kai sužinojau, jog Rygos klubui manęs nereikės, labai greitai atsirado variantas prisijungti prie „Slovan“ komandos. Man apsispręsti prireikė vos vienos dienos – sezonas jau artėjo ir ilgiau delsti nesinorėjo, juolab, kad tuo metu rinkoje jau nebebuvo daug variantų. „Slovan“ yra didelis klubas su ilga istorija. Tai buvo labai įdomi patirtis, nes komandos vadovai ne tik nori laimėti, tačiau ir nori dominuoti. O varžovai Slovakijoje visada nori įkąsti „Slovan“ komandai.“
 
Nepaisant aukštų tikslų, sėkmingai užbaigti sezono „Slovan“ nesugebėjo: reguliariame sezone likę ketvirti jie savo kelią link trofėjaus užbaigė pirmenybių pusfinalyje. N. Ališausko teigimu, didelę įtaką tam turėjo užpuolusios traumos ir trenerių kaita.
 
„Sezoną pradėjome gerai, o tada mus užpuolė traumos. Kartais trūkdavo ir po dešimt žaidėjų, tad jų vietą komandoje turėjo užimti jaunimas. Vėliau buvo nuspręsta keisti trenerį, o tai buvo akcentuota į kitą sezoną, kuris „Slovan“ klubui bus šimtasis. Prieš atkrintamąsias varžybas sulaukėme traumuotų žaidėjų, bet jie nebuvo geros formos, o mums visiems pritrūko susižaidimo.“
 
Gegužę į Elektrėnus sugrįžęs Lietuvos rinktinės atstovas kalbėdamas su Latvijos žurnalistu neslėpė, jog Slovakijoje ir jam pačiam ne viskas klostėsi taip gerai, kaip jis tikėjosi: ledo ritulininkas pripažįsta, kad tikėjosi sulaukti didesnės rolės komandoje.
 
„Daugiausiai žaisdavau su į puolimą orientuotu amerikiečiu (Maiklu Brozdinskiu). Man daugiausiai tekdavo darbas gynyboje ir žaidimas mažumose. Tai nebuvo ta rolė, kurios tikėjausi prieš sezoną – norėjau daryti daugiau. Bet gynyboje buvo rimta konkurencija ir visi turėjome kovoti dėl savo vietos.“
 
Kalbėdamas apie pastaruosius sezonus N. Ališauskas prisiminė ir Lietuvos rinktinę: pastaruosius du sezonus dėl pandemijos atšaukus pasaulio pirmenybes, gynėjui taip ir neteko užsivilkti nacionalinės ekipos marškinėlius. Sportininko teigimu, po šių metų rinktinėje bus stipriai jaučiama kartų kaita ir aukštų rezultatų gali tekti palaukti.
 
„Kiekvienais metais labai lauki to momento, kai susitiksi su savo draugais ir vėl galėsi užsivilti nacionalinės rinktinės marškinėlius. Tai būna labai maloni sezono pabaiga. Po šių dvejų metų matome, kad daug veteranų nusprendė baigti savo karjeras. Turėsime kartų kaitą, tad mums teks palaukti rezultatų. Turėsime augti kartu su visa komanda, o tai bus labai įdomu“
 
Stebėdamas Lietuvos rinktinę N. Ališauskas neslepia, jog daugiausiai nuostolių patyrė gynybos grandis, o pats 29-ejų metų ledo ritulininkas tapo labiausiai patyrusiu šios pozicijos žaidėju. „Dinamo“ atstovui 2020 metais įvykusio olimpinio atrankos turnyro metu taip pat buvo patikėtas ir komandos kapitono raištis.
 
Gavęs trenerių bei komandos draugų pasitikėjimą, N. Ališauskas pripažįsta, jog siekia būti pavyzdžiu visai komandai, o ypač jaunesniems žaidėjams, kuriems jo pavyzdys rodo, jog ir lietuvis gali patekti į vieną stipriausių pasaulio lygų.
 
„Ar esu teigiamas pavyzdys mūsų šalies jaunimui? Manau, kad tikrai taip: jie mato, jog yra galimybių pasiekti Rygos „Dinamo“ komandos lygį. Daug kas stebi rungtynes ar net atvyksta į Rygą. Aš pats rinktinėje esu komandos kapitonas ir stengiuosi kitiems rodyti pavyzdį. Kiek aš girdėjau, dar žaisti ruošiasi ir Dainius Zubrus. Jei jis prisijungia prie rinktinės, susidomėjimas ja visuomet padidėja. Jis ir toliau treniruojasi bei palaiko formą, o artėjant čempionatui pradeda dažniau čiuožti ir visą mėnesį dalyvauja mūsų treniruočių stovykloje. Žinoma, kasmet žaisti darosi vis sunkiau, bet šiame lygmenyje jis dar gali mums padėti.“
 
Pokalbiui pasisukus apie asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentą, rinktinės kapitonas išskyrė ir daugiau jo nuopelnų šalies ledo rituliui.
 
„Lietuvoje statomos dvi naujos arenos – Kaune ir Vilniuje. Taip pat yra planai stati areną Alytuje, D. Zubraus gimtinėje. Jis keliauja pas politikus ir daug kalba apie tai, jog reikia gerinti infrastruktūrą. Kitas dalykas – jis į mūsų komandą pakvietė aukšto lygio trenerių iš Kanados.“
 
Atsižvelgdamas į šiuo metu vyraujančią kartų kaitą, N. Ališauskas pripažįsta, jog dabar kuriam laikui atidėjo svajones apie galimybę su rinktine patekti į elitinį divizioną. Dabar gynėjo mintyse ateinantis sezonas, kurio metu jis su „Dinamo“ bandys pirmą kartą per savo karjerą patekti į KHL lygos atkrintamąsias varžybas.