Titulinis » Naujienos » „Sostinės“ merginų ledo ritulio komandai iki svajonės išsipildymo liko vienas žingsnis

„Sostinės“ merginų ledo ritulio komandai iki svajonės išsipildymo liko vienas žingsnis

2024-08-09
„Sostinės ledo ritulio akademijos“ informacija
Sostinės ledo ritulio akademija yra vienintelė ledo ritulio mokykla Lietuvoje, kurioje ledo ritulio treniruotes lanko daugiau nei 40 mergaičių ir merginų. Nuo 2013 metų kviečianti mergaites užsiimti ledo rituliu, akademija turėjo įveikti ne vieną stereotipą apie ledo ritulį kaip “tikrų vyrų žaidimą”. “Žingsnis po žingsnio įveikėme daug kliūčių ir šiandien Sostinės akademijos merginų komanda sėkmingai varžosi Nacionalinėje vaikų ir jaunimo lygoje, o 2024 metais debiutavusi Baltijos moterų B grupės čempionate kartu su kitų miestų bendraamžėmis, nepatyrė nei vieno pralaimėjimo ir džiaugėsi aukso medaliais “, - pasakojo Sostinės ledo ritulio akademijos direktorė Dalia Katulė.
 
Kas motyvuoja mergaites lankyti ledo ritulį
 
Mergaitėms, kaip ir berniukams, reikia komandos draugių, bendro tikslo ir, be abejo, palaikymo. Vienoms ledo ritulys – tiesiog smagus žaidimas, kitos savo ateitį sieja su sportu ir siekia kuo geresnių rezultatų. Nauja merginų karta padeda kurti Lietuvos ledo ritulio moterų istoriją. Daugelis iš jų netrukus debiutuos Lietuvos pirmojoje jaunių rinktinėje ir labai anksti papildys Lietuvos moterų rinktinės gretas. Anot D. Katulės „Merginų pastangos niekuo neturi skirtis nuo berniukų. Reikia nuosekliai treniruotis, varžytis ir joms tai turi patikti. Jos visos turi vienodas galimybes pergalei ir mūsų visų palaikymą“. 
 
Sostinės ledo ritulio akademijoje merginų komanda treniruojasi penkis kartus per savaitę, o savaitgaliais dalyvauja varžybose. 2024 – 2025 m. ledo ritulio sezone merginos varžysis net trijose lygose – Baltijos aukščiausioje moterų ledo ritulio čempionate, Lietuvos moterų lygoje ir Nacionaliniame Vaikų ir Jaunimo čempionate. Papildomai dalyvaus tarptautiniuose merginų turnyruose – Anglijoje ir Lietuvoje. Vilniaus miesto žaidėjos savo jėgas išbandys su bendraamžėmis iš Suomijos, Latvijos, D. Britanijos, Lenkijos ir Čekijos. Planuojama, kad per sezoną vilnietės sužais 50-60 varžybų.  Tokį pat rungtynių skaičių sezono metu sužaidžia aktyviausios vaikinų ledo ritulio komandos ir tai, be abejo, prisidės prie gerėjančių merginų sporto rezultatų.
 
 
 
Sostinės ledo ritulio akademija padeda atsiskleisti rezultatų siekiančioms merginoms
 
Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos moterų ledo ritulys įgauna vis didesnę jėgą ir populiarumą – startavo Lietuvos moterų lyga, įvairiuose Lietuvos miestuose kūrėsi mėgėjų moterų komandos ir itin reikšmingu įvykiu tapo – Lietuvos moterų rinktinės debiutas pasaulio čempionate. Visi šie įvykiai motyvuoja jaunas merginas ateiti į ledo ritulio žaidimą ir siekti aukščiausių sporto rezultatų. Vienas iš akademijos prioritetų – užtikrinti auklėtinių tolimesnių ateities tikslų įgyvendinimą, plėtojant tarptautinį bendradarbiavimą su didžiausią patirtį turinčiomis Skandinavijos ledo ritulio organizacijomis. Akademijos merginų ugdymo programa suteikia kokybiškas treniruotes ir galimybę ateityje toliau tobulėti elitinėse moterų ledo ritulio organizacijose Europoje ir JAV. Šiuo metu viena iš Sostinės ledo ritulio akademijos auklėtinių Viltautė Jasinevičiūtė studijuoja ir žaidžia ledo ritulį Jungtinėse Amerikos Valstijose.  Akademijoje auga daugiau talentingų sportininkių, kurios jau dabar išsiskiria savo rezultatais. „Tikiu, kad turime visus šansus ateityje išgirsti lietuvišką pavardę geriausioje moterų ledo ritulio lygoje – PWHL, JAV. Jei berniukai svajoja apie NHL, kodėl merginos neturėtų siekti tokių pačių tikslų – būti pačiomis stipriausiomis ir žaisti geriausioje pasaulio moterų lygoje“, - svajonėmis dalinosi Sostinės vadovė D. Katulė.
 
 
Lietuvos jaunių merginų debiutas Pasaulio čempionate 2025 metais
 
“Hockey Lietuva” pateikė Lietuvos jaunių merginų rinktinės paraišką į 2025 pasaulio čempionatą. Atrankos grupėje dalyvaus keturios šalys, o turnyras vyks 2025 sausio mėnesį. Debiutinėje Lietuvos jaunių rinktinėje galės būti registruojamos žaidėjos gimusios 2007 – 2010 metais. Dauguma Sostinės merginų komandos žaidėjų yra penkiolikos – šešiolikos metų ir jos pasiruošusios konkuruoti dėl vietos debiutinėje Lietuvos jaunių merginų rinktinėje. Taigi Sostinės merginoms iki jų svajonės išsipildymo - garsinti savo miestą ir šalį pasaulio čempionate - liko vos vienas žingsnis.