Titulinis » Naujienos » T.Lauksėdis pakviestas į jubiliejinę 10-ąją NHL stovyklą teisėjams

T.Lauksėdis pakviestas į jubiliejinę 10-ąją NHL stovyklą teisėjams

2024-09-01
hockey.lt informacija
„NHL Exposure Combine“: Unikali Galimybė Buvusiems Žaidėjams
 
Kiekvieną vasarą NHL rengia „NHL Officiating Exposure Combine“ – specialią stovyklą, skirtą esamiems ir buvusiems ledo ritulio žaidėjams, norintiems likti žaidime ir susipažinti su kita ledo ritulio puse – teisėjavimu. Šis kelių dienų renginys suteikia galimybę aukšto lygio ledo ritulininkams, turintiems mažai arba visai neturintiems teisėjavimo patirties, įžengti į teisėjų pasaulį. Stovykla priima buvusius koledžų, universitetų ir jaunimo ledo ritulio žaidėjus, nepriklausomai nuo jų profesinės patirties. Per pastaruosius kelerius metus keli šios stovyklos dalyviai buvo pasamdyti NHL teisėjais, įrodant, kad ši stovykla gali tapti puikia karjeros pradžia. Šiemet ji buvo surenta JAV, Bafalo mieste.
 
Prieš dešimt metų, kai Šiaurės Amerikoje pradėjo trūkti kvalifikuotų teisėjų, NHL nusprendė surengti specialią teisėjų stovyklą, siekdama atrinkti ir apmokyti perspektyvius kandidatus. Iš pradžių šiai idėjai buvo skeptiškai žiūrima, o daugelis kėlė klausimą, ar teisėjus galima atrinkti panašiai, kaip renkami žaidėjai. Tačiau stovyklos tapo ne tik naudinga atrankos priemone, bet ir iš esmės pakeitė požiūrį į teisėjavimą. Sėkmė buvo tokia akivaizdi, kad panašius renginius pradėjo organizuoti ir kitos lygos, siekdamos rasti ir ugdyti teisėjavimo talentus.
 
Naujokai ir Staigmenos
 
Stovykloje ypatingas dėmesys skiriamas naujokams. Ieškoma „deimantų“, kurie kartais atrandami visiškai netikėtai. Prieš dvejus metus niekam nežinomas asmuo dalyvavo stovykloje, buvo geriausias visuose testuose, iš karto gavo vietą AHL lygoje, o kitą sezoną jau dirbo NHL linijos teisėju. Tai buvo pats greičiausias kelias į NHL istorijoje.
 
Labiausiai laukiami aktyvūs žaidėjai iš aukščiausių pasaulio lygų, kurie dar žaidžia ledo ritulį ir planuoja sieti savo ateitį su teisėjavimu. Šie teisėjai ypač vertinami komandų trenerių, nes jie neseniai žaidė tame pačiame lygyje, puikiai supranta žaidimą ir geba jį „skaityti“.
 
Šiaurės Amerikos ir Europos Teisėjų Palyginimas
 
„Kalbant apie Šiaurės Amerikos teisėjus, jų fizinis pasiruošimas ir čiuožimo įgūdžiai yra ženkliai aukštesni nei europiečių. Europos teisėjai, kurie buvo geriausi savo regiono stovyklose, Šiaurės Amerikos stovykloje dažnai patektų tik į vidutinį lygį. Šis skirtumas pabrėžia, kad fizinis pasirengimas ir įgūdžių tobulinimas yra kritiniai veiksniai norint konkuruoti aukščiausiame lygyje“  – teigia Tomas Lauksėdis, Asociacijos „Hockey Lietuva“ teisėjų vadovas.
 
Stovyklos Tikslas ir Atrankos Procesas
 
Stovyklos tikslas – atrinkti potencialius kandidatus darbui po 1-2 sezonų į AHL lygą, o vėliau juos perkelti į NHL. NHL rūpinasi AHL lygos teisėjais, kad užtikrintų nuolatinį aukštos kvalifikacijos teisėjų srautą į stipriausią ledo ritulio lygą. Į stovyklą kandidatuoja apie 400 asmenų, kuriuos rekomenduoja skautai, tačiau atrenkama tik 96. Tai reiškia, kad į vieną vietą pretenduoja keturi kandidatai. Iš šių 96 įprastai randami 3-6 talentai, kurie skiriami į aukštas lygas praktikai, o jei pasirodo gerai, tęsia savo kelią į AHL ir NHL.
 
Stovyklos vertinimo kriterijai apima:
 
  1. Čiuožimas: Teisėjų čiuožimo įgūdžiai yra esminiai, nes jie turi judėti greitai ir tiksliai, kad galėtų būti tinkamoje pozicijoje žaidimo metu.
  2. Fizinis pasiruošimas: Reikalaujama aukšta fizinė forma, apimanti ištvermę, jėgą ir greitį.
  3. Komunikacija: Teisėjai turi mokėti bendrauti ir valdyti savo emocijas, palaikydami teigiamą požiūrį ir nuostatą aikštėje.
  4. Žaidimo supratimas: Teisėjai turi puikiai suvokti žaidimo eigą ir gebėti „skaityti“ situacijas, kas padeda priimti teisingus sprendimus aikštėje.
Stovyklos Kasdienybė ir Testai
 
Stovykloje teisėjai atlieka kūno matavimus, tokius kaip ūgis, svoris, kūno riebalų testas. Čiuožimo testai apima greičio ir ištvermės pratimus ant ledo, o sausumoje atliekami šuoliai į aukštį, šuoliai į tolį, „plankai“, atsispaudimai, jėgos dviratis, atsilenkimai ir šaudyklės pratimų testai. Be to, teisėjai mokomi taisyklingo čiuožimo ir žemės pratimų, tokių kaip mankštos ir tempimai.
 
Ledo Ritulio Turnyras ir Papildomos Veiklos
 
Kita stovyklos dalis apima ledo ritulio turnyrą, kuriame visi teisėjai sugrupuojami į 8 komandas. Turnyre teisėjauja patys stovykloje dalyvaujantys kandidatai, o skautai atidžiai stebi ne tik jų teisėjavimo įgūdžius, bet ir žaidimo supratimą bei „skaitymą“. Šis stebėjimas padeda įvertinti teisėjų gebėjimą suvokti žaidimo dinamiką ir priimti sprendimus realiomis sąlygomis.
 
Asmeninė Patirtis ir padėka
 
„Noriu padėkoti NHL organizacijai ir specialiai Al Kimmel, NHL vykdomajam viceprezidentui ir teisėjavimo direktoriui, už kvietimą prisijungti į šią stovyklą, kuri vyko JAV mieste Bafale. Tai suteikė man galimybę pasisemti vertingos patirties, gilinti žinias, tobulėti visapusiškai ir asmeniškai, susipažinti su daugybe NHL ir kitų lygų atstovų bei užmegzti svarbių kontaktų. Tai neįkainojama patirtis, leidžianti palyginti mūsų regiono ir Europos stovyklas su NHL lygiu, atpažinti skirtumus ir tobulinimo sritis,“ – teigia Tomas Lauksėdis, Asociacijos „Hockey Lietuva“ teisėjų vadovas.
 
Įtaka Olimpinių Žaidynių Atrankose
 
Šiuo metu, vykstant IIHF organizuojamoms olimpinių žaidynių atrankoms, NHL ekspertai yra pakviesti bendradarbiauti su IIHF teisėjų treneriais ir pasirinkti teisėjus tolimesnėms kovoms. Tai pabrėžia NHL stovyklos svarbą ne tik vietiniu, bet ir tarptautiniu mastu, siekiant tobulinti teisėjavimo standartus visame pasaulyje.